Министърът към еколозите: Хотели в защитените зони няма да има!

Нено Димов: Правителството е балансьор между еколози и бизнес
Обновена: 29 дек 2017 10:14 | 29 дек 2017 09:00,
111

"Природозащитниците могат да бъдат спокойни - хотели в защитените зони на Пирин няма да се строят, това е уредено със закон", заяви министърът на екологията Нено Димов.

Пред Bulgaria ON AIR министър Димов подчерта, че в приетото вчера решение на Министерския съвет единствено се заявява възможност за изграждане на втори кабинков лифт и друга спортна инфраструктура при конкретно инвестиционно намерение от даден инвеститор, а всяко предложение трябва да мине през всички екологични оценки..

Всяко предложение трябва да мине през всички екологични оценки, уточни министър Димов.

Още по темата

"Нито аз, нито правителството сме страна в този спор. Ние търсим баланс между опазването на околната среда и развитието на бизнеса в региона", каза още той по повод протестите в София в четвъртък вечер.

Снощи протестиращи блокираха кръстовището на Попа, а после се отправиха и към Орлов мост и скандираха, че искат природа в Пирин. За днес е подготвен и още един протест против решението на правителството да позволи строежа на втори лифт над Банско.

Министърът заяви, че няма данни протестите да са част от кампания, която подпомага ски туризма в други държави, а и това не било предмет на дейност на неговото министерство.

Според него вторият кабинков лифт в Банско ще намали стотиците автомобили, с които иначе скиорите стигат до лифтовете и замърсяват въздуха и природата.

"Протестите са елементи на демокрацията и в тях няма нищо лошо. В четвъртък протестираха три различни групи, което означава, че проблемът е многостранен и трябва да бъде решен", заяви пред "Нова" министърът на околната среда.
 
Нено Димов обясни още, че правителството му е възложило при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинка да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами просто няма да се наричат хотели! Ще ги кръстят например мотели, хижи, дом за изнявяра, за поквара, ски кабинка, механа, партизанска землянка, кошара, пещера! Както тук един дърводелски цех е наречен Ателие за дърворезба!
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мафията да ходи по курортите, но да освободи местния язовир, че откакто го присвоиха не може човек не да се изплакне лятото, но не може да припари там дори да се разходи.Преди пазачите ме нападнаха техните кучета - 14 на брой от всякакви породи.Сложили едни табелки и бариера на пътя! ,,Часна сопственост!''; ,,Забранено минаването по стената! Забранено къпането! Забранен риболова! Стреля се!'' Всичко ще бъде тяхно, каквото и да се построи, а вие няма да има къде да се скриете с гаджето.
36
0
 
35
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Далече съм от спора за лифта, без информация не мога да взема страна, а и не се интересувам особено. Само ми направи впечатление, че са казали, че няма да има строителство за хотели. Ето тук се включвам - първо ще построят лифта, ще се разчисти и когато е готово в подходящо време , друг министър ще каже обратното този път в полза на хотелите, защото потока не се събирал и губим пари.Тактика древна, колкото самата цивилизация :)
35
0
 
12
 
! Отговори
Изрут преди 6 години
"и друга спортна инфраструктура при конкретно инвестиционно намерение" - още някое голф игрище, нещо а-у? Те само едни хора ги строят тия тъпотии, които никой не ползва...
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Boiko, ne si premier za da ogazdash na cherkezina, a si premier na Bulgaria. Vizte na kakvo prilicha Sofia - razbito i mrasotiq navsqkade. Ogledaite se zashtoto shte ni pisne savsem skoro ot vas!!!! OSTAVKA
33
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде сега и на Витоша да се обърне малко внимание, че и тук разни псевдо еколози пречат на развитието и Софиянци вместо да карат ски тук, където планината им е под гъ3а, ходят към Боровец, Банско и пр., защото на Витоша има една единствена писта (Лалето), която е толкова къса и толкова сме свикнали с нея, че след 1-2 спускания ти писва. На мен лично ми е втръснало от нея.
32
0
 
13
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Никой не знае за какво става дума. Едните биват насъсквани от добрия олигарх Прокопиев и грантаджиите му, а другите от Валери Симеонов, Телевизия СКАТ, Каракачанов, Каролев и тумбата около тях.
31
2
 
13
 
! Отговори
GD преди 6 години
Щом може спортни съоръжения - на края на новия лифт ще има стадион и олимпийски басейн. Нищо че ще са под наклон, важното е да са по проект на ЕС за да има лапачка :)
30
1
 
3
 
! Отговори
До Х преди 6 години
Смело към списъка добави и хейтърите от форумите( и троловете, също).
29
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господа еколози , под лифтовете е пълно със следи от животни, а от поляната на която вие организирате нарко сборището Беглика фест изчезнаха дори и мишките.
28
6
 
9
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Добрият Олигарх Прокопиев ще усили натиска в/у Правителството чрез своите НПОта като Протестна Мрежа и най-вече чрез медиите си.
27
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да има хотели в защитените зони какво от това?
26
0
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
...за сега, докато мине данданията !
25
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На фона на глобалното затопляне и все по-топлите зими, аз не виждам полза от развитие на зимен туризъм, особено що се отнася за следващите 20 години, когато температурите ще се покачат с няколко градуса. Нека лудите да се пързалят на изкуствен сняг. Накрая като няма гора, на която да се порадват туристите, никой няма да стъпи в тези грамадни хотели.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако не са хотели,ще са миризливи дървени кръчмета...ще искат и в добринище още лифтове и писти навсякъде няма да е само кабинката и нищо няма да им оправи тя опашките ще си ги има...
23
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Хотели в защитените зони няма да има!" - да бе, веднага повярвах!
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 17Сняг ще вземем от Позитано 20 .
21
3
 
17
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
Решението показа как ГЕРБ клекна пред Патриотите. Ако не бяха клекнали днеска трябваше да има оставка и започване наново избори. За пусто евро-председателство от което българина няма да има никаква файда и за да останат на власт тези горе са способни да продадат и майка си. Но г-н Симеонов си изигра картите перфектно. Браво, евала, ашколсум.
20
8
 
8
 
! Отговори
Х преди 6 години
Еко активист, веган, нео либерал, защитник на животните ги слагам в една графа817
19
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гербист-столичанНяма да има хотели ;) Ще има "чайни" с меню от десетина страници, ще има "заслони" с по петдесетина кревата със сатенени чаршафи и сичкото кич и скъпотия на туризЪма у нас ;)Да не сме го видели вече по Черноморието - да ни залъгват!А банскалии - банскалии ще оставят къщите за гостити на бабите в родата и младежта ще стане наемен персонал. Итова го видяхме по Черноморието. Добре, че комшиите около нас имат хубава природа, та да има къде да ходим ;)