Едно българско семейство на Коледа: С 15 деца и без подаръци под елхата

"Да бяхме цигани, да заплашим държавата, щяха да ни дадат помощи", тъжен е бащата
Обновена: 24 дек 2017 11:03 | 24 дек 2017 09:29,
305
Едно българско семейство на Коледа: С 15 деца и без подаръци под елхата
Снимка: "Монитор"

Едно българско семейство с 15 деца ще посрещне Коледа без подаръци и излишни разточителства.

"Елха си имаме, но под нея добрият старец няма да остави нищо. Сигурно не сме слушали достатъчно и не заслужаваме", обяснява с тъжна история бащата Кирил Славев.

В семейството от село Царево сега живеят три от децата – все още непълнолетните. Останалите са се пръснали, повечето от тях са си намерили работа и си изкарват хляба по честен начин, както са ги учили.

Някои от тях имат и деца, с което броят на многолюдната рода се увеличава още повече.

Семейството ще посрещне Коледа без подаръци и една от причините за това е, че няколко години социалните служби в Свищов отказват да отпуснат помощи на многодетните родители, защото доходите на семейството надвишавали необходимия за това минимум, пише "Монитор“.

Бащата на 15-те българчета Кирил Славев работи в селската земеделска кооперация и по собствените му думи получава около 600 лв. Майката Румяна от доста години не работи, но не защото не желае, а защото не може да си намери такава работа, която да и позволява да се грижи за многобройната си челяд. Тя получава около 90-100 лв. детски надбавки. Или общо доходите на двамата родители не надвишават 800 лв.

С тези пари те се грижат и за трите си непълнолетни деца, както и за онези от пълнолетните, които все още не могат да си намерят работа. Двамата съпрузи с много труд и пот на челото са отгледали и възпитали своите синове и дъщери да бъдат родолюбиви и достойни българи и да не бягат от работа и отговорности.

Кирил и Румяна няколко пъти през последните години са подавали молби за отпускане на социални помощи в Дирекцията за социално подпомагане в Свищов, но оттам все им отказват.

Според бащата социалните мотивирали отказа си с това, че пълнолетните деца, които все още са при родителите си работят и заедно с техните пари, общата сума, която влиза в семейството надвишава законовия минимум.

Един от представителите на дирекцията в Свищов, Тодоров, пък дава друго обяснение.

Според него бащата не отговарял на условията, тъй като работел като комбайнер в земеделската кооперация и получавал по 1500 лв. на месец.

"Когато са отговаряли на условията сме им давали пари, когато не са отговаряли, не", обясни Тодоров. Той беше категоричен, че при тях в дирекцията имат документ, в който е записано, че месечният доход на Кирил Славев е около 1500 лв. но отказа да представи този документ, понеже това било класифицирана информация.

Самият Кирил Славев обаче е категоричен, казаното от социалният служител не отговаря на истината.

"Първо не съм комбайнер, а съм тракторист. През лятото, когато е жътвената кампания за 2-3 месеца действително вземам към 1400 лв. Но това е брутен доход. Като махнеш удръжките и заема ми към банката остават чисто не повече от 700 лв. Дори и тези пари, като ги разделиш на минимум пет човека, колкото сме аз, съпругата и трите ми непълнолетни деца, прави по-малко от 150 лв. на човек", казва бащата. 

Той допълва и че тази сума той получава едва три месеца в годината.

"През останалата част от годината вземам по около 600 лв. на месец и като махнем от тях удръжки и заема, които изплащам, ми остават колкото да не умрем от глад. Това е трагедията ни, че сме се родили българи. Ако бяхме цигани, да тропнем с крак и да заплашим държавата с правозащитните организации или със Страсбург, щяха да ни дадат помощи. Но сега ние сме дискриминирани в собствената си държава. И после защо младите хора бягали в чужбина. Ще бягат ами, за какво да остават", възмущава се Кирил Славев.

Първият кредит от 15 хил. лв. Кирил изтеглил за да стегне къщата за челядта си. След това отново със заеми и на изплащане се снабдили и с основните мебели, ел. уреди и техника. Сега главата на семейството изплаща поредния заем от 10 хил. лв.

Той и съпругата му не крият, че през годините неведнъж са получавали упреци за многото си деца. самите те признават, че мислели да имат три, а не 15. Но така се случило. Въпреки това нито за миг не са помисляли да оставят някое от тях в дом за сираци.

Семейството е изключително благодарно на председателя на земеделската кооперация Ганчо Ламбев, който им е основната подкрепа в живота, както и на бившият кмет на Свищов Станислав Благов, който преди години им подарил нова пералня. Въпреки финансовите несгоди семейството не пада духом и не губи вяра в доброто.

Родителите и многобройната им челяд, към която вече се причисляват и първите внучета, използват всяка възможност и повод за празнуване. А такива не липсват, защото всеки месец поне по 1-2 от тях имат рождени дни. Освен това семейството се събира заедно и на големите християнски празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
7
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Бойко Борисов и Валери Симеонов не дават помощи за повече от 3 деца. Идете да пасете овце.
146
6
 
10
 
! Отговори
стейси преди 6 години
Аз защо нямам 15 деца , ами въпрос на избор и кой е виновен а държавата ли и не че е важно ама жената не ми изглежда българка.
145
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата са единствена отговорност на родителите си! Трябва да се спре с това отвратително и деграданстко просене на пари - на всеки му трябват пари, но те се изкарват, а не не се подаряват.
144
1
 
15
 
! Отговори
....... преди 6 години
Младата майка заявява, че няма да работи, защото жените не трябвало да работят, а да си стоят у дома.След като изкрънкаха каквото можаха от роднини, склонни да им помагат, успели някак да баламосат по-далечна възрастна роднина с 2 апартамента да им стане съкредитоискател. Не знам как са изтеглили заем от 22 000 лв, последългът станал 24 000. Не знам как са платили първите вноски, но след като са подлъгали наивницата, са спрели да плащат и сега банката ще вземе единият от нейните апартаменти
143
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПенсионерДядовците са бачкали като луди,но и тогава е имало значение дали си на заплатка или копаш.Защото ако си земеделец,минава даъчния и ти брои кокошките,примерно,за да дадеш съответния данък.Така е и с житото и стоката.За децата-каквото остане.От 5 деца остават 2.
142
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак 15пъти така се случи,очевидно висша безотговорност
141
6
 
11
 
! Отговори
Гунчо преди 6 години
Най голямо престъпление е да се дава на здрави хора нещо което не са го заработили!!!
140
3
 
15
 
! Отговори
До Я гледай... преди 6 години
Много внимавайте с такива длъжници. И нашите се научиха от ромите да спекулират чрез децата си.Знам такова младо семейство, ожениха са веднага след гимназията и за 2 год.родиха 2 деца. Но по същото време и свекърът, и тъстът починаха. Младият татко не ще да работи, защото не искал да има шефове, искал да има собствен бизнес, но няма нито пари, нито професия. И се оплаква, че никой нему помага, не му дава 50 000, за да започнел някакъв бизнес. Младата майка открито заявява, че.......
139
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Детски надбавки иНамери и работа при Свинетка,хем няма да има работа,хем ще си гледа децата.45 млн за ремонт на ндк,моля ти се...А на тези симпатични деца пожелавам късмет.Дайте на първо време сметка и см
138
6
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До Анонимен 166 Приятелю , това което си написал важеше до преди 9 Х.Дядо ми с 250 дк.земя е отгледал 5 деца. Трима със средно и двамо с висше, единия от които стигна до професор.Няма безработица , няма помощи. Но идват комунистите и слагат край на идилията.А сега няма работа.Ми тя работата отиде в ръцете на стотина супер богаташи земеделци.
137
11
 
16
 
! Отговори
Няма преди 6 години
Пищим,че нацията ни намалява но когато някой отгледа и възпита 15 деца става безотговорен и "Да е мислел като ги прави". Смешно е когато се упрекват хора създали семейство и да в тази държава ти трябва кредит за да не ти падне покрива. А това,че *** се множат на наш гръб е проблем,който ние сме позволили да се случи.
136
5
 
11
 
! Отговори
Детски надбавки и преди 6 години
други видове подпомагане да се дава само на пълнолетни хора, които работят и се осигуряват. Изключение може да се направи само за действителните инвалиди, които са наистина нетрудоспособни, и то само за едно или две деца.В случаи като това семейство от Свищов, едва ли заслужава поощрение жена, която никога не е работила. Би трябвало да има някакъв лимит на подпомагане.Иначе какво излиза? Аз съм хитра и си седя вкъщи, а вие ми давайте пари, взети от данъците на наивниците, които раждат по 1-2.
135
2
 
13
 
! Отговори
Основната грешка, преди 6 години
която се допуска у нас днес, е да се дават пари на хора, които никога не са работили, а също и на такива, които са нарушили законите (осеменяване на малолетнии непълнолетни).Ако такива лица създават деца, значи те умишлено са планирали да ограбват данъкоплатците.Да се дават помощи на такива, означава да се поощрява безотговорността, паразитизма и силовото присвояване от джоба на работещите!Затова - принудителен труд за да платят глоба и да издържат децата си!Детски надбавки само на онези,...
134
3
 
11
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До Анонимен 149 За абортите си прав , но да го извадиш на време не е трудно.Ама: Хубаво ми е *** мамооо!Никакво помощи. То излезна че тези са средна класа.Да теглиш 25 000лв заеми на днешино време е лудост.И за какво ви беше тази съзлива история на Коледа?
133
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така, отиват да бачкат на къра и пари няма да им трябват за храна. Вземат и един тъкачен стан, и пари за дрехи няма да им трябват. Вземат газови лампи и дърва, и пари за ток няма да им трябват. Лицемерно е да искаш от достиженията на цивилизацията, към която ти нямаш никакъв принос.
132
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е социалните да му поемат и заема ли?Нещо май доста наглеят тези хора.А пълнолетните деца защо не работят?Може би по примера на майката.
131
8
 
8
 
! Отговори
До Бау преди 6 години
Ако баби, майки, дядовци, бащи мислеха като теб, то теб, твоите авери нямаше да ви има, нямаше да имаш колата и парите, който имаш. Егоизмът е перфектен, но дали сме само тук и сега. Внимание и възпитание става лесно в по големи групи, напр детска градина. И в големи групи примера на близка възраст е основен. Да са живи и здрави децата и родителите, но защо злобата и завистта ви доставя удоволствие.
130
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като имат 15 деца и живеят на село, нека да живеят както селяните преди 150 години - да си изкарват прехраната изцяло със земеделие и децата да им помагат. Ама не, искаме си достиженията на модерната цивилизация и държавата да ни храни децата.
129
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безсмислена пропаганда.Децата намаляват поради мошеничеството на системата.Семейството от снимката сигурно също не плаща данъци върху приходите си било в натура, било когато тракторът се ползва за да оре на други хора.И да ми триете коментара, още по социализма НЛО пееха "най-добре е нашенка от село".Добре е, че са работливи, но не се опитвайте да ни умилявате до сълзливост.
128
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДимитърА защо са я изнасилили? Къде са я изнасилили, къде е ходила, по кое време и място са я изнасилили, с кой е била. Защо не изнасилват семейните жени които си стоят в къщи при децата и мъжете си?