Държавата наказа безработни мързеливци. Спря им помощите!

Над 10 хиляди отказвали да полагат обществено полезен труд
29 дек 2017 07:00, Петя Славова
83
Държавата наказа безработни мързеливци. Спря им помощите!
Снимка: архив, Булфото

10 000 безработни са останали без помощи заради отказ да полагат обществено полезен труд. Това показват данни на Министерството на труда и социалната политика за тази година. Според Закона за социално подпомагане безработните с ниски доходи имат право на помощ от държавата, като в замяна полагат обществено полезен труд по 4 часа в продължение на две седмици.

Размерът на помощта зависи от това с кого живее нуждаещият се, има ли деца или увреждания. За това социално слабите получават между 30 лв. и 60 лв. за 56 часа общественополезен труд. Тези от тях, които откажат да метат улици или да боядисват пейки, остават без помощта за следващите два месеца.

"На тези, които откажат да полагат обществено полезен труд два поредни пъти, помощта се преустановява за срок от две години. Тази година тази мярка е била предприета за около 3000 души", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова пред bTV.

Семействата, които не пращат децата си на градина или на училище също биват санкционирани от социалните служби. Тази година детските надбавки на около 8500 семейства са били спрени заради неизвинени отсъствия. Отделно около 3000 непълнолетни майки получават детски надбавки в натура вместо пари на ръка, пише "Монитор". С тези бонове родителите могат да купят памперси, дрехи, учебници или тетрадки за детето си. За догодина социалното министерство е заделило 80 млн. лв., които ще разпредели между 196 общини с висока безработица.

Със средствата ще бъде осигурена заетост на трайно безработни по схемата "Работа", при която общината и частни фирми могат да наемат служители. От догодина служителите, загубили трудовите си книжки, ще могат да поискат местната Инспекция по труда да им преиздаде нов документ. Искането вече ще се нарича заявление, а не молба, реши на заседание Министерският съвет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на братята Ро ми спря ли помощите? Или те са построили отдавна комунизма? Удобен електорат за изборите издържан от почтения български народ!
64
0
 
2
 
! Отговори
Бай Веско преди 6 години
До pagane8Щото и бащата е малолетен? Примерно?
63
3
 
1
 
! Отговори
ХАХО преди 6 години
***, то па едни деЦкии, инни помощи... ти умре коня от коклюш Идиотска държава
62
2
 
2
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До наложително 61 Знаеш ли от къде идва думата тунеядец ? От тунец/Риба тон/ и яде. Верно са 240 тунеядци.
61
1
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 58 Ленивците да мият,да чистят. *** те и това не могат. Не могат дори да се окъпят.Носят един мързел в чувал да го хвърлят в морето. Един се смилил и предложил да му дадат един чувал с орехи.Мързела пита: Белени ли са ? Не са. Е , карайте тогава в морето.
60
0
 
2
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
Я каква силна социална политика сме имали , пък Нинова казва че нямаме.Как да и вярваш?
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 5 или 6 часа отговорих на Пагане (63), като цитирах казаното от един сливенски лекар в интервю. Но коментарът ми вече го няма.Какво излиза? Вместо да идентифицираме проблема и да го изречем високо и ясно, от нас се иска да си скрием главите в пясъка, като щраусите. Щом не виждаме проблема, значи го няма, така ли?Цифрата не е 3 000, далеч по-голяма е.
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МнениеБъркаш помощи за безработица със социални помощи, за които става въпрос в статията. Това са две различни неща.Абе откъде се взехте толкова неориентирани хора в тоя форум?!Понятие си нямате от НОИ и АСП, обаче ревете по форумите!
57
5
 
9
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
изборите наближават веднага след европредседателството... акО сте от 3-та категория труд ще бачкате засега до 67г стенденция за 72 и това слюбезното цъдеиствие на партия гроб,която загроби работещите 3 категория труд за сметка предните две категории..........
56
0
 
24
 
! Отговори
pagane8 преди 6 години
Аз питам защо държавата допуска да има 3000!!! НЕПЪЛНОЛЕТНИ майки!!! В коя друга д-ва има подобно нещо/освен в Индия/. По наказателния кодекс лица, извършили секс с малолетни полежат на санкции! Защо няма никой такъв, правил секс с малолетна и направил й дете, наказан по съответния чл. от НК??? Това правосъдие ли е!
55
2
 
20
 
! Отговори
С тези 80 милиона лв преди 6 години
не могат ли да разкрият работни места?Само един начин има да се оттласнем от дъното:1. Строг закон срещу безделничеството, който да се прилага веднага!2. Осигуряване на работа за онези, които не могат да се справят сами с това.3. Край на практиката да се оставят на свобода хора с криминални регистрации.4. Драстични мерки за преустановяване на педофилски "бракове"; отнемане на новородени от непълнолетни родители и заставяне да изплатят издръжката им в соц.дом5. Лишаване от бълг.гражданство
54
2
 
29
 
! Отговори
наложително преди 6 години
Да се орежат и парите на 240те тунеядци в парламента.Да работят за полза на обществото безвъзмездно.
53
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо през 2018 социалното министерство да заделя 80 млн. лв за да издържа мързеливци да им се осигури работа-да залесяват гори, да разчистват речни корита,да отглеждат овце,кози( а не да ги крадат)да садят и отглеждат зеленчуци(а не да ги крадат).Който отказва да хваща пътяпо света.На България мързеливци не са и нужни.А на около 3000те непълнолетни "майки"абсолютни никакви помощи под никаква форма а наложени санкции за не посещаване на училище и на "бащите"също.
52
2
 
20
 
! Отговори
ха ха -смех ! преди 6 години
Уплашихте ги Нема що ! те си вадят хилядарки от помощи, сичкуто чиве болно,сичкуто баби инвалиди ,жилезу,алоджулък ,те 60лв за пари ги нямат
51
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е крайно време е да се орежат ленивците!Като няма образование и е здрав, за да получи пари, трябва да бачка. Да мие, да чисти - всичко, което може да прави.
50
4
 
3
 
! Отговори
ПРАВИЛНО преди 6 години
СЪГЛАСНА СЪМ
49
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
58Това е Дискавъри световен канал.Там никой не си и помисля за манипулации за да се компрометира.А ти си едно скромно човече.
48
4
 
12
 
! Отговори
До56 преди 6 години
А знаеш ли нещо повече за Сингапур освен неща от манипулираните филмчета на дискавъри. Прочети малко, запознай се с няколко човека и тогава остроумничи по форумите. Там е чист комунизъм с модерни технологии... прочети малко и ела пак да дискутираме. Ако тук не ти харесва прав ти път към Сингапур
47
12
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли коя е 4 тата страна по богатство в света?Сингапур.Може да проверите.Народа на Сингапур се е отказал от социалната държава след ,като са пробвали социалната.Имаше обширен филм за този експеримент по Дискавъри.Там правилото" който не работи не трябва да яде дава отлични резултати"Ние мъкнем на гърба си 1 милон шведи и няколко хиляди нашественика.Ограбват ни за да има за тях.Затова се топим бързо,а непокорните избягаха.
46
0
 
28
 
! Отговори
Аз преди 6 години
"До 5 години - 400 евро минимален доход за всеки гражданин в Европейския съюз. Предложението идва от Европейския икономически и социален съвет, които искат така да намалят миграцията на хора между страните."Така е в белите държави! Изводите оставям на Вас уважауме сънародници!