София диша опасно мръсен въздух. Къде е проблемът?

И в най-богатите квартали се греят с въглища, отсече Каролев
Обновена: 28 дек 2017 13:32 | 28 дек 2017 13:30, Петя Славова
103

Дишаме опасно мръсен въздух. И основният виновник за това не са автомобилите, а отоплението с твърдо гориво. В София се оказва, че дори жителите на едни от най-богатите квартали се греят с такова, отсече икономистът Владимир Каролев в студиото на "България сутрин".
Още по темата

"Разгневи ме фактът, че най-големият екологичен проблем в България не е изсичането на горите. Дори напротив - те растат с изключително бързи темпове въпреки бракониерските действия. Мръсният въздух очевидно обаче е политически нерешим проблем, а екологията отдавна се е превърнала в политика, а не в наука", подчерта още той.

Във връзка с протестите "За" и "Против" втори лифт над Банско, Владимир Каролев подчерта, че те са в съотношение 1:1000.

"На нито един протест, организиран от еколозите не ходят повече от 20-30 човека. И това са хората, работещи в тази сфера, както и техни роднини. В Банско проблемът не е само кабинковият лифт. Ски зоната има нужда от уплътняване, без да се излиза от рамките на сегашната концесия", каза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му сегашният план за управление на Национален парк "Пирин" отдавна е изтекъл поради обжалванията на еколозите. Каролев обаче допълни, че е напълно възможно да бъдат добавени нови лифтове във вече съществуващата ски зона.

Очаква се на днешното си заседание правителството да вземе окончателно решение за втория кабинков лифт в Банско. Точката не е в дневния ред, но е възможно да бъде включена извънредно.

Спорът между еколози и бизнес по темата изостри отношенията в управляващата коалиция в началото на месец декември.

Преди Коледа екоминистерството оттегли временно предложението за промяна в концесията на "Ски зона Банско". Като причина за това беше посочено, че трябва да има обществено обсъждане на плана за управление на парк Пирин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
17
 
! Отговори
Да помислим преди 6 години
Скъпи хора! Да помислим!Колко хора около вас,съседите и познатите ви в София се топлят на дърва? Сега да видим колко коли имате вие, приятелите ви, съседите. Тези дни се чудех какво територия заемат колите в София? Може би ще се окаже, че колите заемат доста по голяма територия от жилижата. Освен това живеем в държава в която се толерират монополите. Ако утре започнем да се топлим от слънчевите лъчи, ще ни кажат че това е много вредно и трябва да купуваме дизел и бензин и газ. Мислете, това е!
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато видите Суджука и Картофелия в Метрото, тогава ще ви се изчисти въздуха.Тоест - НИКОГА !
8
2
 
23
 
! Отговори
миро преди 6 години
Ами политиците и депутатите? Аз лично съм виждал единствено Радан Кънев и Ангел Найденов в метрото! В автобус не съм виждал никой, не вярвам и да видя! Не съм виждал и никой с колело! Е кой да даде пример на хората?
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги, когато Каролев се изказва на фалцет има сериозни основания за слугизъм.
6
5
 
16
 
! Отговори
Панелен аристократ преди 6 години
Нека протестиращите да кажат как се отоплява къща без твърдо гориво, но и без да набъбне сметката до хиляди левове месечно.Газ и ток ми се струва, че няма как да стане.Идеи?
5
0
 
26
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
Точно - проблемът е политически - институциите не смеят да озаптят едни индивиди от точно определен етнос, които хем се самонастаняват незаконно, изграждайки огромни нелегални гета, хем тероризират живеещите наоколо в законните си домове данъкоплатци - било с пушеци, било с престъпност, било с мръсотия и тупурдия. И въпреки, че законите са категорични, никой не смее да ги прилага, защото въпросният етнос има особени права да нарушава законите. А ние плащаме за това със здравето си.
4
2
 
25
 
! Отговори
миро преди 6 години
За тези пари ще налее бензин или газ и ще кара 2 седмици и повече до работа, без да се бута сред кихащи и кашлящи! И ще му е по-бързо и по-конфортно! Отделно кой дава пример на хората да пътуват с градския? Кметицата да е виждала автобус отвътре в час пик? Не само да ходи да приема чисто новичките и да вика ето, обновихме ви транспорта!
3
0
 
32
 
! Отговори
миро преди 6 години
Веднага ви казвам какви са проблемите: Най-големият масово цели квартали се топлят на въглища, а има и такива, които горят гуми, дрехи, пластмаси и всякакви отпадъци. Отделно въглищата ни не са хубави, а са прах и сажди! Второ общината зорлем върна хората по колите с безумния скок на цената на билетчето! Някой ще каже картите със същите цени, но българинът не е свикнал да пътува с карта и да изпляска 50 лева ей така за добро утро, пък било и това да му е пътуването за месец!
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е, че кметица не иска да даде личен пример и да тръгне на работа с градски транспорт.
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е, че се симулира дейност и някой иска да опъне едни евро средства, уж за да се пречисти въздухът!В софийското поле е било ВИНАГИ така с оглед на особеностите на местността. Силно замърсяване на въздуха се получава при температурна инверсия, кофти момент, но това е положението.Сякаш бабите ви и дядовците не са се грели на твърдо гориво и са дишали алпийски въздух... стига глупости.Всичко е точно, дишайте, безплатно е... засега.Който е недоволен, да хваща гората, там е чист въздухът