За по-чист въздух: От Нова година КАТ спира коли, които замърсяват

Пътните полицаи ще използват газоанализатори при проверки на пътя
Обновена: 30 дек 2017 07:57 | 30 дек 2017 07:30,
287
За по-чист въздух: От Нова година КАТ спира коли, които замърсяват
Снимка: Архив, Булфото

От Нова година КАТ ще спира от движение автомобили, които не отговарят на екостандартите и замърсяват въздуха в София.Това ще стане възможно със седемте газоанализатора, които Столичната община купи, пише "24 часа".

"Те вече се монтират и КАТ ще започне да ги използва в първите дни на 2018 г. С част от тях ще се проверяват автомобилите, които чакат за регистрация. Тези, които не отговарят на екоизискванията, няма да се регистрират. Останалите газоанализатори ще се ползват при проверки на КАТ по улиците", обясни кметицата на София Йорданка Фандъкова.

Още по темата

Така, освен че коли, които мърсят въздуха, няма да се регистрират, от движение ще се спират и такива, които вече са в движение. При наднормено замърсяване полицаите ще съставят и акт на шофьора. Такива коли ще могат да се движат отново след нова проверка от КАТ, ако докажат, че спазват еконормите.

Фандъкова настоява и за по-засилен контрол над пунктовете за технически прегледи.

Екоминистерството разработва нови изисквания за въглищата и дървата за отопление. Общината работи над пилотен проект за подмяна на отоплителните системи на 30 домакинства с екопечки на пелети.

През 2018 г. СОС ще разгледа и мерките, които общината ще прилага при опасно замърсяване на въздуха. Сред тях са безплатен градски транспорт, ограничение на движението и двойно по-скъпа синя зона. Вероятно обаче идеята за по-скъпо паркиране в центъра ще отпадне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
7
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименТо пък Дачията една кола!?
208
1
 
11
 
! Отговори
ааа преди 6 години
Стига глупости.... Кажете на кого и колко да даваме ПАРИ за да се приключи полемиката..................................................
207
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 213За метрото ще лъсне истината след 2020 га спрат еврофондовете - сега освен тях се пренасочват средста и от БДЖ и НКЖИ
206
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То в София е лудница. Дано спрат колкото може повече коли и движението се пооправи.
205
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отдавна беше време.Румънците всички карат нови Дачии, а тук само коли по 20 г.
204
2
 
3
 
! Отговори
Пий един свеж въздух преди 6 години
Бедните... супичката... голямо духане... Честито!
203
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе и аз искам на работното ми място да има детектори за алкохол и дрога. Омръзнало ми е на нощна смяна от пияни и дрогирани работници и шефове.В коя нормална държава това го има?
202
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фъндъкова ще спира колите,защото така е най-лесно,а не помисли,че хората се качиха отново на колите заради скъпите билети.С кола излиза по-евтино,по-бързо и по-комфортно госпожо кмет.Май метрото ти се оказа доста нерентабилно,но иначе за стотици милиони.
201
1
 
12
 
! Отговори
До 211 преди 6 години
В дълбока заблуда си.В радиус от 3-5 км.от центъра на София са кв."Левски","Хр.Ботев"част от Подуене и всички се отопляват на твърдо гориво./написах част от "Подуене"защото и там има много къщи,които естествено не са с парно.Ако трябва да изброявам и крайните квартали картинката става още по-страшна.
200
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А комините кога?
199
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
До ОбективенТоест, до всяка кола полицай!
198
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко замърсява твърдото гориво през зимата, може проблизително да се измери чрез разликата между замърсяването през зимата и през лятото. Разбира се това не е точно, но истинските данни се крият, защото ще лъсне че колите са малък замърсител, който замърсява приблизително два пъти по-малко от неизмитите улици и тротоари в София.
197
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички стари таралясници трябва да се спрат. И не само в София. Не се диша от тея бракми.
196
0
 
27
 
! Отговори
До 201 преди 6 години
Не познавам някой , който да държи нова кола пред блока, освен ако паркинга не е някакво затворено пространство. Давам ти пример за катализаторите. Дъщеря ми си купиха кола на старо (4 годишна) с катализатор. Държаха я пред блока, но след около 3 месеца катализатора го откраднаха, както преди това бяха откраднали и на останалите коли пред блока. Кой ще се хване да слаха нов катализатор всеки месец, за да има какво да крадат тези, които МВР не се и опитва да хване?! По-добре е сами да го махнат.
195
1
 
2
 
! Отговори
fgh преди 6 години
Следя статистиката на замърсяване на въздуха от доста време и резултата е че въздуха чист когато е топло и мръсен когато е студено... нямам обяснениеbulgaria.maps.luftdaten.info/#13/42.6743/23.3466
194
1
 
15
 
! Отговори
fgh преди 6 години
Колите са малкия замърсител, по-големия е отоплението на дърва и въглища... Но, бях чел че немиенето на улиците е голям замърсител, вярно ли е това ?
193
0
 
18
 
! Отговори
До 195 преди 6 години
В грешка си. Според фандъкова и шайката й, всичко, което се движи и вдига наслоената по улици и тротоари прах, замърсява за сметка на колите. С други думи, спиарем примерно всички коли, оставяме само тролеите и трамваите, но те като се движат замърсяват, значи според Фандъкова и сие, колите пак замърсяват. Замърсяването по улиците и тротоарите в много малка степен се дължи на колите и се дължи най-вече на отоплението с твърдо гориво, на строежите и други и на това, че улици и тротоари не се мият
192
8
 
7
 
! Отговори
до 200 преди 6 години
Понеже и друг път съм спорил по тази тема - хайде кажи ми къде около Орлов мост се отопляват на дърва или въглища!Конкретно - с улица и номер! Живея в този квартал и познавам много от живущите там, нито на някой докарват въглища, нито дърва!Замърсяването е само и единствено от стари дизелови автомобили, които пушат като нафтови печки!
191
7
 
7
 
! Отговори
до Обективен преди 6 години
Това, че си купувате коли без катализатори от Дупница не значи, че някой ви ги краде пред блока!Поне 9-10 нови автомобила има пред нашия блок, на никой от тях не са откраднали катализатора!Стига сте се оправдавали с някакви въобръжаеми крадци на катализатори при положение, че 99% от автомобилите в Горубляне и Дупница нямат такива!
190
0
 
8
 
! Отговори
До 196 преди 6 години
Безумно е да се дава пример с 1, 2 или 10 кръстовища и да се твърди, че въздухът в целия град е същият. Даже и близо до Орлов мост в кварталите, кото са наблизо е пълно с малки къщи с дворове, където едва ли има парно. Живея в подобен квартал, топлофициран но къщите с дворове си горят дърва и евентуално още нещо.