Охраната на "чинията" на Бузлуджа отново се поема от МВР

За обекта ще отговарят 6 полицаи, вече са назначени
Обновена: 27 дек 2017 11:26 | 27 дек 2017 11:18, Елка Василева
66
Охраната на "чинията" на Бузлуджа отново се поема от МВР
Снимка: архив, Булфото

Толкова коментираната през 2017 г. "чиния" на връх Бузлуджа - някогашния Дом-паметник на БКП, се сдоби с новогодишен подарък: МВР отново поема неговата охрана.

За обекта ще отговарят 6 полицаи, които вече са назначени, съобщи за "24 часа" областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Още по темата

Те ще бъдат настанени в специален охранителен фургон, дежурствата им ще бъдат денонощни. За да започнат те, трябва да се довършат някои последни технически задания, като например да бъде възстановено ел.захранването на района.

"Охраната се налага заради нерегламентираните влизания в изоставената, рушаща се и опасна сграда, всеки момент може някой да пострада сериозно. Въпреки че вратата на официалния вход е заварена, мераклиите за по-висок адреналин намират начини да влизат в "чинията", например през въздухопроводите. Това трябва да спре“, каза Микова.

„След това предстои да монтираме около сградата камери. Следващият етап е консервация и възстановителни работи, за да организираме и регламентиран достъп до Дома-паметник, тъй като интересът към него е голям. В областната управа вече получаваме много идеи как да действаме по-нататък, сред тях има и екзотични", обясни Микова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
1
 
! Отговори
S преди 6 години
Има вече охрана от щатни милиционери :)
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой знае ли дали към днешна дата , 10.03.2018, охрана реално е сложена?
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ушевите там ще са като наказани, кьорав рушвет няма от къде да барнат,ще клечат на една заплата. Освен да засеят района с трева и да продават, поне това го могат.
54
2
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
От тоя паметник всичко е отдавна окрадено. Иначе можеше да стане невероятен ресторант от него (поне част от пространството).. Останалото можеше да се префасонира на музей.. Щеше да убие рибата, ама прости ора, еееййй!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 56СПОКО. ОТ ТВОИТЕ ДАНЪЦИ СЕ ИЗХРАНВА КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ.
52
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко от времето на комунизма трябва да се премахне. Като се започне от правителствения комплекс - президентство, МС, и партиен дом, пардон народснопсъбрание .Трябва да се премахне и онази мегаломанска сграда НДК, вместо да се наливат (и крадат) милиони народна пара в ремонта и.
51
6
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
ot moite danaci da xraniat nazna4enite vnuci na rusofili ne sam saglasen
50
2
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Дори тези полицаи да отидат в някое село вместо при чинията, то като арестуват престъпниците след това корумпираните ги освобождават. Срещу престъпниците трябва да се прилагат строги закони. Но чинията трябва да се ремонтира и от нея държавата да печели пари. Ако се събарят всички сгради на репресивна власт, в страната половината сгради трябва да бъдат съборени. Освен панелните блокове с изтекъл срок на годност, друго не трябва да се събаря. Защото все едно да съборят Райх Стага в Германия.
49
2
 
9
 
! Отговори
Джек преди 6 години
Най добре ще бъде да се продаде на бизнесмен които да не я събаря и ще я ремонтира за туристи. Може да се превърне в място за отдих и развлечения. Ако тази сграда е в някои град, тя ще бъде негов символ и ще е пълно с туристи около нея. Защото тя освен че е част от историята ни е много атрактивна.
48
7
 
6
 
! Отговори
Kalisko преди 6 години
Сградата превлича предимно фотографи и авантюристи чужденци заради състоянието в което се намира в момента, ако бъде реновирана навярно интереса към нея ще се загуби. Въпреки, че тя е силно повлияна от гръцката църква в Америка на Франк Лойд Райт си остава най - добрата архитектура за България в последните 70 години.
47
2
 
11
 
! Отговори
Ричарт преди 6 години
Не трябва да се превръщаме в терористи и да разрушаваме историята си. Само терористите взривяват църкви джамии и други исторически сгради. Колкото и омразни да са ни комунистите, заради тях не трябва да си разрушаваме историята. Това е все едно заради турското робство да събаряме джамиите. Нали те са паметници на изкуството и историята. От лошите спомени трябва да се направят атрактивни места за туризъм и бизнес. От обикновени камъни от Берлинската стена продавани на туристите,спечелиха милиони.
46
5
 
8
 
! Отговори
Защо?!?!?!?!?! преди 6 години
Какво точно ще му пазят на онзи пущинак там? Да не би случайно да иде някой и да го взриви ли? Никой няма да направи такова нещо, защото не си струва труда.Полицаите са нужни по селата, където негодници вилнеят и безнаказано ограбват последните левчета на беззащитни старци.По селата да идат тези шестима полицаи! А не да харчим бюджетни пари залуду!
45
4
 
7
 
! Отговори
гост преди 6 години
Тази сграда е държавна собственост и трябва да се превърне в музей на болшевишката диктатура в България. Такава сграда е много рядка дори няма друга. Лошите спомени от комунизма трябва да останат в музеите. След ремонт тя може да се превърне в музеи на комунистическият фашизъм в България. Около нея трябва да се построят хотели и къщи за гости цял комплекс. Спускания с делта планери и балони с газ. Тя ще се посещава от много туристи. Нали приоритет на държавата е туризма.
44
5
 
14
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Не обичам комунистите, но заради креативната чиния не трябва политическа воина. Комунистите няма да я ползват щото е направена с парите и труда на всички български граждани. Тази неповторима сграда не трябва да се руши а да се направи на нещо атрактивно. Освен това около нея може да се направят хижи, място за спорт и развлечения. Ако се ремонтира и около нея има посетители, ще бъде в световните класации на редки и нестандартни сгради. Не трябва заради комунистите да се не навижда и сградата.
43
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко много други изоставени и неохраняеми сгради има че за тази ли се хванаха?Още повече че не е толкова достъпна като други.
42
1
 
8
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
До Анонимен 43"До НаивенЧудомир ни е описал манталитета преди мноого години, пред Паметника на победата над Наполеон.-------------Само ти ли не разбра, че тук не става дума за паметник на победата?"Няма абсолютно никакво значение за какъв паметник става дума, а че на някой българи в ума им е как нещо да се разруши, а не да се построи или реставрира. Прочети по-надолу и погледни в недалечното минало. Не говоря за мавзолея, а за стотиците полуразрушени заводи, със счупени прозорци, обрасли с
41
13
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
А,бе,ние опазихме природата,че вече и за тоя кич се разтревожихме.Събаряй!
40
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не искаме социалистически туризъм в България!
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НаивенЧудомир ни е описал манталитета преди мноого години, пред Паметника на победата над Наполеон.-------------Само ти ли не разбра, че тук не става дума за паметник на победата?
38
12
 
14
 
! Отговори
WTF преди 6 години
Грешни пари за този изоставен ***.