Най-пълните кофи за смет – на пловдивчани и софиянци

Изхвърляме двойно повече боклук от румънците
22 дек 2017 08:30, Петя Славова
10
Най-пълните кофи за смет – на пловдивчани и софиянци
Снимка: архив, Булфото

Пловдивчани са рекордьори по изхвърлен боклук у нас, показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2016 г. За година един жител на града под тепетата е пълнил контейнера за смет средно с 543 кг, което е с 23 кг повече спрямо 2015 г. На второ място по количество боклуци се нареждат софиянци, които за година са пълнили кофите с 527 кг., което е с 46 кг повече спрямо 2015 г. Трети по изхвърлени отпадъци са жителите на София област, които обаче преди 2 години са водели класацията с 533 кг боклук на калпак. Най-пестеливи откъм съдържание в контейнерите пък се оказват жителите на Враца, които през миналата година са генерирали средно по 245 кг смет, пише "Монитор".

Статистиката показва, че през миналата година българинът е генерирал средно по 406 кг, или с 13 кг по-малко по-малко спрямо 2015 г.

"Намалената покупателна способност е основна причина за спада на генерираните отпадъци“, обясниха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Данните на Евростат показват, че по отношение на количеството изхвърлен боклук българите са под средното ниво за Европейския съюз. По последни данни през 2015 г. в Европа един човек е генерирал по 476 кг. Най-големите "производители" на боклук са били жителите на Дания, където един човек хвърлял по 789 кг, следвани от Кипър, Люксембург и Малта с над 620 кг на човек. На дъното на класацията са румънците, които пълнили контейнерите средно с по 247 кг на човек, следвани от поляците и чехите, които пък са генерирали под 300 кг боклуци годишно.

От НСИ отчитат и спад на предадените за депониране битови отпадъци. През 2015 г. от 61.6% от сметта е била предадена на депо, докато през миналата година делът на отпадъците, откарани на сметище е била 48 на сто. През миналата година у нас са работели 125 депа, като част от тях обслужват няколко общини. В края на миналата година 99,7% от населението е било обхванато от системите за сметосъбиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко ли *** ще се събира, АКО ги няма клошарите?Статистиката мълчи колко от отпадъците се изхвърлят от домакинствата и колко от магазините, веригите, ресторантите...Новината идва да покаже, че хората обедняват още повече. Купуват малко, само най- необходимото, храна не изхвърлят, с изключение на софиянци и пловдивчани.
8
0
 
1
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Румънците, Поляците и Чехите са ЦИЦИИ, освен това в Букурещ, Варшава и Прага се плаща солено за всяка кофа за *** която стои пред жилището ти само за това, че си я наел, независимо дали е пълна или празна. Ако си милионер може да си наемеш и поставиш дори 10 кофи - за престиж :~)
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми харесма този глагол "ГЕНЕРИРАМ".На първо място показва колко е учен журналистът, какви думи знае.Въобще, нашите университети какви хора генерират... нямам думи.
6
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Реалните количества с в пъти по-малко, но се плаща за това, което пише тук.
5
0
 
8
 
! Отговори
al преди 6 години
СТАКМИСТИКАТА Е НАЙ-НЕТОЧНАТА НАУКА!!! ТЯ РАЖДА САМО ГЛУПОСТИ!!! НИТО ЕДНА ЦИФРА НЕ СЕ ДОБЛИЖАВА ДО ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА!!! ТЯ ИЗПЪЛНЯВА ЖЕЛАНИЯТА НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ СИ!!!
4
0
 
4
 
! Отговори
специалист ВиК преди 6 години
Най после открихте топлата вода. Сега е ред на мръсната канализация да се поставят измервателни водомери за ОТХОДНИТЕ ВОДИ. Резултатите ще са като при сметта повече смет и повече Л....НА в София и Пловдив.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говорим за еднотипни контейнери, когато той е пълен на половина го подминават, като експрес селска спирка, а да не говорим, че днес изобщо не са минали.
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 2 избирателно е защото колите са с различна техника за контеинерите.и са различнш фирми
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости. Колите, които извозват болка в София не го прибират от всички контейнери, а избирателно. Всяка сутрин ги виждам, защото се засичаме преди да тръгна за работа.