Съдът на ЕС тълкува: Допустима ли е "сградна инсталация"?

Отказалите се от централно отопление чакат решението
28 дек 2017 09:45, Петя Славова
114
Съдът на ЕС тълкува: Допустима ли е "сградна инсталация"?
Снимка: архив, Булфото

Съдът на ЕС се зае да тълкува допустимо ли е начисляване на такса "сградна инсталация", когато отделните потребители са се отказали от централно отопление. Процедурата е задвижена след запитвания на български районен съд за това как да се прилага правото на Европейския съюз в българските условия и идва няколко месеца, след като Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение по казуса, съобщи БНТ.

Стотици българи, които живеят в чужбина и не ползват собствеността си в България, са принудени да плащат таксата.

С тълкувателното решение на Върховния касационен съд от месец май тази година таксата беше окончателно бетонирана като законосъобразна и ненарушаваща член 62 от Закона за защита на потребителите, където се казва, че човек не трябва да плаща за непоискана услуга.

Мотивирани от особеното мнение на един от върховните магистрати, който смята, че колегите му е трябвало да се допитат до съда на ЕС, преди да излязат с търкувателно решение, един районен съд в България вече е изпратил искане за преодициално запитване до европейските съдии по дело, заведено от българско топлофикационно дружество срещу потребител.

Решението на европейските магистрати трябва да се изчака в следващата година. Те ще дадат и задължително тълкуване и относно това дали е допустимо плащането на топлинната енергия за сградна инсталация да се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект без оглед на реално отдаденото количество топлинна енергия в обекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
17
 
! Отговори
@! преди 6 години
Изобщо няма да коментирам дали трябва да се плаща сградна инсталация или не, но на всички коментиращи с убеждението, че тръбите минаващи през апартамента им са на Топлофикация ще кажа, че Топлофикация доставя до абонатната станция! Всичко след това е собственост на живущите! Собствениците решават дружно (според действащите нормативни уредби) какво ще правят с тръбите и отоплението си!
91
12
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До Васо30% са се отказали значи останалите 70% плащат освен личната консумация и цялата сградна.-------------А според мене справедливо е и ти да плащаш сградна.И според Конституционния съд на БГ е така.Сега и Европейският съд ще ти го потвърди.
90
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Роптаенето срещу плащанията за парно идват от закоравели ***, които къде от неграмотност, къде от накърнена селска чест, искат да изпъкнат като въшка на чело. Имаме един такъв К-***, дето си е спрял парното, набучил е три климатика, единият от които с конденза си прави ледена планина точно пред входа на кооперацията. Парното е за аристократи, този, който още мирише на офци, не може да го оцени.
89
2
 
11
 
! Отговори
до 88 преди 6 години
Кое?! Кое било "винаги поискана услуга" ?!?! Я пак !!! Къде ми е подписа, че съм искал тази услуга ?! Парно в сграда би трябвало да има ЕДИНСТВЕНО И САМО ПРИ 100% съгласие на съсобствениците !!! Точка! Всичко друго е рекет!
88
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук има прости неща, които са непонятни за надошлите от село, свикнали само на ракия и кисело зеле. Когато живееш в блок с други хора, а не в самостоятелна къща на село, това води до някои допълнителни задължения и ограничения, налагащи се от общото ползване на сградата. Парното е едно такова нещо и то винаги е поискана услуга, щом го има в сградата. Ако не искат парно, собствениците се отказват от топлофикация и абонатната станция спира да работи. Простичко е, ама киселото зеле си е друго нещо
87
0
 
6
 
! Отговори
Васо преди 6 години
При завареното положение най справедливото решение е да плащат сградна инсталация тези , които ползват "услугата". 100% я ползват значи всичките плащат. 30% са се отказали значи останалите 70% плащат освен личната консумация и цялата сградна. Но да се регламентира в Закона на етажната собственост как да се направи невъзможна кражбата на топло от недобросъвестни съседи и как да се изолират вътрешните тръби през апартаментите. А това кой кого топлел е трудна задача и за академици.
86
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЯдосанПо 12 часа ме няма.----------------Ами ти плащаш за 12-те часа, през които си си вкъщи.
85
0
 
4
 
! Отговори
Ко ?! преди 6 години
83-ти, наистина ли си увреден или някак после се получи?! Покрива на сградата бил услуга ли?! За асансьорите си има закон за над 4-ри етажни сгради. А ако има инвалид в блока дори при по ниски етажи сте длъжни да му осигурите достъпна среда. Кой точно е закона, който те принуждава да искаш парно?!
84
3
 
2
 
! Отговори
До 83 преди 6 години
Да ви кажа, аз правих зеле. Кисело. То си мирише. Някой от съседите може и да не му траят миризмата, но все пак я ползват. Дали мъничкото ви мозъче би схванало алегорията?
83
10
 
2
 
! Отговори
??? преди 6 години
Аз и за други услуги не разбрах поискани ли са или не, например покрив, например чистене на входа, например ремонт на асансьорът или текущи разходи за него. Парното много прилича на тези услуги. Аз например може да не искам да имаме покрив и да плащам за него, но разбира се няма да отида да живея в блок без покрив, точно както правят тези, които твърдят, че не искат парно.
82
6
 
3
 
! Отговори
РусенецЪ преди 6 години
Да ви споделя. На последен етаж съм. Пенсиите ме писнаха на ТЕЦ-а, че не плащам сградна. Е, принудиха ме. Ама пари за ремонт на покрива не дават. Та, точно 8 дупчици направих във фугите на теракота. В момента в който видя капчица по тавана си, моментално изливам 3 кофи вода на пода си. Докато се върна от работа, няма и следа. Пенсията под мен е пред инсулт. Мазилката на тавана и паднала :) Та, така ще е вече.
81
1
 
7
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Много ще ми е интересно какво ще реши европейското съдилище. Щото топлото услуга и стока ли е, ако е такава може ли да се доставя и предлага насила, наследява ли се при промяна на собствеността, нещо като свещен брак ли е докато смъртта ни раздели. С други думи ресторант в който плащаш каквото си поръчал ли е, или обществена кухня в която сметката върви на калпак.
80
0
 
5
 
! Отговори
Аре стига! преди 6 години
Кой работещ, зает човек ще отоплява жилището си 24 часа в денонощието ?! Ако пък има такъв, да си поема сметките!
79
3
 
2
 
! Отговори
Ядосан до 78 преди 6 години
Идеята изобщо не е лоша! След като разни мързели искат да им плащам сметките!
78
2
 
3
 
! Отговори
до КЕФ преди 6 години
Ти си типичния "Геле", който не сака на него да му е добре, но сака на "Вуте" да му е зле. Какъв народ живее по тая Българска земя, ум не ми го побира. Вземи избий и 1-2 външни стени, за да може да плащат още повече комшиите ти, а току виж и паднала част от сградата, така още по-голяма мизерия ще им направиш. Няма се плашиш само и без това не живееш в апартамента си.
77
3
 
8
 
! Отговори
Ядосан преди 6 години
Тия които ме съветват да си купя друго жилище! Що бе ?! Защо?! Да не живея в хоспис, че да плащам парното на пенсии, които прегръщат парното по цял ден?! Или в приют за безработни, които цял ден се дръглят по макарите на топло! По 12 часа ме няма. От какъв зор да плащам за тия, които нон-стоп се топлят и ми искат да им плащам сметките ?! Който иска парно - да си го плаща!
76
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА ЗАЩО НЕ МИ ПЛАЩАТ НАЕМ ЗА ТРЪБИТЕ, КОИТО МИНАВАТ ПРЕЗ МОЯ АПАРТАМЕНТ?----------------Защото е трябвало да поставиш това условие, когато си си купувал или строил жилището.
75
3
 
4
 
! Отговори
Одобрявам! преди 6 години
До КЕФАбсолютно подкрепям! Не се ли живее в жилището, но ви рекетират с такса за непоискана услуга, вложете минимални пари, така че жилището ви да се проветрява непрестанно! За да се вдигнат сметките на мързеливите които пискат да им плащате сметките! Това си е логична и човешка съпротива!
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди нямаше такава такса, но и парното не беше скъпо, които иска може да се откаже от тази услуга , но дойде момент в които цените на парното трябваше да се вдигнат и логически за да няма отказ на много клиенти се вкара този закон, така че това е закон за затрудняване на отказ на при увеличение на цените.Пазарно регулиране.Дали е необходимо не знам.Все пак извесно е фирмите които стоят зад дейността, не са конкурентно способни, затова имат нужда от подобни подпомагане.А без тях ,има друг проб
73
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа си прекарат тръбите отвън,пет пари не давам откъде ще ги прекарват,ако не е през моя собственост!-------------------Презумпцията е:Да си си купил жилище, с прокарани отвън тръби. След като си взел с вътрешни тръби, с презумпцията да се грееш от общото, ще плащаш.