Едно българско семейство на Коледа: С 15 деца и без подаръци под елхата

"Да бяхме цигани, да заплашим държавата, щяха да ни дадат помощи", тъжен е бащата
Обновена: 24 дек 2017 11:03 | 24 дек 2017 09:29,
305
Едно българско семейство на Коледа: С 15 деца и без подаръци под елхата
Снимка: "Монитор"

Едно българско семейство с 15 деца ще посрещне Коледа без подаръци и излишни разточителства.

"Елха си имаме, но под нея добрият старец няма да остави нищо. Сигурно не сме слушали достатъчно и не заслужаваме", обяснява с тъжна история бащата Кирил Славев.

В семейството от село Царево сега живеят три от децата – все още непълнолетните. Останалите са се пръснали, повечето от тях са си намерили работа и си изкарват хляба по честен начин, както са ги учили.

Някои от тях имат и деца, с което броят на многолюдната рода се увеличава още повече.

Семейството ще посрещне Коледа без подаръци и една от причините за това е, че няколко години социалните служби в Свищов отказват да отпуснат помощи на многодетните родители, защото доходите на семейството надвишавали необходимия за това минимум, пише "Монитор“.

Бащата на 15-те българчета Кирил Славев работи в селската земеделска кооперация и по собствените му думи получава около 600 лв. Майката Румяна от доста години не работи, но не защото не желае, а защото не може да си намери такава работа, която да и позволява да се грижи за многобройната си челяд. Тя получава около 90-100 лв. детски надбавки. Или общо доходите на двамата родители не надвишават 800 лв.

С тези пари те се грижат и за трите си непълнолетни деца, както и за онези от пълнолетните, които все още не могат да си намерят работа. Двамата съпрузи с много труд и пот на челото са отгледали и възпитали своите синове и дъщери да бъдат родолюбиви и достойни българи и да не бягат от работа и отговорности.

Кирил и Румяна няколко пъти през последните години са подавали молби за отпускане на социални помощи в Дирекцията за социално подпомагане в Свищов, но оттам все им отказват.

Според бащата социалните мотивирали отказа си с това, че пълнолетните деца, които все още са при родителите си работят и заедно с техните пари, общата сума, която влиза в семейството надвишава законовия минимум.

Един от представителите на дирекцията в Свищов, Тодоров, пък дава друго обяснение.

Според него бащата не отговарял на условията, тъй като работел като комбайнер в земеделската кооперация и получавал по 1500 лв. на месец.

"Когато са отговаряли на условията сме им давали пари, когато не са отговаряли, не", обясни Тодоров. Той беше категоричен, че при тях в дирекцията имат документ, в който е записано, че месечният доход на Кирил Славев е около 1500 лв. но отказа да представи този документ, понеже това било класифицирана информация.

Самият Кирил Славев обаче е категоричен, казаното от социалният служител не отговаря на истината.

"Първо не съм комбайнер, а съм тракторист. През лятото, когато е жътвената кампания за 2-3 месеца действително вземам към 1400 лв. Но това е брутен доход. Като махнеш удръжките и заема ми към банката остават чисто не повече от 700 лв. Дори и тези пари, като ги разделиш на минимум пет човека, колкото сме аз, съпругата и трите ми непълнолетни деца, прави по-малко от 150 лв. на човек", казва бащата. 

Той допълва и че тази сума той получава едва три месеца в годината.

"През останалата част от годината вземам по около 600 лв. на месец и като махнем от тях удръжки и заема, които изплащам, ми остават колкото да не умрем от глад. Това е трагедията ни, че сме се родили българи. Ако бяхме цигани, да тропнем с крак и да заплашим държавата с правозащитните организации или със Страсбург, щяха да ни дадат помощи. Но сега ние сме дискриминирани в собствената си държава. И после защо младите хора бягали в чужбина. Ще бягат ами, за какво да остават", възмущава се Кирил Славев.

Първият кредит от 15 хил. лв. Кирил изтеглил за да стегне къщата за челядта си. След това отново със заеми и на изплащане се снабдили и с основните мебели, ел. уреди и техника. Сега главата на семейството изплаща поредния заем от 10 хил. лв.

Той и съпругата му не крият, че през годините неведнъж са получавали упреци за многото си деца. самите те признават, че мислели да имат три, а не 15. Но така се случило. Въпреки това нито за миг не са помисляли да оставят някое от тях в дом за сираци.

Семейството е изключително благодарно на председателя на земеделската кооперация Ганчо Ламбев, който им е основната подкрепа в живота, както и на бившият кмет на Свищов Станислав Благов, който преди години им подарил нова пералня. Въпреки финансовите несгоди семейството не пада духом и не губи вяра в доброто.

Родителите и многобройната им челяд, към която вече се причисляват и първите внучета, използват всяка възможност и повод за празнуване. А такива не липсват, защото всеки месец поне по 1-2 от тях имат рождени дни. Освен това семейството се събира заедно и на големите християнски празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво образование е имало в България преди 120 години? Образование колкото да се научат да сричат, да познават континентите на картата и да разберат за царете. Само заможни занаятчии и чорбаджии са пращали децата си в Европа където наистина е имало образование.
166
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като махне от заплата си кредита. Как го смята този човек. Това не се приспада при социални помощи. Хубаво да имаш 3-4, ама 15 айде стига. И сега цялото общество да е драмата им.
165
14
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До ЗадачаСамо дето не можете да обясните, как многодетните българи преди 120 години са давали добро образование на децата си. Това вашето, не е задача, а пропаганда на живей сега, бъди себе си и други ялови глупотевини...
164
0
 
12
 
! Отговори
Царевец преди 6 години
Свищовското село се казва Царевец, редактирайте си статията.
163
0
 
11
 
! Отговори
Адвокат преди 6 години
Редакцията, как се сдобихте с тази информация?
162
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега напишете и един материал за хората, които не си плащат здравни осигуровки, но имат достатъчно доходи в пари, имущество или селскостопанска продукция. След това един материал за съпруги на богаташи или на военни, които вземат пенсии поради стаж към съпруга си. Друг материал - за мъртвите души в детски градини и училища, за които също държавата начислява хиляди, след това на 18 години са необразовани и без професия, следват програми за заетост...Системата се източва изначално НЕ от ромите.
161
18
 
19
 
! Отговори
Киро шарнира преди 6 години
А този баща и майка дали се е замислиляли как с тези доходи ще изучат децата си с хубави професии ,да им осигурят жилище и някакъв старт в живота ??Още от сега виждам децата под наем ,бачкатори на минимална или зад граница!Не е важно количество а качеството! Айде със здраве ....
160
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един афганистанец с три или четири жени и 24 деца, получил статут на бежанец в Германия, получава около 380000 евро годишно социална помощ.Хвала на това българско семейство, но държавата ни е нефелна.
159
7
 
7
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 6 години
До ЗадачаРешението е Германия,Австрия,Швейцария и т.н ..
158
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма да тръгне да оплюва отговорно българско семейство с 3 или 4 деца, а ще будят само респект. Това представеното е един развъдник за социални проблеми и престъпност.
157
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"самите те признават, че мислели да имат три, а не 15. Но така се случило." Ами когато хората НЕ искат да им "се случват" деца, вземат необходимите мерки. Когато не вземат мерки и все пак изстрелят на конвейра 12 повече от заплануваното, обричайки ги на мизерия...или говорим за потерсаваща безотговорност или за най-епичния провал в историята на контрацепцията
156
6
 
22
 
! Отговори
Задача преди 6 години
Искате да имате 5-6 деца..Имотното и финансовото ви състояние позволяват да гледате 1 дете.. което да храните,обличате,учите и т.н както трябва.Ако имате повече ще започне лишаване и със всяко дете лишаването ще се увеличава жвстоко..В задачата се пита как хем да имате 5 деца и цялото семейство да живеете като европейски граждани а не като в Конго!Предлагайте решения на задачата!
155
4
 
19
 
! Отговори
777 преди 6 години
А когато правиха 15 деца не са мислили за коледа?!
154
7
 
17
 
! Отговори
Дида преди 6 години
Споделя се проблем, и всички плюят живота. Вие как сте на тази Земя, по собствено желани или по Божия, човешка Воля. До кога ще плюете себе си, че ви има. Поклон пред тези хора за тези деца. Поклон. Въпрос на избор е да давШ живот, а не да унищожаваш. За съжаление нямам 15 деца, но както пишете младите майки, хем нямат деца, хем не работят. А правилно е да си мерим колите, чантите, обувките, палтата и златата. Но никой на тази Земя, след смъртта не е взел нищо със себе си, дори и фараоните.
153
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен 188% преди 6 години
Много скопени многознайници разсъждават туКато гледам,ти май си от първата група.Много разсъждаваш.
152
3
 
2
 
! Отговори
@ 187 преди 6 години
Да... вижда се ясно ... дори разсъждават върху разсъждаващите скопени многознайковци.
151
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много скопени многознайници разсъждават тук.
150
9
 
22
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Радвам се, че са родили 15 българчета и са ги отгледали у дома, не са ги пратили по социални домове.Само че единствената помощ, която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се окаже на такова семейство, е да се намери работа на всеки един от членовете на това семейство, който е пълнолетен, здрав и вече не учи. Ако нямат собствено жилище или им е тясно, да им се осигури общинско.На онези от тях, които вече работят и искат да създадат свое семейство, също да се осигури общинско жилище.
149
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв е проблема да се пишат роми. Всеки може да се пише какъвто си иска. Като ходят по институциите ще говорят на развален български и ще е достатъчно автентично.
148
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мисля, че за над трето, четвърто дете трябва да се получават помощи. Когато се прави дете се взема голямо решение, което иска човек добре да си направи сметка за възможностите. Никой не е длъжен да ти гледа децата, а и аз не познавам много умни хора, които имат по над 4 деца и не могат да си ги гледат сами.