Първи ден бедствено положение в Пазарджик заради боклука

До проблема се стигна заради затварянето на общинското сметище
30 дек 2017 11:55,
14
Първи ден бедствено положение в Пазарджик заради боклука
Снимка: Dnes.bg

Първи ден на частичното бедствено положение в Пазарджик, което бе обявено със заповед на кмета на града Тодор Попов. В града се проведе заседание на общинския кризисен щаб заради проблема с регионалното депо за отпадъци.
 
"Моята отговорност като кмет налага да се погрижа за жителите на Пазарджик и затова обявяваме бедственото положение, сключваме договор с фирмата изпълнител и на първи нашите камиони отиват на регионалното сметище, а на останалите общини камионите да отиват там, където преценят колегите”, каза пред журналисти кметът Тодор Попов.

До проблема със сметосъбирането се стигна заради директива на Европейската комисия, според която всички сметища в България се закриват от 1 януари.

От същата дата общините в Пазарджишка област трябва да извършват сметосъбиране и извозване към регионалното депо. Там обаче липсва оператор.

Кметът на Пазарджик призова кметовете на останалите 8 общини в Пазарджишко също да обявят бедствено положение, защото проблемът засяга цялата област. По този начин кметовете ще могат да сключат директни договори с фирмата и тя да поеме оперирането на депото за срок от една седмица. В противен случай се очакват солени глоби.

"Като на 1 януари се задръстят камионите от боклук, къде ще ги хвърлят – пред техните общини ли", попита Попов.

Той припомни, че санкциите и глобите ще бъдат многократно по-големи от обезпечаването на тази услуга, защото индивидуалната глоба започва от 20 хиляди лева нагоре.

Засега бедственото положение остава в сила за една седмица. Има обаче опция да бъде удължено с още един месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо подобно. Няма нито една препълнена кофа по улиците. Пак си натъкмявате нещата.
10
0
 
8
 
! Отговори
бай х преди 6 години
Пазадржишката общиина е най корумпиранта барабар с тоя кмет .. преди години му застреляха секретарката заради афери ... показваха му имотите по нова тв ..имаше дела и както винаги е невинен .... борбата е сега коя наша фирма ще държи депото за *** .. борбата е голяма и сигурно пак ще има стрелби ....
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Пазарджик преди два месеца откриха НОВО МОДЕРНО ДЕПО ЗА ***.Дъжавата даде 16 милиона за построяването му.Сега проблема е кметовете да се разберат за оператор за обслужване,транспортни такси и други административни дандании които обикновенният гражданин/и селянин/ не може да разбере.Депо има ,местните управи трябва да се разберат.Както се подразбира винаги става дума за ,,едни пари". Кой ще ги дава,кой ще ги взема.
8
1
 
3
 
! Отговори
До социалния преди 6 години
Абе социален на КОЕ СМЕТИЩЕ се извозваше *** 50 години.Да не би да има *** само от 2010 насам.По сметищата из цяла България ,,шведите " си правеха бараки и по цял ден се мотаха из тях.Ти на колко си ,помниш ли че за 45 години не беше направено НИТО ЕДНО нормално депо за ***.Едва от десетина години започнаха да се изграждат такива.Какво чудо бяха сметищата във Суходол и Богров до 2007,а в какво се превърнаха.За всичко друго може да обвиняваш Б.Б. но точно за *** се излагаш.
7
3
 
8
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Борисов превърна страната окончателно в Бананова Република.
6
1
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик2 преди 6 години
Да,в Москва и Пекин живеят в бараки и стрелят по престъпниците по улицата ,баси ужасните места дето са ,да не говорим ,че елджибити обществата не им е позволено да си показват" прелестите" , кошмар абсолютен....
5
1
 
5
 
! Отговори
Синоним преди 6 години
Бедствено положение- как да Ви откраднем парите без тръжна процедура
4
1
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Във Русия и Китай нямат нито сметища, нито магистрали. Жилищата им са некакви бараки, а Москва и Пекин са едни провинциални дупки и хората живеят във колиби. ЕС строи сметища и когато си поискаш можеш да отидеш на гей-парад във Русия и Китай не винаги има гей-паради и не можеш да отидеш.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов да им направи един завод за отпадъци в София вече не построи няколко.
2
0
 
10
 
! Отговори
Маке преди 6 години
До проблема със сметосъбирането се стигна заради директива на Европейската комисия, според която всички сметища в България се закриват от 1 януари.И във Унгария е така пред къщата на Орбан е пълно със смет.
1
0
 
12
 
! Отговори
ха сега преди 6 години
Казвах ви, че отпадъци не могат да се интегрират, ама вие не, та не!