Съдът на ЕС тълкува: Допустима ли е "сградна инсталация"?

Отказалите се от централно отопление чакат решението
28 дек 2017 09:45, Петя Славова
114
Съдът на ЕС тълкува: Допустима ли е "сградна инсталация"?
Снимка: архив, Булфото

Съдът на ЕС се зае да тълкува допустимо ли е начисляване на такса "сградна инсталация", когато отделните потребители са се отказали от централно отопление. Процедурата е задвижена след запитвания на български районен съд за това как да се прилага правото на Европейския съюз в българските условия и идва няколко месеца, след като Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение по казуса, съобщи БНТ.

Стотици българи, които живеят в чужбина и не ползват собствеността си в България, са принудени да плащат таксата.

С тълкувателното решение на Върховния касационен съд от месец май тази година таксата беше окончателно бетонирана като законосъобразна и ненарушаваща член 62 от Закона за защита на потребителите, където се казва, че човек не трябва да плаща за непоискана услуга.

Мотивирани от особеното мнение на един от върховните магистрати, който смята, че колегите му е трябвало да се допитат до съда на ЕС, преди да излязат с търкувателно решение, един районен съд в България вече е изпратил искане за преодициално запитване до европейските съдии по дело, заведено от българско топлофикационно дружество срещу потребител.

Решението на европейските магистрати трябва да се изчака в следващата година. Те ще дадат и задължително тълкуване и относно това дали е допустимо плащането на топлинната енергия за сградна инсталация да се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект без оглед на реално отдаденото количество топлинна енергия в обекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ЗАЩО НЕ МИ ПЛАЩАТ НАЕМ ЗА ТРЪБИТЕ, КОИТО МИНАВАТ ПРЕЗ МОЯ АПАРТАМЕНТ? НАЛИ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е НЕПРИКОСНОВЕНА? АЗ НЕ ИСКАМ ТЕЗИ ТРЪБИ, НЕКА СИ ГИ ПРОКАРВАТ ОТКЪДЕТО ИСКАТ!
71
5
 
6
 
! Отговори
КЕФ преди 6 години
Аз не живея в апартамента, за който плащам сградна инсталация.За да си направя кефа, обаче, съм отворил всички прозорци. Може да плащам повече, но и тъпанарите от блока, на които плащам парното, ще плащат повече.
70
1
 
3
 
! Отговори
Васо преди 6 години
До Мислеща 65: Ако помислиш още малко ще се сетиш, че не трябва да им плащаш на съседите под теб. Като имат излишни пари да ги пилеят. Ако не, да си изолират жилището да не им бяга топлината. По скоро ти може да ги съдиш, че ти създават дискомфорт с тази топлина, щото примерно си обичаш хладинката и плетената жилетка на гърбината.
69
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София жилищата с Тец са с по 200/300 евро на кв по-Скъпи - А що така ?щото влизаш в блок с тец и още от входа е топличко ,влизаш в блок без тец и е студ на бучки .и тук пишещите тарикати точно това смятат -да им е топло пък те да не плащат нищо -А ?
68
2
 
1
 
! Отговори
Васо преди 6 години
До Ваня и Анонимен 62: Презумцията на създателите на наредбата регламентираща дейността и грабежа на Топлофикация е, че и едно жилище само да остане в бг-то ползващо "услугата" сите българе да бъдат включени в "ползаща група" щото, ако на това жилище се отвори прозореца топли се цяла България. А още по идиотското оправдание е това, че щом имаш топлофицирано жилище ще плащаш до гроб, че и наследниците ти, демек заварено положение. И играта с процентите на отказали се. Е аз си искам соца и Тато.
67
6
 
4
 
! Отговори
ха ха -смех ! преди 6 години
Ако отпадне сградната и аз се отказвам Веднага ! ми то блока топъл и аз нищо няма да плащам - Ура ! авантаааасамо че ,подозирам ,че всички ще се откажат и тогаз кой ще ни топли ,кой ще плаща ?
66
4
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Анонимен-62: Тогава си продай жилището и си купи с хоризонтална инсталация! И понеже не живееш в него - с протокол, подписан от домоуправителя и двама съседи --- ще отпадне да плащаш за стълбището ! А ако живееш в него и не ползваш парно /по индивидуалния топломер/ -- си остава да плащаш за стълбището !
65
0
 
12
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
Живея в панелка без парно. Една зима съседката под нас почина и цялата зима беше много студено, заради студения под. Следващата година под нас се нанесе младо семейство с дете и си направиха локално парно с камина и водна риза. Сега коминът, който минава през хола ми е като втора печка и даже вечер става много горещо, а аз включвам нашата печка чак сутринта. Въпросът ми е трябва ли да им плащам на съседите част от дървата, защото по законите на физиката те топлят и моя апартамент?!
64
0
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Анонимен-45: Радиаторите и термовентилите са твоя собственост ! Ако имаш развален - обаждаш им се /разбираш се за датата/ и те го сменят срещу 14 лв. Нищо повече! Просто трябва да се поддържаш техниката!
63
1
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Анонимен-43: Само, че тук отделни уреди няма! Отчита се общо - за общи части /стълбище/, за сгр. инсталация /минаващите тръби/ и от радиатори и лири !!! тоест -- няма отчитане, само но сградната ! А бе хора, прочетете Наредба 16634/2007г. и ще разберете всичко! Е, хубаво е да се сложат топломери на горните три, но струва парички ! А Т-я си взема своето! Да не говорим за топлата вода, където трябва само един топломер... !
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВаняАз не живея в бг и не искам да плащам сметките ТЕЦа или на останалите.В Германия си плащам колкото ми отчита апарата на радиаторите в жилището,а не извън жилището.Да си прекарат тръбите отвън,пет пари не давам откъде ще ги прекарват,ако не е през моя собственост!
61
8
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Анонимен-37: Ето точно това е сградната инсталация! И при всякакъв вид тръби -- ще трябва да плащаш, защото те отоплява !
60
0
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Анонимен-33: Изолирай си тръбите и ще видиш разликата в температурата !
59
11
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Анонимен Топлофикация не ползва твоя собственост, а иска топлоенергията влязла в сградата /след абонатната станция/ -- да се плати ! Част от тази топлина се отдава от вертикалните тръби! нали е простичко ?!
58
10
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Застраховател Никой не оспорва правото ти на собственост !!! Просто трябва да си плащаш за топлоенергията от тръбите! Другите да не са балами да ти я плащат ?!
57
5
 
3
 
! Отговори
Васо преди 6 години
До Анонимен 49. В грешка си господине. Този казус с Топлофикация е класически и не зависи от политическата конюнктура. Ако ще и най чистите демократи и пазарни икономисти да дойдат на власт трудно ще се разбие този монопол. Ако се даде право на избор на гражданите и масово се откажат от услугата, дружеството ще фалира. Кой тогава ще отоплява учрежнения, училища, болници и откъде бюджет на съответните министерства. А така всички в кюпа плащат по социалистически.
56
11
 
3
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До @ Тук не става дума, че нещо минава през твоя апартамент! А, че тези тръби ОТДЕЛЯТ ТОПЛИНА за теб! И някой трябва да я плати тази топлоенергия! Сега хитреят--като се откажат или са били другаде...!? Значи тези останалите БАЛЪЦИ -- трябва да плащат за хитреците! Щом те отоплява , ще плащаш! Защото си си купил такъв тип жилище - с вертикални тръби!!! Пък и температурата преди пускане на парното е една, а като се пусне ТЯ се вдига с 4-6 гр. и без пуснати радиатори и лири!
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Я, па ЯХахаха!Браво,само така!Не живея в БГ и трябваше да плащам нещо което не използвам(не за първи път),а когато за кратко бях в бг,им отоплявах тръбите и помещенията с ток и пак трябваше да плащам.И отрязах тръбите и им казах да си ги прекарат отвънка на студа,да не минават през моята собственост,щом искат да плащам за минаването.Но с тока нямаше как да се оправя,надписаха ми огромни сметки за месеци които изобщо липсвах от България,бъркали са ми от ЕВН в таблото,но нямаше как да докажа
54
1
 
20
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Само да знаете как ни работят т. н. монополи. Във фактурата за тока има разход "Обществена отговорност"-разбирай пари за погасяване кражбите на ток (*** махали). Във ВиК има такса "разходи за мрежата"-разбирай пари за течове по разлика между отчета на основния водомер и реалния отчет, кражба за милиони. За ТЕЦовете е ясно. А ГСМ операторите, Интернет доставчиците и т.н. Кражбата се е превърнала в национален спорт и държавна политика, съда също участва най активно.
53
0
 
15
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
После ония като дойдоха с тефтерите и опа, ще ви съдим. Ами добре, съдете ни да видим как ще стане. Ако искате да ни доставяте парно, моля. Подписваме договор, равноправен за страните и изградете хоризонтална система. Договора го снех от германски сайт и го напаснах по нашите условия. Ха познайте. Нито ни заведоха дело, нито се появиха повече да ни натискат. Даже се изгаврих един ден и отидох да питам какво става с офертата. Оказа се, че няма техническа възможност и нямало да стане.