Петима в с трихинелоза. Възможна ли е епидемия?

Още 14 души от Бургаско се изследват за опасното заболяване
Обновена: 21 дек 2017 08:39 | 21 дек 2017 08:37, Петя Славова
7

Няколко дни преди Коледа в Бургаско се борят с трихинелоза. След консумация на необработено месо от домашни животни – петима души са приети в болница в тежко състояние, а други 14 са изследвани за опасното заболяване.

Източникът на заразата е нелегална свинеферма в Карнобат, а властите издирват всички взели продукти оттам.

Още по темата

"Епидемия е възможна, ако месото от заразени животни навлезе в търговската мрежа. Достатъчно е съвсем малко количество, за да се получи инвазия. Най-опасни са дивите прасета, които са обект на активен лов, както и домашните прасета", каза за Bulgaria ON AIR началникът на детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. д-р Атанас Мангъров.

Той обясни, че заболяването се получва, когато човек яде месо от животни, в мускулите на които се намират ларвите на трихинелите - малки червейчета с размери 2-3 милиметра. Женските снасят нови паразити, които по кръвта и лимфната система се разпространяват в целия човешки организъм.

"Симптомите са невисока температура, обриви, отоци, болки в мускулатурата, очите и при дишане. Заболяването може да създаде проблем в продължение на много години", предупреди д-р Мангъров.

Той отбеляза, че съществуват достатъчно добри лекарства за това заболяване, но то не се лекува лесно.

Необходимите лекарства ги няма на пазара в България, защото били твърде евтини, твърди д-р Мангъров.

Според него нелегалните свинеферми продават евтино месо без ветеринарен контрол. Свинското е хранено с плъхове и вътрешности, отбеляза доц. Мангъров. По думите му на опасност са изложени и ловците на глигани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
НИк преди 6 години
2-3 мм, червейчета!!!!!! Тоя разбирач да си скъса дипломата на 1000 парчета, малко ще е! Трихинелите са микроскопични и се виждат с увеличение 25-100 пъти! Според този спец, би трябвало да ги забелязваме с просто око направо в месото!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СВИНСКОТО е хранено с плъхове и вътрешностиИ заглавието кърти - Петима в с трихинелоза -Къде 2
3
0
 
2
 
! Отговори
Нека преди 6 години
никой не се заблуждава!Трихинелозата не се лекува 100%! Който изтегли късата клечка, страда цял живот!
2
0
 
8
 
! Отговори
Манол преди 6 години
Всички мюсюлмани от ловната дружинка ядат свинско - питомно и диво.Явно не са учили при Мохамед. А по принцип Мохамед е преподавал на места ,където свинското бързо се разваля и води до стомашно-чревни проблеми.За справка, в овчето може да има метили и то ли е мръсно.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре бе искам само да попитам администраторите!! Не останаха ли хора който да могат да пишат правилно и грамотно??? Защо сяка една статия в този сайт е с правописни грешки в текста дори и във всяко трето заглавие....?.? Ужас после претендирате че сте сериозна медия! Аз чета този сайт отдавна обаче тази неграмотност ме кара да търся други източници. Или и вие си милите че 80% от хората са *** и няма да забележат...? Неграмотници тръгнали да стават писъри. Осъзнаите се!!!