Безработни българи в надпревара да са детегледачи

Държавата им плаща минималната работна заплата
26 дек 2017 08:27, Петя Славова
26
Безработни българи в надпревара да са детегледачи
Снимка: архив, Reuters

Безработни в надпревара да бъдат детегледачи. Следващия месец за общо 20 милиона лева държавата ще осигури безплатни бавачки за 1 500 семейства, чиито деца не са приети в детска градина.

От Агенцията по заетостта отчитат рекорден интерес към програмата. Над 2000 безработни, вече са кандидатствали да работят като детегледачи. Почти толкова са и родителите, пожелали да намерят бавачка, съобщава Нова тв.

Целта на проекта "Родители в заетост" обаче е не само да намери работа на 1500 безработни. "От друга страна да подпомогне родителите, които желаят да продължат професионалната си кариера", казва Христо Йорданов от Агенцията по заетостта.

От началото на следващата година от Агенцията по заетостта ще организират десетки интервюта между родителите и кандидатите за детегледачи.

Държавата ще плаща на бъдещите детегледачи минималната работна заплата на месец. Бюджетът на програмата е 20 милиона лева за срок от 18 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
От тез 2000 желаещи още на първият месец ще се откажат 80% от тях ,щото мислейки че това ще е поредното получаване на пари от социалните и няма да си вършат работата както трябва и ще бъдат изгонени или напуснали след 15-20 дена . Мързеив народ развъжда държават и ЕС с тези социални програми .
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре да дадат парите на семейсквото . Какви са тези глупости ?Или вече не стига работната ръка да се изхранват социялно слабите- ,,бежанците ,,
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е много изгодно- дама с 15г стаж ще получава 433.57лв след данъци и осигуровки чисти, делено на 22 раб. дни, а след това на 8 часа, изчислявам 2.47 лв на час на дете, а сега детска учителка със средна посещаемост 29 деца чисто на месец 794 лв след удръжки, делено на 22 дни, после на 8 часа, а сега на 29 деца- 0,14 лева на час на дете. Напълно съгласна, че парите трябва да се дадат на семейството за да си отгледат децата, нищо не може да замени семейната среда.
19
2
 
0
 
! Отговори
svetlio преди 6 години
До 1Ясно е,че не я искаш а работа!Защо пък другите да я искат?!
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изглежда не си дават сметка колко трудно и отговорно е да се гледа чуждо дете по 8 часа.
17
1
 
1
 
! Отговори
Честита Коледа преди 6 години
До Анонимен 13 Сигурно си искал да кажеш нещо много умно,обаче ,извинявай,два пъти го прочетох и нищо не разбрах...адски неграмотно.Избягвам да изразявам подобни мнения,но не се сдържах.За писането на маймуница,не говоря,директо отминавам
16
2
 
16
 
! Отговори
nina преди 6 години
Не всеки може да бъде гледач на малко дете-има всякакви ненорманици..По-добре тези пари да се дадат за построяаването на нови детски градини и обучаването на детски учителки.Може да звучи параноично,но а имам доверие на много малко хора около мен,на които бих оставила детето си за малко-мъжа ми,свекърва ми,една много близка приателка.Не мога да си оставя детето на непознат човек само в къщи.
15
1
 
1
 
! Отговори
svetlio преди 6 години
До 1 и други на същото мнение!
14
3
 
3
 
! Отговори
svetlio преди 6 години
1 30 месеца по 22 лв. и някакви стотинки за здравни=700лв/да,плащат се от работодателя/2 Яко реши да си вземе една година неплатен/полага й се/+300лв...пак за здравни.3 За този период й дължиш и отпуска/да,докато е в отпуска по майчинство й се трупа отпуск/Една сметка доближава 2000лв за човек,когото не си виждал и 15 минути!!!Би ли взел тази жена???
13
8
 
3
 
! Отговори
svetlio преди 6 години
Представи си,че до вас има малко пазарче,където си наел една масичка и продаваш плод-зеленчук.Изкарваш си една заплата и работата ти харесва/нямаш шефове/Лятото решаваш да заминеш за една седмица на море,но тъй като си сам,решаваш да наемеш едно момиче да те смени.Подписвате си трудов договор и я наемаш на работа.На следващия ден ти казва,че е бременна в 4-ти месец.Не можеш да я освободиш,а и тя в същия глас ти подава болничен.Ти не заминаваш на море и предстой да заплатиш следното... следва!
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо им вярвата това е невъзможно толкова пари това са много пари и ще влязат на някои си джоба похубава ще е да се стооят д.градини дето гледачка може да бъде само родните баба друг човек не се допучска детето ще гледа страхливо психиката на детето е развалено а родителите после да се мъчат цял живот да го лекуват. това беше се случило с моята съседка
11
2
 
2
 
! Отговори
svetlio преди 6 години
До 1Наемал ли си някога някой на работа?
10
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 6 години
До svetlio,да имам време,но ако си радио Ереван,с него изобщо не се спори.
9
2
 
3
 
! Отговори
svetlio преди 6 години
До 1Имаш ли време да поспорим за нещо?
8
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Анонимен-7,не си прав за 1500майки,които ще се върнат на работа,те са освободени от ''големите''бизнесмени,още преди раждане на детето.Много малко ще се върнат на работа.
7
5
 
16
 
! Отговори
1 преди 6 години
Вместо на детегледачи,тази държава,трябва да плати на майките,за да гледат,децата си до навършване на 5години,сега какво става,ще плаща на безработни,а майките също,ще станат безработни,това ли е политиката на държавата,ръководена от герб-комунисти.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И повече могат да се построят,но така се намалява безработица за статистиките.1500 като детегледачки и около 1500 майки пак обратно на работа,са около 3000 по-малко безработни.Идеята не е лоша,но защо всяко намаляване на безработицате е на гърба на държавата,респективно на гърба на данъкоплатеца?5000 нови полицаи,повече армия и т.н.Това някой трябва да го плаща. Истината е стимулирането на бизнеса да назначава повече хора и да им се вдигат заплатите, като се намалят хрантутниците на гърба ни
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не са 20 но поне 10 добре оборудвани ще се построят .
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тези пари ще построят 20 детски градини.
3
3
 
32
 
! Отговори
Изпатил преди 6 години
Имахме една детегледачка,взимаше 500лв.чисто,е ако искате детето ви само да бъде надзиравано като затворник , наемете си.После да не се чудите защо хладилника е празен,а детето гладно жадно и гледа страхливо.Нормалните детегледачки струват минимум 50лв. дневно.Всеки може да си направи простата сметка.Англичаните имат много добра поговорка(не съм толко богат да взимам ефтини неща).Иначе успех!