За по-чист въздух: От Нова година КАТ спира коли, които замърсяват

Пътните полицаи ще използват газоанализатори при проверки на пътя
Обновена: 30 дек 2017 07:57 | 30 дек 2017 07:30,
287
За по-чист въздух: От Нова година КАТ спира коли, които замърсяват
Снимка: Архив, Булфото

От Нова година КАТ ще спира от движение автомобили, които не отговарят на екостандартите и замърсяват въздуха в София.Това ще стане възможно със седемте газоанализатора, които Столичната община купи, пише "24 часа".

"Те вече се монтират и КАТ ще започне да ги използва в първите дни на 2018 г. С част от тях ще се проверяват автомобилите, които чакат за регистрация. Тези, които не отговарят на екоизискванията, няма да се регистрират. Останалите газоанализатори ще се ползват при проверки на КАТ по улиците", обясни кметицата на София Йорданка Фандъкова.

Още по темата

Така, освен че коли, които мърсят въздуха, няма да се регистрират, от движение ще се спират и такива, които вече са в движение. При наднормено замърсяване полицаите ще съставят и акт на шофьора. Такива коли ще могат да се движат отново след нова проверка от КАТ, ако докажат, че спазват еконормите.

Фандъкова настоява и за по-засилен контрол над пунктовете за технически прегледи.

Екоминистерството разработва нови изисквания за въглищата и дървата за отопление. Общината работи над пилотен проект за подмяна на отоплителните системи на 30 домакинства с екопечки на пелети.

През 2018 г. СОС ще разгледа и мерките, които общината ще прилага при опасно замърсяване на въздуха. Сред тях са безплатен градски транспорт, ограничение на движението и двойно по-скъпа синя зона. Вероятно обаче идеята за по-скъпо паркиране в центъра ще отпадне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До Бай КольоКатализаторът ти от Англия на тази цена е от някое гробище, те това искат да се премахне.А иначе вие че не работите като "на запад" ми е очевадно всяко лято като се прибирам, ама лека-полека и това ще стане, било за децата ви, било за внуците.
248
1
 
0
 
! Отговори
Бай Кольо преди 6 години
Явно искат да ни накарат да караме само нови коли.Че кой не иска да кара нова кола? Само че работодателите в България искат да работиш,като на запад,а да ти плащат българска заплата.Като изключим София,Пловдив и Варна,средният доход на глава от останалата част от населението е под 500лв /250 евро/.Моят катализатор закупен от Англия струва около 70 лири,което е около 160лв.а в България между 800 и 1300лв.Цените са неимоверно надути.Е как искат да си сменяме често катализаторите?Нямали оборот затова по-малко ги внасяли - е как да имате оборот,като цените ви са до небето.
247
1
 
4
 
! Отговори
Бай Данчо преди 6 години
Какви глупости плещите бе ? Какви коли да караме със заплата от 850лв. - 440евро бе , *** . Искате да не се замърсява и колите да отговарят на новите стандарти -ами вдигнете заплатите бе , как да си купя читава кола която да не ви замърсява скъпоценния въздух с 800лв заплата ??? Или да живеят пак само богатите , а обикновения човек "кучета го яли" - карам голф 25 годишен и 5 катализатора да му сложа пак ще замърсява ,ама с тая заплата как да си купя нормална кола а ???
246
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова може да ми купи правилната кола
245
0
 
7
 
! Отговори
Краснополянци преди 6 години
Коментари ли триете?Данче, женичке, ела в Красна поляна да си поговорим за замърсяване! Вземи и оня камион дето го бяхте сложили преди седмица да измерва замърсяването. Ама този път ще го направим в спокойна вечер, а не във ветровита и мразовита както вие правите. Снимка искаш ли? Тия от имейла на общината триетр ли ги?
244
0
 
5
 
! Отговори
Йорданов преди 6 години
За всяка запалена гума глоба 500лв.Ще ми проверяват сервизи... Пак да се отчете дейност... А *** кога ще проверите. До кога ще се *** с Българите. А на тези които си махат катализаторите нарочно искам да кажа само че малките дечица страдат най-много.....
243
0
 
5
 
! Отговори
Йорданов преди 6 години
Трябва да се ограничи или спре отглеждането на рапица. Тя убива пчелите...и от там намалява опрашването на растенията. Освен това големите бензиностанции слагат "***" в горивата и явно това не се следи стриктно.А за катализаторите предлагам да се измисли начин да се щампова рег.номер на автомобила върху него при слагането. А и санкциите при кражба да са големи.ХОРА ПАЗЕТЕ ПРИРОДАТА МОЛЯ ВИ...
242
1
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
Изкарайте половината от цялата държава, която се набута и продължават да се бутат да стават софиянци и замърсяването - хоп!, няма го.
241
0
 
2
 
! Отговори
Йорданов преди 6 години
Това е супер. Но както с всеки закон изпреварва други неуредици преди това.Според мен трябва да се спре биогривото което се добавя в дизела. Или поне да се се контролира стриктно. Защото колите хем пушат повече хем се задръстват. А и за доста от новите автомобили това е противопоказно. (Вижте вътрешната страна на капака към гърловината за гориво).
240
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да замерват камиони и автобуси
239
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно нарочно караме стари коли, само и само да замърсяваме... Много са гениални законотворците и тези по общините, няма що... Вместо да мислят, как хората да печелят повече пари, за да могат да си купят нови коли, те мислят как да отнемат правото и на по-бедните да се придвижват с кола... Между другото в световен мащаб, замърсяването от автомобилите е не повече от 2-3%. Основните замърсители са ТЕЦ-овете, но друга тема... Та... тези в общината вместо да мислят отпред-назад, да се опомнят...
238
1
 
1
 
! Отговори
до 202 преди 6 години
Ако живееш в Красна поляна, нормално е да ти откраднат катализатора!В жк. Яворов и Гео Милев проблеми с нови коли и каталзиатори няма!
237
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 234Това ГЕРБ няма да го направи - най-големите замърсители в София са електорат на ГЕРБ.ако погледнеш резултатите от изборите ще се убедиш, че винаги са гласували за БСП.
236
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва драстично увеличение на данъците и синята зона! В нормалните градове като Стокхолм се плаща по 9 евро за паркиране в центъра, липсват и достатъчно места за паркиране, така хората се замислят кога да използват колите си, плаща се за паркиране и пред блоковете, аз балък ли съм като си купих 3 гаража в Сф за да има къде да паркирам, а *** развалят градинките и затапват тротоарите???
235
5
 
19
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Пак изгориха душичката на бедния човечец. Не му осигуряват някакъв нормален стандарт на живот, а дране на кожата ивица по ивица.
234
0
 
19
 
! Отговори
Ст преди 6 години
Не успях да прочета нищо за домакинствата, които се отопляват на стари гуми, дограма, пластмасови бутилки и други нерегламентирани горива.Не съм голям разбирам, но заповядайте в тиха вечер в Красна Поляна нежду 1800 и 2300 часа, лятото не се достигат такива висини :).Според мен основния проблем не са автомобилите, а невъзможността на хорицата да си осигурят минималното необходимо за водене на нормален животец.
233
2
 
15
 
! Отговори
Todik преди 6 години
Какво е това спиране от движение корупция или отнемане на Европейски ценности гласяща свободно предвижване има проверка но има и гратисен период в който можеш филтър да поставиш и да си изряден ама не веднага спиране от движение и ченгетата с отворени портфейли чакат
232
2
 
10
 
! Отговори
Todik преди 6 години
А бе този нека първо КАТ си проверят колите и после да правят каквото ще правят но резултата е ясен и без проверка в Родината ни няма чак толкова голям брой автомобили че да застраши глобално атмосферата в пъти повече е зеленината нека да му мислят западноевропейците тяхната индустрия серe в атмосферата цялата Менделеев таблица но да посетя дърво за тях е работа срещу заплащане защо трябва да се дава още поводи нашите коректни извинете корумпирани куки да рекетират народа ни
231
10
 
10
 
! Отговори
Жоро павето преди 6 години
Защо всеки се опитва да обяснява,че другите били виновни...А ве хора,толкоз ли е трудно да проумеете,че неспазването на елементарни наредби и закони води до масово изтравяне на собствените ви деца!?!Независимо от това,дали караш димяща таратайка или имаш печка на твърдо гориво,палиш странищата по полето през лятото или пък просто не те еня за прахоляка по пътищата....и т.н.ТИ СИ ВИНОВЕН,ТИ УБИВАШ СЕБЕ СИ И ДЕТЕТО СИ
230
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ????В талона на колата като си погледнеш има набор параметри от V1 до V9 в които е записано какво количество СО, СО2, NOx и НС отделя колата, както и каква еврокатегория е. Според тези стойности ще мерят дали ги покриваш.