За по-чист въздух: От Нова година КАТ спира коли, които замърсяват

Пътните полицаи ще използват газоанализатори при проверки на пътя
Обновена: 30 дек 2017 07:57 | 30 дек 2017 07:30,
287
За по-чист въздух: От Нова година КАТ спира коли, които замърсяват
Снимка: Архив, Булфото

От Нова година КАТ ще спира от движение автомобили, които не отговарят на екостандартите и замърсяват въздуха в София.Това ще стане възможно със седемте газоанализатора, които Столичната община купи, пише "24 часа".

"Те вече се монтират и КАТ ще започне да ги използва в първите дни на 2018 г. С част от тях ще се проверяват автомобилите, които чакат за регистрация. Тези, които не отговарят на екоизискванията, няма да се регистрират. Останалите газоанализатори ще се ползват при проверки на КАТ по улиците", обясни кметицата на София Йорданка Фандъкова.

Още по темата

Така, освен че коли, които мърсят въздуха, няма да се регистрират, от движение ще се спират и такива, които вече са в движение. При наднормено замърсяване полицаите ще съставят и акт на шофьора. Такива коли ще могат да се движат отново след нова проверка от КАТ, ако докажат, че спазват еконормите.

Фандъкова настоява и за по-засилен контрол над пунктовете за технически прегледи.

Екоминистерството разработва нови изисквания за въглищата и дървата за отопление. Общината работи над пилотен проект за подмяна на отоплителните системи на 30 домакинства с екопечки на пелети.

През 2018 г. СОС ще разгледа и мерките, които общината ще прилага при опасно замърсяване на въздуха. Сред тях са безплатен градски транспорт, ограничение на движението и двойно по-скъпа синя зона. Вероятно обаче идеята за по-скъпо паркиране в центъра ще отпадне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 235 без имевсъщност въпросния електорат е бил вербуван и дълго време лоялен към бсп! после преминава към дпс, а сега подкрепя този, който даде повече.
228
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За намаляване на замърсяването трябват три неща. Най-важното е през зимата замърсяването от отоплението с твърдо гориво да влезе в някакви норми, чрез използеането на гориво, което замърсява малко. Това ГЕРБ няма да го направи - най-големите замърсители в София са електорат на ГЕРБ. Второто е да се мият улиците, но и това ГЕРБ няма да го направи - няма да могат да крадат толкова, ще трябва наистина да плащат за свършена работа. Третото е да се спре влошаването на организацията на движението и да
227
0
 
10
 
! Отговори
До 235 без име преди 6 години
Има някаква идея, но май не става както предлагаш. Защо някой, който живее в къща, в топлофициран район, но няма парно, зашото Топлофикация не иска да му прокара парното, защото е неефективно за Топлофикация, да бъде ощетяван? Такива в София има много. Решението е както в другите държави, които са се справили с замърсяването от изгарянето на твърдо гориво. Знае се какво трябва да се направи, но как ГЕРБ да спре електората си да гори гуми и пластмаси.
226
0
 
2
 
! Отговори
лесно е преди 6 години
До катаджийска работаспоред рушвета!
225
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а пушачите кога ще ги санкционират?! като се има в предвид какви *** пушат....! после ще дойде ред и на пърдежите, които също ще се замерват с газоанализатори!
224
0
 
11
 
! Отговори
катаджийска работа преди 6 години
Много ми е интересно как катаджиите ще се справят с определянето на това дали едно возило замърсява над еконормата, по която е регистрирано или не. Това са няколко таблици за всяка от 6-те еконорми плюс коли без еко стандарт с или без катализатор. После как катаджиите ще определят дали замърсяването се дължи на МПС-то или на некачествено гориво допуснато за продажба от държавата? Нещо ни будалкат и то яко, като всеки който реши да съди тези, които реашт да го спират от движение, ще ги осъди.
223
4
 
3
 
! Отговори
Без име преди 6 години
Данъчни отстъпки за тия дето ползват тец.На социално слабите да несе дава валчери за дърва а за електроенергия.Има начини стига да има желание.Държавата да поема сънирането на голлеми жилищни згради.
222
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правили са изследване и се оказало, че съвременен дизелов двигател на празен ход, замърсява с фини прахови частици по-малко от една димяща цигара. Това са фактите - спираме пушенето и замърсяването намалява с няколко мкг на кубичен метър, Спираме печките и горенето на гуми и замърсяването намалява с няколкостотин мкг на кубичен метър.
221
2
 
10
 
! Отговори
+++ преди 6 години
Основният проблем в София е, че се говори само за замърсяването от колите с бензинови и дизелови двагатели, а истината е че даже и изобщо да го няма замърсяването от ДВГ, нивата на замърсяване ще си останат същите през зимата и почти същите през лятото, когато няма наднормено замърсяване.
220
0
 
9
 
! Отговори
Не е толкова сложно преди 6 години
Три неща може да се направят в София. Най-важното е да се създаде ефективна структура, която да контролира използването на твърдо гориво и която да може на място да прекрати изгарянето на горив, което не отговаря на някакви норми, особено гуми и пластмаси и найлони. Когато има наднормено замърсяване в София то винаги е в резултат на използването на твърдо гориво. Второто е, че трябва д аима ефективен контрол за замърсяването от строителните обекти и третото е разбира се редовно миене на улиците.
219
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари да ми дават не бих живял в селската и мръснa София.
218
5
 
8
 
! Отговори
ГАЗ преди 6 години
А тези с газови и метанови уредби защо даже не ги облекчат като в западните държави защото горят чисто и не замърсяват А?
217
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да си позволи един гараж, ноима кола .... Тц, тц, тц ...
216
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че през зимата ако не се спре горенето на какво ли не, замърсяването все така ще си е няколко пъти над нормите. Истината е, че през лятото няма наднормено замърсяване, освен ако то не се мери на ауспуха на някоя кола, т.е. на някое задръстено от лошата организация на движението голямо кръстовище.
215
0
 
8
 
! Отговори
До 211 и 218 преди 6 години
В дълбока заблуда си. В много райони на стара София са се запазили много от старите къщи с дворове и там рядко има парно. Например в районът Сливница, Констатин Величков, Ал. Стамболийски, Дондуков, Ген. Данаил Николаев. както и в близките им райони, но те са по-далеч от Центъра на София. Аз живея на 50 метра от Раковски и Искър и пушилката от печките се усеща силно.
214
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И докато кмета, главния архитект и още не знам колко отговорни служители до 20 тата си година и повече са живели на село и после дошли У ГРАДО, няма как да имаме хубава столица, защото пренасят селяндурския си манталитет тук. Не ги интересува как изглежда, а колко повече ще глътнат. Фандъкова живее в Манастирски ливади и там е като на село. Няма тротоар, няма улици, няма училище и детски градини. И съселяните й протестираха пред блока й ама какво от това. Да са гледали. За нея града е прекрасен.
213
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Относно замърсяването гжа Фъндък да почне да мие улиците, защото прахоляка от хилядите строежи е също такъв замърсител. Също е предпоставка за ПТП, защото прави фин слой в/у асфалта и паважа и все едно караш шейна, а не кола. Контрол върху застрояването, защото когато е правен градоустройствен план на София през 30те год. са направени тези бул. като Витоша и цариградско шосе, защото там има естествено течение което разнася въздуха и мъгла. А сега цъфнаха огромни сгради които го спират.
212
0
 
7
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 6 години
До Анонимен 216Да,съседите от Румъния движат със нови автомобили но.............там не царува Али Реза от Банкя!
211
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че какво му е лошото да си даскал бе ***?
210
1
 
15
 
! Отговори
Joko преди 6 години
До Анонимен 213Много искате от Фандъка. Човек роден на село и даскал по професия си остава такъв за цял живот ! В същност "кметицата" е само за параван.....