Едно българско семейство на Коледа: С 15 деца и без подаръци под елхата

"Да бяхме цигани, да заплашим държавата, щяха да ни дадат помощи", тъжен е бащата
Обновена: 24 дек 2017 11:03 | 24 дек 2017 09:29, Вера К. Александрова
305
Едно българско семейство на Коледа: С 15 деца и без подаръци под елхата
Снимка: "Монитор"

Едно българско семейство с 15 деца ще посрещне Коледа без подаръци и излишни разточителства.

"Елха си имаме, но под нея добрият старец няма да остави нищо. Сигурно не сме слушали достатъчно и не заслужаваме", обяснява с тъжна история бащата Кирил Славев.

В семейството от село Царево сега живеят три от децата – все още непълнолетните. Останалите са се пръснали, повечето от тях са си намерили работа и си изкарват хляба по честен начин, както са ги учили.

Някои от тях имат и деца, с което броят на многолюдната рода се увеличава още повече.

Семейството ще посрещне Коледа без подаръци и една от причините за това е, че няколко години социалните служби в Свищов отказват да отпуснат помощи на многодетните родители, защото доходите на семейството надвишавали необходимия за това минимум, пише "Монитор“.

Бащата на 15-те българчета Кирил Славев работи в селската земеделска кооперация и по собствените му думи получава около 600 лв. Майката Румяна от доста години не работи, но не защото не желае, а защото не може да си намери такава работа, която да и позволява да се грижи за многобройната си челяд. Тя получава около 90-100 лв. детски надбавки. Или общо доходите на двамата родители не надвишават 800 лв.

С тези пари те се грижат и за трите си непълнолетни деца, както и за онези от пълнолетните, които все още не могат да си намерят работа. Двамата съпрузи с много труд и пот на челото са отгледали и възпитали своите синове и дъщери да бъдат родолюбиви и достойни българи и да не бягат от работа и отговорности.

Кирил и Румяна няколко пъти през последните години са подавали молби за отпускане на социални помощи в Дирекцията за социално подпомагане в Свищов, но оттам все им отказват.

Според бащата социалните мотивирали отказа си с това, че пълнолетните деца, които все още са при родителите си работят и заедно с техните пари, общата сума, която влиза в семейството надвишава законовия минимум.

Един от представителите на дирекцията в Свищов, Тодоров, пък дава друго обяснение.

Според него бащата не отговарял на условията, тъй като работел като комбайнер в земеделската кооперация и получавал по 1500 лв. на месец.

"Когато са отговаряли на условията сме им давали пари, когато не са отговаряли, не", обясни Тодоров. Той беше категоричен, че при тях в дирекцията имат документ, в който е записано, че месечният доход на Кирил Славев е около 1500 лв. но отказа да представи този документ, понеже това било класифицирана информация.

Самият Кирил Славев обаче е категоричен, казаното от социалният служител не отговаря на истината.

"Първо не съм комбайнер, а съм тракторист. През лятото, когато е жътвената кампания за 2-3 месеца действително вземам към 1400 лв. Но това е брутен доход. Като махнеш удръжките и заема ми към банката остават чисто не повече от 700 лв. Дори и тези пари, като ги разделиш на минимум пет човека, колкото сме аз, съпругата и трите ми непълнолетни деца, прави по-малко от 150 лв. на човек", казва бащата. 

Той допълва и че тази сума той получава едва три месеца в годината.

"През останалата част от годината вземам по около 600 лв. на месец и като махнем от тях удръжки и заема, които изплащам, ми остават колкото да не умрем от глад. Това е трагедията ни, че сме се родили българи. Ако бяхме цигани, да тропнем с крак и да заплашим държавата с правозащитните организации или със Страсбург, щяха да ни дадат помощи. Но сега ние сме дискриминирани в собствената си държава. И после защо младите хора бягали в чужбина. Ще бягат ами, за какво да остават", възмущава се Кирил Славев.

Първият кредит от 15 хил. лв. Кирил изтеглил за да стегне къщата за челядта си. След това отново със заеми и на изплащане се снабдили и с основните мебели, ел. уреди и техника. Сега главата на семейството изплаща поредния заем от 10 хил. лв.

Той и съпругата му не крият, че през годините неведнъж са получавали упреци за многото си деца. самите те признават, че мислели да имат три, а не 15. Но така се случило. Въпреки това нито за миг не са помисляли да оставят някое от тях в дом за сираци.

Семейството е изключително благодарно на председателя на земеделската кооперация Ганчо Ламбев, който им е основната подкрепа в живота, както и на бившият кмет на Свищов Станислав Благов, който преди години им подарил нова пералня. Въпреки финансовите несгоди семейството не пада духом и не губи вяра в доброто.

Родителите и многобройната им челяд, към която вече се причисляват и първите внучета, използват всяка възможност и повод за празнуване. А такива не липсват, защото всеки месец поне по 1-2 от тях имат рождени дни. Освен това семейството се събира заедно и на големите християнски празници.


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
0
 
! Отговори
Кръстева преди 11 месеца
Да за съжаление това е действителността за много такива семейства нашето семейство е също голямо и за нас даже няма да има празник едно от децата ми е болно до днес беше в болница радваме се че поне ще бъдем заедно
257
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дори да работи майката колко ще взема? И като каква? Или смятате че трябва и курсове за компютърна грамотност и езици да мине, та да ви стане колежка по колцентровете в които вземате по 1500 на месец и си мислите че сте велики? Точно за такива хора като тях, които произвеждат истински българи, бъдещи и настоящи данъкоплатци, а не бъдещи и настоящи кърлежи и бандити, държавата трябва да намира начин да се грижи. За да има и други като тях, които да правят грамотни деца.
256
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Децата отдавна са пораснали и не виждам причина тази жена да не работи. Както другите майки си оставяме децата от две годишни в ясла и ходим на работа - така и тя , но явно просто не желае. А като се сравняват с ***, да живеят като тях - в мизерия. Родителите са тези, които трябва да помислят за отглеждането на потомството, а не да се жалват, че нямали помощи.
255
3
 
14
 
! Отговори
Тенденциозна статия преди 11 месеца
Моля ви се, на това семейство винаги се е помагало и от общината в Свищов и от общината в село Царевец, както правилно се пише впрочем авторката на статията какво е написала само тя си знае. Тези деца растяха не от едната заплата на бащата, а от добрината на много хора в селото. В момента няма причина майката да не работи, но просто на нея не и се работи, тя никога не имала желание да бъде друго освен домакиня и да ражда. Това е. Нищо, което самите родители да не са разбрали до сега.
254
7
 
2
 
! Отговори
socialen преди 11 месеца
Нехайството на Борисов е безгранично.
253
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 240
И като какъв аз ще им купувам каквото и да било?
Ти изобщо схвана ли за какво иде реч в поста ми или просто трябваше някъде да си освободиш червата, щото са претоварени?!
252
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Баце нали се снима пред коледната елха с фланелка Томи Хилфигър, която струва поне 500 лева...
251
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да са живи и здрави тези хора!
Респект!
Редовите българи се напреварват кой какъв телефон или кола ще си купи, тези хора са отгледали 15 деца!!!
Срамота е, че България е мащеха за такива хора, а отглежда паразити с тъмен цвят на кожата!
250
3
 
10
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 11 месеца
ДАЖЕ И ВСЕКИ МЕСЕЦ БАЩАТА ДА РАБОТИ ЗА 1 500 лв. БРУТО,

ТЕЗИ ПАРИ ДЕЛЕНИ НА 5 ЧЛЕНА ПРАВЯТ ПО 300 лв. БРУТО НА ЧЛЕН

ИЛИ СА СЪС 100 лв. ПОД ПРАГА ОТ 400 лв. БРУТО

ЗНАЧИ ИМАТ ПРАВО НА ДЕТСКИ И ПОМОЩИ, СОЦИАЛНИТЕ НЕЩО ГИ ЛЪЖАТ
249
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
какви помощи бе хора парламента 20дена ваканцуват за коледа и новата година парите ги взеха от парламента. за такива много члени семейства пари не осанаха хазната е празна.не обиждайте това е истината ..факт
248
9
 
3
 
! Отговори
РОССИЯ преди 11 месеца
бием си по гърдите че ромите имат много деца -----какво стана. този стана шампион даже и кюрдите мина а тази жена е много яка да роди 15 деца да са ви живи и здрави децата той е шампион а тя шампионка ----помощи не ви трябват шампиони.както лишавт ромите тека и българите всички сте един дол дренки в бг от управата до последният ром
247
4
 
20
 
! Отговори
............. преди 11 месеца
Станалото- станало, много са , така е, но е грехота за родени вече и живи деца така да се коментира.Който може-нека помогне, от упреци няма необходимост.
246
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мислили да имат 3, но незнайно как станали 15.... така се случило... Поне след десетото да се бяха замислили Какво аджаба се случва.... Лошо няма да имаш много деца, даже си е супер ама мисли и как ще ги храниш, обличаш, образоваш... А не после да ревеш, че няма....
245
8
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 11 месеца
До Анонимен
Дар са! Но при Бойко Методиев Борисов са Товар!
244
6
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 11 месеца
До До Anonimen 245
Не и при Бойко Методиев Борисов. Трябва да се бутне Борисов и премахне, завинаги, за да се увеличи плодородието и плодовитостта. Стабилността на Борисов води до все по-ниско демографско ниво.
243
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
15 вече не са дар ,а ТОВАР!
242
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никакви помощи!Бащата и майката да са мислили когато са ги правили тези деца.Да са ползвали предпазни средства като нормалните семейства.Не може всяко заченато дете да се появи на този свят,без това земята се задъхва от излишен товар.Не става и душата в рая и ... до края.
241
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А Безсрамника цинк Борисов нагъва свинско с цялата си простовата рода.
240
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
от 15-те им деца колко са непълнолетните,едно,две какви помощи какви глупости и ако имат по 400лв.на човек наистина нямат право на никакви социални помощи,излагате се бе хора що се правите на циг..ни не разбирам
239
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако 12-те им пораснали деца отделят по 50 лв на месец да помагат на родителите си, че имат още 600 лв чисто.