Съдът на ЕС тълкува: Допустима ли е "сградна инсталация"?

Отказалите се от централно отопление чакат решението
28 дек 2017 09:45, Петя Славова
114
Съдът на ЕС тълкува: Допустима ли е "сградна инсталация"?
Снимка: архив, Булфото

Съдът на ЕС се зае да тълкува допустимо ли е начисляване на такса "сградна инсталация", когато отделните потребители са се отказали от централно отопление. Процедурата е задвижена след запитвания на български районен съд за това как да се прилага правото на Европейския съюз в българските условия и идва няколко месеца, след като Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение по казуса, съобщи БНТ.

Стотици българи, които живеят в чужбина и не ползват собствеността си в България, са принудени да плащат таксата.

С тълкувателното решение на Върховния касационен съд от месец май тази година таксата беше окончателно бетонирана като законосъобразна и ненарушаваща член 62 от Закона за защита на потребителите, където се казва, че човек не трябва да плаща за непоискана услуга.

Мотивирани от особеното мнение на един от върховните магистрати, който смята, че колегите му е трябвало да се допитат до съда на ЕС, преди да излязат с търкувателно решение, един районен съд в България вече е изпратил искане за преодициално запитване до европейските съдии по дело, заведено от българско топлофикационно дружество срещу потребител.

Решението на европейските магистрати трябва да се изчака в следващата година. Те ще дадат и задължително тълкуване и относно това дали е допустимо плащането на топлинната енергия за сградна инсталация да се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект без оглед на реално отдаденото количество топлинна енергия в обекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
19
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
Всичко крадне и оправия Няма ! - съседи уж се отказват,а крадът и другите им плащат сметката- топлофикация и тя дуфти партийната сметка на кметка- фирмите за отчет и те отчитат по 5 пъти една енергия та да има за "вички" а,иначе от парното по-хубаво няма ,но не става с това крадливо племе
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма кой да бутне дази крадлива ***.
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СРАМ за Върховния касационен съд! Казват на черното бяло! Може да са "независими", но в никой случай не са нито безпристрастни, нито обективни, нито справедливи. Но най-лошото е, че не подлежат на никакъв контрол - нито административен, нито обществен.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ремонтните им камиони са ГАЗки на 50години ! - това говори МНОГО.
28
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Сградата не е "общежитие" - моят дом си е моя собственост, а не обща - и ако ти, тарикат - искаш да имаш парно и живееш над мене - по-скоро ТИ трябва да ми плащаш на МЕН, задето ти осигурявам достъп !!! Най-правилно е: щом топлофикация ползва нашата собственост (тръбите), но ние получаваме от тия тръби някакво минимално количество топлина - НИКОЙ НА НИКОГО ДА НЕ ПЛАЩА. Танто за танто - както се казва.
27
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще плащат даже и да не живеят там и да не ползват парно.Навсякаде в Западна Европа е така.Когато си купихме апартамент в Германия 1месец никой не живя там и платихме 50 евро.Сега плащаме 50% от това ,което сме изразходили и50% от общото потребление в зависимост от големивата на жилището.Не е честно ,но това е законът.Общоно потребление ни е два пъти повече от личното.Така че решението на ЕС съд няма да е в полза на потребителите.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До коментар от 18 : само въпрос Кога са подписани договорите и при какви условия ? Не трябва ли нови такива ? Не мислите ли че при сегашните условия много от собствениците не биха подписали?И тогава доставчици ще си изолират тръбите 98% ,има такива материали. 2% процента са приемливи!
25
4
 
26
 
! Отговори
абонат 0000000 преди 6 години
Аз също не им желая услугите ,но плащам сградната такса по 45 лв.Сега пипнах тръбите ,а те са между хладки и студени. Ако сметнем 6 месеца по 45 лв =270 лв на година , това си е чист обир. При възможност за избор бих ги дал на деца сираци, а сега потъват в нечии банкови сметки на прекалено богати и алчни хора.
24
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалкото е, че не сме единни като гърци или албанци. Да се вдигнем 10-20 хиляди, жесток протест и избиране на честни и умни хора в Топлофикация-София. Във Вършава преди години, тяхната топлофикация е лъгала като у нас. Единно престанали да плащат и тя фалира. 2 години са нямали парно, идва фирма което започва да управлява и да не лъже, всеки да плаща колкото е потребявал. У нас надписването е политика, защото се плаща на управниците и те не реагират. Дреме им, че се краде от всеки абонат.
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То не е проблем такса Х , проблема е че никой не знае на какво и как се смята, както всички останали такси.Това като общата вода, уж където е по-лесно. Блока ни има 24 апартамента, всеки плаща по 2-6 кубика което е нормално и изведнъж по 8 обща (150 кубика обща вода!)от ВиК отказаха да търсят защо се получава така, те си взимат тяхното.Същото и с ТЕЦ-овете, боли ги комина за хората, да си събират пари за вальо топлото да има.
22
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Вие не разбирате ли че тази такса е СХЕМА за крадене на пари ? - на тези мошеници така им изнася затова не искат да променят нищо.Ако сметките за парно са примерно около 100лв за двустаен абсолютно всички ще ползват парно и ТоплоФАКЪРИТЕ ще са на печалба на 100%. Ама 300лв за два радиатора ? - айде бегайте бе това е отоплението за целият сезон с два климатика !!!
21
3
 
19
 
! Отговори
Застраховател преди 6 години
До @Приятелю - нашите мръcни садиии срещу 100 000 под масата, ще вземат и най-абсурдното и противоправно решение. Проблемът е, че нито една друга институция не може да ги контролира - нито парламент, нито президент, нито омбудсман, защото съдът бил "независим". Вече съм отчаян в това отношение и мисля, че единственият начин да се върне законността в държавата - е чрез революция и поголовни физическо унищожаване на престъпниците в тоги.
20
4
 
11
 
! Отговори
Застраховател преди 6 години
Интересно - какви са мотивите на мpъсните садии, за да заставят хората да плащат непоискана услуга - и то при положение, че Топлофикация ползва тръбите ни без наше разрешение - тъй като тръбите от т.нар. "сградна инсталация" са част от съответният апартамент и това е записано в натариалният акт? Дайте ми адресите на тия садии - ще изискам всеки от тях да си направи застраховка живот с месечна вноска 1000 лв и ще ги съдя, ако откажат да си плащат... казусът ще е точно същият.
19
7
 
7
 
! Отговори
seira преди 6 години
ПРОБЛЕМЪТ Е В СОБСТВЕНИЦИТЕ, КОИТО ИСКАТ ДА ПОЛЗВАТ ТОПЛОФИКАЦИЯ, НО ЧАСТ ОТ ТОПЛИННИТЕ ЗАГУБИ ИСКАТ ДА ИМ ПЛАЩАТ СЪСЕДИТЕ, МОТИВИРАЙКИ СЕ, ЧЕ ТРЪБИТЕ В СГРАДАТА БИЛИ ОБЩИ!ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА ПОЛЗВАТ ТОПЛОФИКАЦИЯ, МОГАТ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ДА ПОЛУЧАТ 100 % ОТ ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ИНСТАЛАЦИЯТА И ДА СИ Я НАПРАВЯТ КАКТО ПОЖЕЛАЯТ, ЗА ДА НЕ "ОТОПЛЯВАТ" СЪСЕДИТЕ СИ.ДА ... АМА НЕ!ИСКАМЕ ВСИЧКИ СОБСТВЕНИЦИ ДА НИ ПЛАЩАТ СМЕТКАТА, НЕЗАВИСИМО, ЧЕ НЕ ИСКАТ УСЛУГИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ!АМИН!
18
13
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Не бъркай понятията - тръбите на Лукойл не те топлят, докато тези на Топлофикация топлят апартамента ти - макар и малко. 40 лв е абсолютно поносима такса - за 5-6 градуса отгоре.Аз например съм с изключено парно и само от преминаващите тръби на сградната инстлация, температурата в апартамента ми е 19-20 градуса.Дори нямам външна изолация, на която в България неправилно казват саниране.
17
4
 
11
 
! Отговори
Снежа преди 6 години
Вярно е че тръбите отделят топлина но като си на последен етаж и не пускаш пара те са студени но трябва да плащаш .Другата несправедливост е че плащаш на база кубатура а не на възможна изчислена мощност на тези тръби.В тази кубатура са ти вкарали и мазата и терасите и общите части по нот акт.Нямат изгода като че ли да изчислят колко отдава тази тръба Не оставайте с впечатление че аз не желая парно напротив това е най евиния вариант до 6 етаж тръбата е 1 цол а после 1/2 но плащаме еднакво защо?
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Онзи, ако на топлофикация и пукаше от тези загуби по тръбите с една нищожна изолация на щранговете въпроса досега да го бяха решили, но не го правят защото нямат сметка по-лесно им е съседите да се ядат,а те да ги дерат.
15
5
 
8
 
! Отговори
Toni Bonboni преди 6 години
Az za usluga, koqto lichno ne sum zaqvil - nqma da plashtam!!! Oshte malko i shte gi preborim. :)Ako naprimer ima 3 apartamenta ot vhoda, koito jelaqt da polzvat parno, te da plashtat sgradnata instalaciq. Taka e redno. Az ne polzvam. Ot kakuv zor mi tursqt taksa 'sgradna instalaciq '??Koito si polzva da si plashta. Are stiga s tiq tarikatluci.
14
8
 
26
 
! Отговори
@ преди 6 години
Ако разреша да мине през двора ми тръба на Газпром примерно, кой на кого трябва да плати? Аз на Газпром или те на мен?При положение че българин се е отказал от Топлофикация, топли се на климатици, на какво основание трябва да плаща на топлофикация 40лв месечно за това че тръбите им минават през жилището му?Топлофикация трябва да плаща на тези хора, не обратното.Ако имаш станция на телеком на покрива си, кой на кого плаща?Срамно е че съд е постановил такова решение.
13
1
 
10
 
! Отговори
БГ преди 6 години
ЧЕ ТО НАШЕТА ПАРНО ГО ЛИКВИДИРА КМЕТА ЗЛАТЕВ 30000 ДУШИ ОСТАНАХА БЕЗ ТОПЛО,А ПЛАЩАХЕ ПО 24 ЛВ,ЗАЩО НЕ Е СЪДЕН,ТРЪБИТЕ ОСТАНАХА ПОД ЗЕМЯТА,ТЕ НЕ СА ПАРИ НА НАРОДА ЛИКВИДИРА ВСЕЧКИ ОБЩЕНСКО ДРУЖЕСТВА И ПРЕДПРИЯТИЯ И ГИ РАЗДАДЕ НА СВОИ ОТ СДС,КЪДЕ Е ЕС,КЪДЕ Е ПРОКУРОРА,КЪДЕ БЕШЕ ДЪРЖАВАТА ДА ЗАЩИТИ СВОИИТЕ ГРАЖДАНИ,ПЪЛЕН ПРОВАЛ НА ДЕМОКРАЦИЯТА,ТОВА Е ЛАПНИКРАЦИЯ КОЛКОТО МОЖЕШ ПОВЕЧЕ.УЖАС