В очакване на Бъдни вечер, преди да се роди Христос!

Тази вечер се събираме на трапезата на един от най-важните семейни празници
24 дек 2017 07:30,
58
В очакване на Бъдни вечер, преди да се роди Христос!

На 24 декември всички се събираме на Бъдни вечер – един от най-важните семейни празници на християните.

Денят, предшестващ Бъдни вечер, е денят преди да се роди Христос, денят, в който приключват и 40-дневните коледни пости.

Денят преди Бъдни  вечер се нарича още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.

Народните обичаи повеляват трапезата на днешния ден да се подреди около огнището. Ястията на нея трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетен брой. Най-често се смята, че те трябва да са 7, колкото са дните на седмицата или 9, колкото месеца трае бременността на жените.

На масата задължително трябва да има сарми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др.

Обредните хлябове също са традиционна част от трапезата на Бъдни вечер. Те са най-вече три вида и са посветени на Коледа, на селските занаяти и на коледарите. Месят се, докато се пеят песни и се изпълняват ритуали.

Стопанката на дома произнася молитва, след което се разчупва питата със сребърната пара.

В някои краища на страната в хляба се слага и дрян за здраве. Първото парче от питата се оставя за Богородица пред домашната икона. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата.

Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Освен това, трапезата не се раздига, за да не избяга късметът от дома. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат.

Преди да се седне на масата, вечерята непременно трябва да бъде кадена. Това е обичай, при който най-възрастният мъж или жена в дома прекадява с тамян трапезата. След това стопанинът обикаля и всички останали стаи и помещения в дома. Така се прогонват злите и нечисти сили от дома.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се преливала в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Те обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благополучие.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора мислете, тоя празник е само и единствено комерсиална цел, да си изхарчите и последните левчета в джоба и е направено така, че да сте гузни и виновни ако не купувате подаръци, няма нищо общо с Исус, с христянството и тн. повече бие на неква еврейщина, вчера улицата пред мола беше задръстена от смирени христяни. А днеска за вечеря телешки котлетчета, ай със здраве.
46
5
 
4
 
! Отговори
<(о^o)> преди 6 години
Много плагиатство в т'ва християнство..че и в исляма, и в юдаизма... Всеки дърпа към себе си, само да държи контрола над масите, треперещи от отмъстителния но "обичащ" бог. Крайно време е хората да пораснат малко и да спрат да се плашат от всяка приказка, която им разказват.
45
2
 
0
 
! Отговори
dqdo mraz преди 6 години
A vie trolove shte praznuvate li dnes ili i tazi vecher ste se prodali da pishete bezmisleni anti-bylgarski komentari
44
2
 
6
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Хитрия мошеник прекарал ****ака глупав като му втълпил, че има някаква сила - / бог, аллах - все тая /И почнал да си живее охолно на гърба на проста*ка! А тъй, хранете ги, поете ги. А те ще се уригват, чешат по коремите и пър*дят доволно!
43
5
 
7
 
! Отговори
Дано Бог чуе тоз вик преди 6 години
На този светъл празник и преди бедна та вечеря, нека всеки българин да си спомни и помене имената с едно "Анатема и до девето кокяно"на онези пладнешки разбойници,които за 27г. бастисаха, ограбиха и продадоха народ и Родина,превръщайкия от цветуща гра дина в смрадлив Катун.Дано Господ чуе този вик!
42
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
тои бьлг народ нали цяла година е гладувал та сега баш на коледа ще седне да ядекакво като е коледа по умни ли ще станем като гледам коментарите изобщш сме не80 а 90 процента живеем в дьржава без ред и правила и като се наядем щестанем ок ама друг пьт пак сьщите тьпаци ще си останем от отровите които ядемакьл няма да ни доиде и по лощо идва аз искам мир по света
41
4
 
4
 
! Отговори
чнг преди 6 години
Изо наистина не съществува.Познавам Узо.Наздраве!
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TAKAV IZO HRISTOV NE SASHTESTVUVA.RELIGIATA E OPIUM ZA NARODITE.
39
5
 
6
 
! Отговори
43 преди 6 години
При комунистите е така-пазим си за всеки случай партийната книжка,но се кръстим на поразия,дупим се и целуваме попови ръце на ляво и дясно.Все пак -три папи са ни галили по главите...Понякога ходим на сюнети..
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Придобих след 2004-а.Работата е, че според това, което в описани в Библията и съпровождащите я текстове (във Ватикана имат 10 мазета с такива), като умреш, ще чакаш страшният съд. След този съд, ако оцелееш, ще станеш свелинк, която се върти около Бог.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
44 - придобихте ли имоти след 1944
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
43 - И тая част не ти е ясна ...
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Христос е надеждата, че след смъртта ще видим отново близките ни. При комунистите как е?
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ифф ... Религиозни фанатици, колкото искаш :)
33
5
 
3
 
! Отговори
не ви налагаме преди 6 години
До 37Не ви налагаме какви си празнувате в скъщи, но изискваме от вас да се съобразявате с християнските ценности, защото иначе какво правите в нашите земи?
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито Рождество Христово! А на безбожните евреи, коментирали преди това, ще им кажа, че измислената им юдейската религия е едно жалко учение за болни мозъци. ;)
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи хубаво е когато говорите за вяра да имате малко идея от реалноста в същото време и да знаете какво всъщност празнувате. Ако фактите (в исторически план) не ви засягат и сте решили сляпо да празнувате нещо което никога не е станало давайте,лошо няма. Но да ни го налагате на останалите много моля...
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И все пак защо на целтрални софийски гробища половината плочи са с петълъчки? Не е българско!
29
2
 
4
 
! Отговори
пентаграм преди 6 години
Защотона знамето на ЕС има 12 петаолъчки,а "братята" американци са построили петтагон,а не пентамуй.
28
4
 
4
 
! Отговори
17 преди 6 години
КОЛЕДА, КОЛЯДА, БОЖИК- слънцето-младенец, зимното слънце, бог на зимното слънцестоене. Славяните му се молят да порасте по-бързо и отново да се превърне в благото пролетно слънце , за да донесе нов живот след зимата. Бог Коледа се почита в периода 25 декември - 6 януари. Почитат го като приносител на надеждата,веселието,пиршествата.В негова чест се пеят коледни заклинателни песни,вещаещи богатство и благополучие на рода