Димов: Хотели и ресторанти няма да се строят в Пирин

Кметът: Кои са повече - зелените в София или почиващите в Банско
Обновена: 30 дек 2017 19:38 | 30 дек 2017 19:29, Анисия Иванова
58
Димов: Хотели и ресторанти няма да се строят в Пирин

Хотели и ресторанти в НП "Пирин" няма да се строят, обеща министърът на околната среда и водите Нено Димов, които даде брифинг в Банско заедно с кмета на общината Георги Икономов

Той обясни, че посещението му е с цел да се предприемат стъпки, ако има инвестиционно намерение за изграждане на нов кабинков лифт в Банско, то да се случи в максимално кратки срокове.

Още по темата

"С изменението, което беше направено на 28 декември в МС за втория кабинков лифт в Банско, се разрешава строителство само в 2 процента от парка в ски зоната в Банско, и още 0.6 процента в ски зоната в Добринище. Така че говорим за 2.6 процента и става дума единствено и само строителство на спортна инфраструктура и никакво друго - нито хотели, нито ресторанти, каквото и да било строителство извън спортна инфраструктура. Устройственият план, който трябва да приеме общината, подлежи на екологична оценка и оценка на съответствие. А конкретните инвестиционни намерения също ще трябва да подлежат на процедурите на оценка за въздействие върху околната среда и прочие, като тези процедури включват в себе си обществено обсъждане, на което всеки може да изкаже необходимите си становища", обясни министърът.

Той каза, че планът, който ще направи общината, ще има вече конкретни параметри и тези параметри подлежат на екологична оценка и на оценка за съответствие. "Понеже и двете се наричат план, някои хора са останали с грешно впечатление, но това е планът, който подлежи на тези оценки по закон - и по български, и по европейски, и естествено ще премине през тези процедури. Това ще даде възможност, след като има такъв план, да се приемине и към евентуално инвестиционно намерение, но пак казвам: инвестиционното намерение ще е следващо."

На срещата днес е уточнено, че в максимално кратък срок общината ще предприеме действия за подготовка на този устройствен план. Министър Димов още веднъж подчерта, че някои от твърденията, които широко се тиражират през последните дни, не отговарят на истината.

"Един от най-сериозните аргументи, които чувам, е че 48 процента от територията на Национален парк "Пирин" ще бъде застроена. Дотолкова, доколкото тези въпроси явно не са намерили достатъчно ясен отговор през последните пет години, аз съм поканил всички, които имат интерес на 3 януари, в 12 часа, във фейсбук на един лайф стрийм, на територията на хората, които вчера и онзи ден протестираха", заяви Димов и подчерта "никакво строителство извън спортна инфраструктура не може и няма да има".

Министърът не се нае да прогнозира кога реално ще има втора кабинка в Банско, защото има срокове за всички процедури. "Ако няма обжалвания, а допускам, че ще има, не съм оптимист, че ще стане за следващия сезон", каза той.

"Националните паркове не са резервати, където не се допуска човешка дейност. Парковете изискват грижата на добър стопанин, санитарна сеч, която допринася за възобновяване на гората", коментира Димов исканията на еколози да не се предприема нищо в Пирин.

Министърът направи съпоставка с Чехия, където има 8 пъти повече съоръжения и 6 пъти повече ски зони. "България има хубави планини и възможност за сериозно розвитие на ски спортовете. Надявам се стратегията на сегашното правителство да бъде продължена и от следващите. Не става въпрос само за Банско, но и за Витоша, Рила, Балкана", каза той.

В първите дни на 2018 г. ще стане ясно каква промяна ще има в концесионния договор, защото новият Закон за концесиите влиза в сила на 5 януари. "Не знам колко печели концесионерът от тази кабинка, но концесионната такса в държавата зависи от приходите му, така че колкото повече приходи има, толкова повече пари ще влязат в държавата", смята Димов.

В събота за пореден път пред начална станция на единствения кабинков лифт отново се заформи дълга опашка от няколко хиляди чакащи. "Кои са повече - тези зелени в София или тези, които избраха Банско за почивката си", попита кметът Георги Икономов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Морето го ос.р.аха с бетон, ред е на планините. Покрай лифта няма ли да има други строежи, я кафенце, я хотелче. Вижте единствения незастроен курорт Албена как за повечето неща е помислено, преди да го направят навремето.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм скиор, но ми се струва, че щеше да е по добре да се развиват и другите ни зимни курорти, вместо само Банско. Изглежда имат сериозно лоби. Колкото до е колоните една част са платени, като механизма за спиране на големи проекти, а други въобще не знаят за какво става дума.
40
2
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
Димов, само така! Не се връзвай на екотата тоя път!
39
0
 
2
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Е, само на казина и "Планета" ли ше го караме?... Оставка!
38
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 6 години
Лифт ДА но ДЪРЖАВЕН.. Така както плажа е държавен и лифта трябва да е държавен и да се дава на търг по за 3-5 години стопанисване. Номера с назначаването на гарантирани милионери ни го поиграха достатъчно.
37
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
То и Слънчев бряг някога беше място за отдих........
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма лошо да се направи лифт. Лошото идва от това, че когато достъпа до планината стане по лесен започват да се качват някакви "планинари" с еспадрили и бутилки алкохол на горе. Жив пример са Витоша и Рила.
35
5
 
1
 
! Отговори
Ss преди 6 години
много ме кефят природозащитниците дето едно дърво не са засадили ! много ке кефят как едни природозащитници които живеят на 300км от банско се опитват да казват кво ке стаа там ! мноо ме кефи вчера един познат природозащитник по тв-то миналата година по-друга медия рева колко се чакало за лифта,
34
3
 
6
 
! Отговори
Пирине събоди се! преди 6 години
подадената ръка за лифт-2 ще бъде хваната не за лакатя а за рамото!после ще кажат че има два лифта и за турисите били хубаво да има в близост закувални, тоалетни, одпочивни стаи, мед пункт... и летище не само хотели ще насвяткат из Пиринатака че ето ни я корупцията. баламосване + депутутки + пръцпредател, а ония от вименеото са само аNални презервативи в целата тая преебнюха
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7 Милиона Българи са си по домовете -някои нямат месо за трапезата ,а тези няколко хиляди в Банско сте си вие -приближените до власта ,до проектите ,до фондовете и бялата камора "докторите".и не брой колко са излезли в София да не ти излезе грешна сметката скоро - то бива алчнос и подигравки ,но вече прекалявате.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
+20 градуса всеки сезон до края на oмразната концесия да ги споходи дано!
31
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
зелените задничета хлопнаха кепенците на Витоша, а са се пробват и на Пирин да ударят райбера.
30
2
 
19
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 6 години
В България всичко се случва на Обратно. Щом Министъра казва че няма да се строят хотели и няма да се сече поголовно Планината Пирин , означава че вече е започнал този Процес . Така лъгаха и с Черно Море и Дюните .Четете на обратно .
29
1
 
9
 
! Отговори
NZ преди 6 години
И докога нямат право да строят? А след това? Защо не е записано по този начин в закона: "Може да бъде изграден само втори лифт, нищо друго". И защо говорите от името на банскалии, пуснете един референдум за да разберете истината! Никой в Банско не иска да пие кафе или чай от 5 лв. Поддръжниците на това лоби са инвеститорите, които чакат пари от рента или инвестициите си!
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФАКТ Е, ЧЕ ЕКОЛОЗИТЕ СПАЗВАТ МЕЖДУНАРОДНИ ЕКО ИЗИСКВАНИЯ И СТРАТЕГИИ, ТЕ НЯМАТ ИЗБОР И НЕ МОЖЕ ДА СПАЗВАТ ДРУГО. А ПРОТИВНИЦИТЕ НА ЕКОЛОЗИТЕ СПАЗВАТ ЧАСТНИЯ ИНТЕРЕС НА ЕДНО СЕЛО И ФИРМИТЕ В НЕГО. А ЧЕ ЕКОЛОЗИТЕ СА ЧЕРВЕНИ НЕ Е ЛЪЖА.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименайде стига с това развитие на туризма, що не развиват туризма другаде ами само на Банско? защото всичко е за своите хора, както винаги, затова и България е на последно място във всичко, възпитава се селяния, простотия, крадливост, лъжливост и това стават неписани национални ценности
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гнусна работа.Нямам против развитието на туризма, но при положение че всичко това се прави само заради лични интереси, ме отвращава.За да се ангажират на такова ниво, вероятно рушветите стигат милиони.Нали се сещате, че ако всичко беше наред, надали цековата фирма щеле да е регистрирана на кипърски ***? И как така точно пък на него няма коой да наорави проверки и да му отнемат концесията? Ами му подаряват половината пирин да си строи?
25
3
 
20
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Проклет бъдете и в отвъдния свят мръсни газове,които за пари съсипвате дадена от бог българска природа!!
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв патриотизъм може да има в една глутница милиционери от тоталитарната диктатура.
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ СПАСЕНА ОТ ВЕЖЛИВИТЕ ЗЕЛЕНИ ХОРА.