Димов: Хотели и ресторанти няма да се строят в Пирин

Кметът: Кои са повече - зелените в София или почиващите в Банско
Обновена: 30 дек 2017 19:38 | 30 дек 2017 19:29, Анисия Иванова
58
Димов: Хотели и ресторанти няма да се строят в Пирин

Хотели и ресторанти в НП "Пирин" няма да се строят, обеща министърът на околната среда и водите Нено Димов, които даде брифинг в Банско заедно с кмета на общината Георги Икономов

Той обясни, че посещението му е с цел да се предприемат стъпки, ако има инвестиционно намерение за изграждане на нов кабинков лифт в Банско, то да се случи в максимално кратки срокове.

Още по темата

"С изменението, което беше направено на 28 декември в МС за втория кабинков лифт в Банско, се разрешава строителство само в 2 процента от парка в ски зоната в Банско, и още 0.6 процента в ски зоната в Добринище. Така че говорим за 2.6 процента и става дума единствено и само строителство на спортна инфраструктура и никакво друго - нито хотели, нито ресторанти, каквото и да било строителство извън спортна инфраструктура. Устройственият план, който трябва да приеме общината, подлежи на екологична оценка и оценка на съответствие. А конкретните инвестиционни намерения също ще трябва да подлежат на процедурите на оценка за въздействие върху околната среда и прочие, като тези процедури включват в себе си обществено обсъждане, на което всеки може да изкаже необходимите си становища", обясни министърът.

Той каза, че планът, който ще направи общината, ще има вече конкретни параметри и тези параметри подлежат на екологична оценка и на оценка за съответствие. "Понеже и двете се наричат план, някои хора са останали с грешно впечатление, но това е планът, който подлежи на тези оценки по закон - и по български, и по европейски, и естествено ще премине през тези процедури. Това ще даде възможност, след като има такъв план, да се приемине и към евентуално инвестиционно намерение, но пак казвам: инвестиционното намерение ще е следващо."

На срещата днес е уточнено, че в максимално кратък срок общината ще предприеме действия за подготовка на този устройствен план. Министър Димов още веднъж подчерта, че някои от твърденията, които широко се тиражират през последните дни, не отговарят на истината.

"Един от най-сериозните аргументи, които чувам, е че 48 процента от територията на Национален парк "Пирин" ще бъде застроена. Дотолкова, доколкото тези въпроси явно не са намерили достатъчно ясен отговор през последните пет години, аз съм поканил всички, които имат интерес на 3 януари, в 12 часа, във фейсбук на един лайф стрийм, на територията на хората, които вчера и онзи ден протестираха", заяви Димов и подчерта "никакво строителство извън спортна инфраструктура не може и няма да има".

Министърът не се нае да прогнозира кога реално ще има втора кабинка в Банско, защото има срокове за всички процедури. "Ако няма обжалвания, а допускам, че ще има, не съм оптимист, че ще стане за следващия сезон", каза той.

"Националните паркове не са резервати, където не се допуска човешка дейност. Парковете изискват грижата на добър стопанин, санитарна сеч, която допринася за възобновяване на гората", коментира Димов исканията на еколози да не се предприема нищо в Пирин.

Министърът направи съпоставка с Чехия, където има 8 пъти повече съоръжения и 6 пъти повече ски зони. "България има хубави планини и възможност за сериозно розвитие на ски спортовете. Надявам се стратегията на сегашното правителство да бъде продължена и от следващите. Не става въпрос само за Банско, но и за Витоша, Рила, Балкана", каза той.

В първите дни на 2018 г. ще стане ясно каква промяна ще има в концесионния договор, защото новият Закон за концесиите влиза в сила на 5 януари. "Не знам колко печели концесионерът от тази кабинка, но концесионната такса в държавата зависи от приходите му, така че колкото повече приходи има, толкова повече пари ще влязат в държавата", смята Димов.

В събота за пореден път пред начална станция на единствения кабинков лифт отново се заформи дълга опашка от няколко хиляди чакащи. "Кои са повече - тези зелени в София или тези, които избраха Банско за почивката си", попита кметът Георги Икономов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зелените - новите хайдути на народа!
21
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко удобно, Банско и Добринище с население общо 11 000 човека определят съдбата на цялата планина.
20
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се построи и база за изследване на зелени човечета.Ще им се дава да забраняват развитието на всеки райнон на България с еко лозунги.
19
1
 
13
 
! Отговори
пл преди 6 години
А на бас че ще се строят хотели!
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едните казват - ще строят писти, Нено се оправдава, нямало да се строят хотели в НП. Явно са на едно мнение.... ще се изсече Пирин, ще се направят писти, от другата му страна ще качат магистрала, а в Банско ще стане се разрастне до Добринище. 9 хилядно Банско ще има 40 000 леглова база и 1500 продадени карти за лифта, отчетени в НАП
17
2
 
17
 
! Отговори
Лифтофф преди 6 години
В Пирин няма, ама в радиус 50 км ще застроят всичко, та ще трябва и трета кабинка!
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ НЯМА ДА ИМА ХОТЕЛИ И РЕСТОРАНТИ В НАЦИОНАЛЕН ПАРК ПИРИН. ПЪРВО ЩЕ ИЗВАДЯТ СЪОТВЕТНИТЕ ТЕРИТОРИИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК И ЧАК ТОГАВА ТАМ ЩЕ ИМА ХОТЕЛИ И РЕСТОРАНТИ. АМА ХА. ВСИЧКО ЩЕ Е НАПЪЛНО ЗАКОННО.
15
3
 
17
 
! Отговори
Бай Аначко преди 6 години
Каже ли ти министъра добър ден по-добре виж къде е слънцето , че може и да е нощ.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Димов да се съсредоточи към качество, не към количество.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вервайте на този патриотичен ***.
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кмета на Банско да не се опитва да въвлича почиващите в своите бизнес каузи защото от граждански искове ще му свалят и гащите дори. Почиващите НЕ СА НА СТРАНАТА НА КМЕТА И ЮЛЕН.
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗЕЛЕНИТЕ СА ПОВЕЧЕ И СА ПО ЦЯЛ СВЯТ. ЩЕ СМАЧКАТ КМЕТСКАТА МАФИЯ.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя филм сме го гледали години, продължаваме да го гледаме и до днес. То разрешително е издадено еди коя си година и е заварено положение, ама досега нямаше инвеститори. Работи безотказно! Безпроблемно се издават документи със "задна дата", зависи от комисионната.
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам как става така, че никой не разследва Юлен към момента, въпреки насъбраната фактология. Защо в полезрението на хората винаги попадат великите философски и икономически теми, но не и явните престъпления?!
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДимУФХА-ХА-ХАКак този от който нищо не зависи ви обещава???Нали утре Тиквоний ще го привика на килимчето и.........каквото му се кажетова и ще прави.Явно Пеевски е обещал на Цеко и Ивайло лифт с "екстри".Ай честито на плебсЪ..........бееее
7
0
 
37
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Нали знаете как се сварява жаба в тенджера? Постепенно се увеличава температурата, иначе тя ще изскочи. Че и нас така ни "сваряват" в случая управляващите: днес лифтче, утре следващия министър ще разреши еди кво си, ако е всичко наведнъж- тогава ще скочим.И така... Нещата бавно и полека им се нареждат.
6
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да се построят хотели какъв е проблема? Може ли курорт без хотели.
5
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога селото Банско ще мисли НП Пирин за бащиния? Стойте си в селското землище и си трошете главите после, но не пипайте Пирин, защото не е ваш.
4
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо втори лифт, оправяте лифтовете на Добринище и Витоша и ето ви достатъчно освободен капацитет да посрещне наплива поне за 10 години напред. А и конкуренция ще има, тоест за клиентите ще е по-добре.
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кметът: Кои са повече - зелените в София или почиващите в БанскоАко ви пукаше за почиващите нямаше да искате разширение всичко си има капацитет, а вие дори сега сте го прехвърлили.