София диша опасно мръсен въздух. Къде е проблемът?

И в най-богатите квартали се греят с въглища, отсече Каролев
Обновена: 28 дек 2017 13:32 | 28 дек 2017 13:30, Петя Славова
103

Дишаме опасно мръсен въздух. И основният виновник за това не са автомобилите, а отоплението с твърдо гориво. В София се оказва, че дори жителите на едни от най-богатите квартали се греят с такова, отсече икономистът Владимир Каролев в студиото на "България сутрин".
Още по темата

"Разгневи ме фактът, че най-големият екологичен проблем в България не е изсичането на горите. Дори напротив - те растат с изключително бързи темпове въпреки бракониерските действия. Мръсният въздух очевидно обаче е политически нерешим проблем, а екологията отдавна се е превърнала в политика, а не в наука", подчерта още той.

Във връзка с протестите "За" и "Против" втори лифт над Банско, Владимир Каролев подчерта, че те са в съотношение 1:1000.

"На нито един протест, организиран от еколозите не ходят повече от 20-30 човека. И това са хората, работещи в тази сфера, както и техни роднини. В Банско проблемът не е само кабинковият лифт. Ски зоната има нужда от уплътняване, без да се излиза от рамките на сегашната концесия", каза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му сегашният план за управление на Национален парк "Пирин" отдавна е изтекъл поради обжалванията на еколозите. Каролев обаче допълни, че е напълно възможно да бъдат добавени нови лифтове във вече съществуващата ски зона.

Очаква се на днешното си заседание правителството да вземе окончателно решение за втория кабинков лифт в Банско. Точката не е в дневния ред, но е възможно да бъде включена извънредно.

Спорът между еколози и бизнес по темата изостри отношенията в управляващата коалиция в началото на месец декември.

Преди Коледа екоминистерството оттегли временно предложението за промяна в концесията на "Ски зона Банско". Като причина за това беше посочено, че трябва да има обществено обсъждане на плана за управление на парк Пирин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
ЕМС холограми камери преди 6 години
Prez 2000 ,2003,2012 година проучвахме МОсква ,Киев и Букурещ.В Москва зимата ноември и февруари до главни булеварди със стотици хиляди автомобили въздуха кристално чист/Лечебна йонизация до минус 4 към плюс 1.В Киев 2012 цяла Украйна с божествена биосферна охрана.терористи чрез телевизии на украйнски облъчват на машинен иврит милиони жертви по домовете.няма замърсяване на въздуха.В Букурещ остър ЕМС юли 2012 има остро токсични газове повредена биосферна охрана
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига ъс тези коли бе, в Софив рядко ще видиш руина. Газифициране трябва но много крадци се навързаха на газа и стана скъп. Стандарт на живота трябва да е по-висок, доста при отива. С тези цени на тока и парното, масово се избяга от тях, мина се на въглища и дърва. Защо не върнат нормалните цени на тока и парното, много политици пълнят гуши от тези цени. И още нещо важно, защо никой не говори за качеството на дизела и бензина? Знаете разликата с Германия. Причината е краденето от управниците.
88
0
 
2
 
! Отговори
ГАсете фаровете преди 6 години
Проучвали сме ежедневно зиме въздуха в София до 1990 година.Нямаше СМОГ въпреки Кремиковци,Липса на катализатори,всички ТЕЦ работеха на МАзут..Биосферата чистеше мигновенно димът от улиците вкл в центъра.Тежко увредените със скенери и фарове обеми се пълнят с мръсен въздух дим,отровни газове.. Обемите са видими вкл от Космоса
87
0
 
2
 
! Отговори
у нас НАГЛИ на власт преди 6 години
нагли престъпници принудиха милиони водачи д а увреждат тежко и завинаги земята и въздуха с включени скенери денем и нощем и с включени фарове денем.У нас масовит е убиици чрез КАТ принуждават милион водачи да купуват нагло вредни НЕЗАКОННИ Холограмни оръжия лепят ги на предни стъкла точно по Указание на Терористите провеждащи нагла подготовка за обевяване хората за НЕЗАКОННИ ОПАСНИ ВРЕДИТЕЛИ..Увредена е БИОСФЕРАТА която чисти ВЪЗДУХА..
86
0
 
2
 
! Отговори
люти преди 6 години
Не са виновни само дървата и въглищата.Никой не коментира конструкцията на печките-масово са тип варел-чудо или с кюнци,монтирани вертикално върху горната плоча.Няма долния крив кюнец.До тази зима използахме споменатите печки-разхода на дърва беше два пъти по-голям от настоящия.Купихме на старо класическа пернишка печка и налепите тип гарнисаж по кюнците изчезнаха ,а излизащият пушек от комина почти не личи.Всичко навежда на мисълта ,че горенето вече е по-пълно.
85
0
 
2
 
! Отговори
Владо преди 6 години
Напълно се потвърдиха подозренията ми, че др.Каролев, разбира и от лесовъдство.
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема е в кметицата!Решения много,ама пилешки мозък един,за кое по-напред!?
83
0
 
5
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Я го вижте специалистът по растежа на горите - В Каролев ! Виж му акъла, че му скрои капа - казва народа.Те, горите, растели с "изключително бързи темпове" !? Защо не се поразходи във владенията на Горско стопанство - Старо Оряхово, област Варна??? Че да види с очите си как, не бракониери, а съвсем "законно ежедневно се изрязват и извозват стотици кубици дървесна маса. И това вече години наред !!! ГОРА НЕ ОСТАНА !! Ела бе Владко, ела да и побаеш на гората, че да израсте "с бързи темпове" !!
82
0
 
6
 
! Отговори
Къде е мистерията? преди 6 години
Във България хората масово карат стари дизеловите автомобили и се топлят на твърдо гориво. Много ясно че ще имаме най мръсния въздух във Европа.А трябваше да се построи АЕЦ Белене и цялата държава да се отоплява на ток и да сме независими!Да не говорим че след 20 години всички автомобили ще са електрически. От къде ще дойде тоя ток? Ще го купуваме то съседните държави които са се подготвили за бъдещето.Така става като си избираме политици със пилешки мозъци.
81
1
 
6
 
! Отговори
Замърсители: преди 6 години
1. Въглищата, дървата и всички други твърди горива включително отпадъците.2. Дизеловите превозни средства.3. Бензиновите превозни средства.4. Мръсните улици. Когато времето е сухо най финия прах се вдига във въздуха и хората го дишат.5. Гумите на превозните средства. Над 40% от праха по улиците е от изтърканите гуми. Този прах е отровен.6. Самолетите. Над България преминава доста международен трафик. А особено около София е най много. Мръсния въздух е сумарен резултат всички замърсители.
80
1
 
6
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
И ква стана тя?Аз понеже съм *** не мога да разбера дали автомобилите замърсяват или кюмура?Сега по празниците като няма коли сигурно замърсяването е от извънземните т.е. бай ***.
79
3
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Ясно е, че проблемът със замърсяването е голям, но какъв е Каролев, че ще изразява експертно мнение по въпроса? На всяка манджа мерудия, че даже го пишат в новините, какво е казал по сутрешните студия. Зле.
78
0
 
8
 
! Отговори
Кой колко замърсява преди 6 години
При наднормено замърсяване, твърдото гориво е причинител на между 25% и 97% от замърсяването. Колкото по-голямо е замърсяването, толкова дела на твърдото гориво се увеличава. Вторият голям замърсител са мръсните улици и тротоари, но дела им при наднормено замърсяване е между 2% и 50% от замърсяването. Колкото е по-голямо замърсяването, толкова спада дела на неизмитите улици и тротоари. Колите са по същият начин, като те замърсяват приблизително два пъти по-малко от неизмитите улици и тротоари.
77
0
 
9
 
! Отговори
До 73 fireball преди 6 години
Прах от мръсните улици и тротоари вдигат не само колите с ДВГ. Прах вдигат и вятъра, пешеходците, велосипедистите, тролеите, трамваите, автобусите, колите са ел. двигатели, детските колички, тези дето отбиват номера, че уж метат, за да си получат помощите и т.н. Прахът вдиган от колите с ДВГ е може би 20% от всичкият прах заради неизмитите улици и тротоари.
76
6
 
5
 
! Отговори
Овча купел преди 6 години
Е и сега какво, да стоя на студено ли като печката ми замърсява въздуа!?!?!?
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой беше този Каролев?
74
0
 
8
 
! Отговори
Раздвижващ се преди 6 години
Пич, раздвижвай се ти всеки ден по час и половина в едната посока, а ако имаш и деца, ще се прераздвижиш.
73
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое е по важно да караме коли и да се обездвижваме или да дишаме
72
2
 
13
 
! Отговори
Селянин с джиб преди 6 години
Колеги, държавата отива по дяволите по всички направления. В момента населението се опосква до последно, след което вашите любими демократични лидери ще се оттеглят в чужбина и ще оставят сингъните да ви довършат физически. Лесно се скача, ама мисленето е по-трудно. Е, вече е късно.
71
6
 
7
 
! Отговори
fireball преди 6 години
За замърсяването на въздуха автомобилите са на второ място след въглищата и буклуците горени в печките. Освен с емисии от изгорели газове, вдигат и много прах от мръсните улици. Аз ползвам предимно личен автомобил за придвижване въпреки, че имам удобен градски транспорт. Правя го като протест срещу високите цени на обществения превоз. Така, че ако общината/кметицата искат да направят нещо по въпроса с чистотата на въздуха нека намалят цената на билета.