София диша опасно мръсен въздух. Къде е проблемът?

И в най-богатите квартали се греят с въглища, отсече Каролев
Обновена: 28 дек 2017 13:32 | 28 дек 2017 13:30, Петя Славова
103

Дишаме опасно мръсен въздух. И основният виновник за това не са автомобилите, а отоплението с твърдо гориво. В София се оказва, че дори жителите на едни от най-богатите квартали се греят с такова, отсече икономистът Владимир Каролев в студиото на "България сутрин".
Още по темата

"Разгневи ме фактът, че най-големият екологичен проблем в България не е изсичането на горите. Дори напротив - те растат с изключително бързи темпове въпреки бракониерските действия. Мръсният въздух очевидно обаче е политически нерешим проблем, а екологията отдавна се е превърнала в политика, а не в наука", подчерта още той.

Във връзка с протестите "За" и "Против" втори лифт над Банско, Владимир Каролев подчерта, че те са в съотношение 1:1000.

"На нито един протест, организиран от еколозите не ходят повече от 20-30 човека. И това са хората, работещи в тази сфера, както и техни роднини. В Банско проблемът не е само кабинковият лифт. Ски зоната има нужда от уплътняване, без да се излиза от рамките на сегашната концесия", каза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му сегашният план за управление на Национален парк "Пирин" отдавна е изтекъл поради обжалванията на еколозите. Каролев обаче допълни, че е напълно възможно да бъдат добавени нови лифтове във вече съществуващата ски зона.

Очаква се на днешното си заседание правителството да вземе окончателно решение за втория кабинков лифт в Банско. Точката не е в дневния ред, но е възможно да бъде включена извънредно.

Спорът между еколози и бизнес по темата изостри отношенията в управляващата коалиция в началото на месец декември.

Преди Коледа екоминистерството оттегли временно предложението за промяна в концесията на "Ски зона Банско". Като причина за това беше посочено, че трябва да има обществено обсъждане на плана за управление на парк Пирин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде сега.Всички знаят къде е проблема.И в Банкя го знаят,и в Самоков-също.Само че и едните и другите нямат акъл да го решат.Нали София щеше да бъде газифицирана?Какво стана?Имат милиарди за саниране,а за чист въздух нямат.Докога ще ги търпим и ще се тровим заради некадърни управляващи???
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли кое е жалкото?Това че като млади не осъзнаваме проблема, но след 20 след 20-30 години дробовете ни като заприличат на катран няма се чудите откъде е станало това. Сега е лесно млади хора издържат на мръсния въздух...млади дробове понеже имат. Ще ви питрам като станете на 60.
48
0
 
21
 
! Отговори
БББанкя преди 6 години
Стига фалшиви новини! София е най добрия град за живеене, а софиянци са достатъчно заможни да си купят противогази.
47
1
 
6
 
! Отговори
Беден преди 6 години
ама с два бъбрека, а? Като съм беден, да ходя на работа пеша или да се дрънкам по час и половина, това ли ми казваш бай анонимнико? Направо да спра да живея, да има повече паркомясто за теб?
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брат ми идва от Германия живее там една година и се разхождаме по тротоара край Царигдрадско и на орлов мост спираме на светофара и ми вика: Брат , ква е тази смрад? В Германия знаеш ли че не можеш да усетиш мирис на нафта на бензин на газ. Тия ще ни изтровят бе.Толкова беше погнусен...сега пак си е в Гермаия.
45
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да е 10 годишна щайга, но да има евро 4. Под евро 4 всички коли да се спират от движение. Толкова е просто.
44
5
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Единственото решение е Общината да упражнява ВЛАСТ и да ЗАБРАНИ отоплението с *** в повечето квартали на София и да ЗАБРАНИ неизправни коли без катализатори и евро да се движат по пътищата. Щото не може да живееш в Княжево, Бояна, Драгалевци, Симеоново и да викаш че си беден. Нито да ревеш че си беден и да се караш кола. Само че Кметицата не ще нищо да забранява - госпожата иска да я избира лумпенята и да раздава обществени поръчки след това.
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 34 Ха- хаХюмне недоклатено, като нямаш пари да си купиш нова кола на изплащане или поне 5 годишна..няма караш. Колко ти гори *** до работа и обратно всеки ден, а? С метрото хем ще стигаш по- бързо, хем ще плащаш 40 лева на месец. Ти на нафта и бензин с 40 лева колко време ще изкарш до работа и до вас, шмиргел изпростял?
42
3
 
8
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Проблемът е, че милион .... се натискат да живеят на ограничено мястоЗащото всеки..... иска да е софиянец и да работи на бюроЗатова ***, ***, дишат си лайн***та и се радват
41
1
 
6
 
! Отговори
...... преди 6 години
Проблемът е в Каролев. Наглецът се вре навсякъде!!!
40
0
 
9
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Дали от ***, дали от колите, дали от печките, истината е че няма алтернатива.Ок забранете коли над 10г, ок забранете твърдото гориво, но дайте Алтернатива.Аз съм вложил 10,000 лв в инсталация за къщата за отопление на пелети.Вие ще ми забраните твърдото гориво? Ок забранете го, щом е за околната среда, ще махна пелетите и ще мина на газ, ако ще и по-скъпо да ми е, ама дайте алтернатива.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дръжте 1200 евро квдартния метър панелка в евтините и 1500 евро в скъпите квартали, има логика, знам. Балами има, но трябва да се търсят.
38
3
 
18
 
! Отговори
Щерев преди 6 години
Стига с тея коли.Основното замърсяване е от печките отопляващи се с пластмасови шишета и кви ли не полиестери. Къде са еколозите.????
37
0
 
9
 
! Отговори
E как преди 6 години
да караме нови екологични коли? На кое да съм първо роб - на заема за жилище или за кола? Хелооооу? Бедняците на Европа какво да карат освен трошки? Кой ни направи бедняци? ВИЕ
36
0
 
12
 
! Отговори
Щерев преди 6 години
От *** коптори които горят пластмаса за отопление
35
8
 
10
 
! Отговори
ист преди 6 години
Въздухът в София е замърсен с прахови честици и през лятото. Тогава не горят печки на твърдо гориво. На калпави автомобили печките им виновни.Десетки хиляди гори се изсичат за отопление и преработка, но за нов лифт не може.Еколозите не реват за природата, а за пари под масата.
34
0
 
13
 
! Отговори
ха ха ха преди 6 години
Леваци, що ми изтрихте коментара, че при скъп градски транспорт и бедни хора няма как да има чист въздух. Ще спрете старите коли, ама дайте пари за нови.
33
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За старите коли - 1000 - 2000 лева екологична такса на година ще реши въпроса.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НОРМАЛНО Е В "ЗАДНИКЪТ НА ЕВРОПА", както ни наричат в Брюксел, ДА СЕ КАРАТ САМО БРАКМИТЕ НА ЕВРОПА.А ПОНЕЖЕ СОФИЯ Е ЦЕНТЪРЪТ НА *** , ТО ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ БРАКМИ И ВЪЗДУХЪТ ЩЕ Е ПО-МРЪСЕН.(ха-ха-ха - къде е центърът на един ***?)
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гетата в София станаха много, вонящите задушаващи пушеци са от там, а лятото прахолякът идва от неизмитите улици. Всички сме виждали какво излиза изпод метлите на ромките с оранжеви жилетки - облаци от прах, наречени нежно от Общината "фини прахови частици". Колите имат най-малък дял в замърсяването.