Министърът към еколозите: Хотели в защитените зони няма да има!

Нено Димов: Правителството е балансьор между еколози и бизнес
Обновена: 29 дек 2017 10:14 | 29 дек 2017 09:00,
111

"Природозащитниците могат да бъдат спокойни - хотели в защитените зони на Пирин няма да се строят, това е уредено със закон", заяви министърът на екологията Нено Димов.

Пред Bulgaria ON AIR министър Димов подчерта, че в приетото вчера решение на Министерския съвет единствено се заявява възможност за изграждане на втори кабинков лифт и друга спортна инфраструктура при конкретно инвестиционно намерение от даден инвеститор, а всяко предложение трябва да мине през всички екологични оценки..

Всяко предложение трябва да мине през всички екологични оценки, уточни министър Димов.

Още по темата

"Нито аз, нито правителството сме страна в този спор. Ние търсим баланс между опазването на околната среда и развитието на бизнеса в региона", каза още той по повод протестите в София в четвъртък вечер.

Снощи протестиращи блокираха кръстовището на Попа, а после се отправиха и към Орлов мост и скандираха, че искат природа в Пирин. За днес е подготвен и още един протест против решението на правителството да позволи строежа на втори лифт над Банско.

Министърът заяви, че няма данни протестите да са част от кампания, която подпомага ски туризма в други държави, а и това не било предмет на дейност на неговото министерство.

Според него вторият кабинков лифт в Банско ще намали стотиците автомобили, с които иначе скиорите стигат до лифтовете и замърсяват въздуха и природата.

"Протестите са елементи на демокрацията и в тях няма нищо лошо. В четвъртък протестираха три различни групи, което означава, че проблемът е многостранен и трябва да бъде решен", заяви пред "Нова" министърът на околната среда.
 
Нено Димов обясни още, че правителството му е възложило при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинка да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
14
 
! Отговори
От Тат(к)о до Батко преди 6 години
Какъвто е "бизнеса" такива и "еколозите " ! Айде бегай , всичко е за пред хората . Запада ви казаха "най- бедната и корумпирана държава в Европа " . Щом министър прецедателя е работил в охраниртелният сенчест бизнес и три пъти е преизбран да управлява държавата за какво въобще говорим ? Един хубав подарък за гласоподавателите чл/енове на партията -повярвайте Банско го държат хора от Бойковата партия ("бившите" комунисти ). Само чакам мавзолея на Бойко да построят еееее...
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам зещо искат да строят след като няма пазар .Верочтно ще строят голяма ""пералня"".Сутринта докато им слушах глупостите проверих цената на имотите в Банско.И О_О_О небеса.97 кв. 3 стаен, нов, обзаведен, - 24 950 Е ?????в София 150 000 -180 000ЕАлоууууу????????Нещо не ми стига сметалото ????
76
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гепитата подариха цяла планина на спонсора им Цеко. Дано природата да си свърши работата. За всичко и за всеки ще има Видов ден.
75
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен74 на тебе и да ти обЯснат нема да разбереш, щото си кух
74
5
 
10
 
! Отговори
$ преди 6 години
Всичко става с пари. И протести и лифтове. Няма пари - няма нито протест, нито нов лифт.
73
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еколозите да организират една кампания "Да залесим България за един ден". ЗАЩО не правят подобни акции?
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ako tazi vecher protestat e golqm Borisov shte nakara Dimov da si podade ostavkata kato strahlivo zaiche. Predpolagam Preebansko da se preimenuva na Nenodimivo zashtoto i bez tova tam se sabirat predimno voenni alkoholici
71
1
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
бетонирането на морето и сега на планините не е бизнес!
70
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хайде сега всички, които крещят, да бъдат задължение да ходят единствено и само на пирин, никъде другаде. и всички местни пък да се бръкнат в джобовете и да построят със собствени пари лифта. да видим кой колко го е грижа за гори или турисъм.
69
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какви еколози, къде ги видяхте? някой, завършил екология и специално разбиращ от гори, може би? а случайно протести в банско или разлог да има? това все едно местните там да се съберат на площада и да искат да се събори лифтът на витоша, малко е глупаво. иначе, от друга страна, въобще не е нужен КАБИНКОВ лифт, може да е обикновен, с минимум изсичане. само че и то двете страни играят доста парички.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
65 и министърът си приличат по ...... -единият се страхува от Швейцария , а другият как да излъже народа ,че и той сам да си повярва .Щастливеца се е обърнал сто пъти в гроба си -Щастлива България!!!
67
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 65Каква конкуренция на Щвейцария бе ? Виждали ли сте какво представлява Швейцария ? Вие сте кръгли *** ! Я направете едно проучване сред чужденците, които идват в Банско били и са някога в Швейцария !
66
2
 
10
 
! Отговори
Az преди 6 години
В защитените зони не трябва да има също така лифтове и ски писти ! Долен лъжец !
65
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Протестите на еколозите освен с пари на БСП са платени и с парите на швейцарците, които не искат да има такива дестинации като Банско, които са им голяма конкуренция.
64
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Протестите на еколозите са платени от БСП с пари на Путин. Таман тръгне икономиката и започват протести платени отвън за какво ли не. И айде пак обратно в беднотията.
63
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В защитен природен парк Българка около Трявна фирмите изасякоха цялата гора и изнесоха дървесината. Нито един "еколог" не се възпротиви. Щото няма далавера, няма кой да им плати за да спрат делата.
62
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойкот на нелегалния "курорт" Банско - нито лев за този който руши Националния парк Пирин.
61
7
 
11
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Тези еколози как така все се появяват когато става въпрос за Банско ? Конкуренцията от Боровец и Пампорово играе ключова роля тук според мен. Искате икономика, бизнес, пари, а от къде да дойдат тези пари? Искате инфраструктура, 1000 пъти блокираха Кресненското дефиле, иначе искат магистрала нали? Зелени били? Що не мрънкат за меъсния въздух? Що не меънкат за хилядите сметища? Дали участват в да изчистим България поне веднъж? Платени позьори!
60
13
 
12
 
! Отговори
Mad преди 6 години
Не може разни софянци, които взимат пари да протестират, да казват на хората в Банско как да живеят. Тези всичките еколози 1 път не са отишли в български курорт, все ходят по чужбина, но тук хората, които се изхранват от туризъм трябва да си мълчат и да се нагаждат според интересите на платени от други държави еколози. Те никога не са се интересували от природата, защото ако беше така нямаше да карат джипове за хиляди левове, които горят голкова много. Лицемерие пълно.
59
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещата отиват към събаряне ня правителството заради единия лифт. Само пpост гaлош като Борисов може да си вкара такъв автогол. Да си беше седял мирен и да си беше ручал суджуците.