Козаревец – крепост на българщината по Коледа!

Цялото село се включва в празненствата – от малки до големи
25 дек 2017 14:45,
17

Коледа е! Традициите, които съпътстват празника, все по-често се случва да избледнеят в модерния забързан свят. Но великотърновското село Козаревец е една от видните крепости на обичая.

Жителите там всяка година посрещат Рождество Христово в духа на старите български традиции от едно време.

"Голям празник! Ден преди Бъдни вечер отсякохме бъдника. Той се носи на гръб, за да не докосва земята. Това е ствол от бряст, който гори през цялата нощ. Светлината и топлината от него символизира раждането на Христос, Богородица и присъствието на нашите мъртви близки", отбеляза домакинът на къщата пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че традицията повелява на сутринта бъдникът да се изгаси с вино, за да може пепелта да се използва за лек или да се разпръсне из нивите за голям берекет. Очакват се също така коледари, който да нарекат семейството за късмет и здраве. Те трябва да се посрещнат с вино и кравайчета, тъй че техните пожелания да стигнат из всички кътчета, добави мъжът в къщата.

Стопанката на къщата сподели, че вечерта е минала тихо. Жените са готвили ястията, като първо се започва с питката. Ястията трябва да са 7, 9 или 12. Първото парче са го нарекли за Богородица и мъртвите. Трапезата не се вдига преди коледарите да дойдат, за да съобщят благата вест. На трапезата задължително трябва да има погача и кървавица, заедно с ред други ястия за посрещането им, поясни тя.

"В Козаревец традициите се почитат без изключение. В нашия календар имат място ред празници като Бабин ден, Ергенска сватба, Ден на кокошата чорба и коледуването. Цялото село се включва в празненствата – от малки до големи. Който носи празника в сърцето си, няма как да не чества", посочи председателят на читалището Тодор Тородов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никъв христос не се е родил днес съиха с тая фамтасмагория всяка година и едни и същи лицемерни пожелания
10
2
 
2
 
! Отговори
Бъдни вечер преди 6 години
Всъщност по Българския календар, Коледа е Нова Година.На 22 Декември слънцето е в най-ниската си точка и стои там три дни.На 24 Декември /Бъдни Вечер/ хората оставят храна за цяла нощ и чакат да дойде изгрева. Бъдни Вечер. На сутринта изгрява слънцето и започва новия цикъл. Коледа! Имало е тържествена процесия.Празниците продължават пет дни през които не се работи и се празнува. Хората отиват да се срещнат с близките и роднините.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ой, Коледо, мой Коледо! Бог се роди днес!
8
2
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
До Бучинси Сега кажи в Козаревец дали има млади хора според тебе ? А останалите села крепост на ***, явно скоро не си излизал от София.
7
4
 
6
 
! Отговори
Бучински преди 6 години
До Евроатлантик,не сме изчезнали, няма да изчезнем.Имаме Държава България,преминала през вековете,преживяла ,империи, воини,робство,ще ни пребъде.Бог с нами
6
7
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
По европейски това село трябва да се засели с умерени ислямисти от Сирия,баба Меркел ще ни похвали.
5
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв Козеревец, какви чобани, това си е активно мероприятие на би джи он еър и техния чичко Сорос, сугурно от София са ги докарали чобаните, българските села са обезлюдени, навсякъде е мизерия и мъртвило. Българите вече са толкова изпростачени, че вярват на всякаква пропаганда.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И В АНГЛИЯ СЕ ГОРДЕЯТ С ТРАДИЦИИТЕ СИ ОТ ВРЕМЕТО НА НОРМАНСКОТО ВЛАДИЧЕСТВО, ДОРИ ЕЗИКА ИМ Е ПЪЛЕН С ФРЕНСКИ ДУМИ.
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България още 70те години изпрати спътник в космоса, собствено производство, още преди Германия да има спътници, а после и човек изпрати в космоса. А сега евроатлантическа България произвежда само чистачи и миячи за ЕС и внася техните стоки.
2
11
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Кой *** ми тури минус ? Xората отидоха в космоса ,*** ще се завръща към чобанлъка aма първо да ликивидира БАН.
1
19
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
БГ е горда със тез чобани, трябва и кучетата да отричаме като не можем да измислиме нищо щото сме чели Винету ще ходиме с гегите и бухалките. Браво и така още 100 години и ще изчезнеме.