За по-чист въздух: От Нова година КАТ спира коли, които замърсяват

Пътните полицаи ще използват газоанализатори при проверки на пътя
Обновена: 30 дек 2017 07:57 | 30 дек 2017 07:30,
287
За по-чист въздух: От Нова година КАТ спира коли, които замърсяват
Снимка: Архив, Булфото

От Нова година КАТ ще спира от движение автомобили, които не отговарят на екостандартите и замърсяват въздуха в София.Това ще стане възможно със седемте газоанализатора, които Столичната община купи, пише "24 часа".

"Те вече се монтират и КАТ ще започне да ги използва в първите дни на 2018 г. С част от тях ще се проверяват автомобилите, които чакат за регистрация. Тези, които не отговарят на екоизискванията, няма да се регистрират. Останалите газоанализатори ще се ползват при проверки на КАТ по улиците", обясни кметицата на София Йорданка Фандъкова.

Още по темата

Така, освен че коли, които мърсят въздуха, няма да се регистрират, от движение ще се спират и такива, които вече са в движение. При наднормено замърсяване полицаите ще съставят и акт на шофьора. Такива коли ще могат да се движат отново след нова проверка от КАТ, ако докажат, че спазват еконормите.

Фандъкова настоява и за по-засилен контрол над пунктовете за технически прегледи.

Екоминистерството разработва нови изисквания за въглищата и дървата за отопление. Общината работи над пилотен проект за подмяна на отоплителните системи на 30 домакинства с екопечки на пелети.

През 2018 г. СОС ще разгледа и мерките, които общината ще прилага при опасно замърсяване на въздуха. Сред тях са безплатен градски транспорт, ограничение на движението и двойно по-скъпа синя зона. Вероятно обаче идеята за по-скъпо паркиране в центъра ще отпадне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
12
 
! Отговори
Дивия изток преди 6 години
Добре де, толкова язовирите ли свършиха, вода ли няма? Каква е причината да не се мият улиците всяка седмица? Един Лос Анджелис, където вода не капва почти цяла година, построен е почти до пустиня и има население, колкото 3 Българии, и въпреки това улиците се мият всяка седмица, всички улици. Има знаци на всяка улица, кой точно ден да не се спира, че минава паяк и след него почистващата машина.
188
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 184Ефективно - Стани програмист, хирург, корумпиран адвокат, нотариус или съдия (защото ако си честен, ще правиш по-малко от 16 годишна сервитьорка) ...Защото 98% от другите професии, те обнричат на заплата между 500 до 1500 лева, в зависимост от местожитеслтвото ти, но и двамата знаем, че 1500 лева в София, са вече сума, на която бихме се смели, ако 90% от народа, не получаваше под нея.Градския е мнгоо хубав, но след 20:00 го няма никакъв, а може да пътуваш и с часове ...
187
0
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Понеже тук едни непременно искат да изкарат колите причината за замърсяването, особено тези без работещи катализатори, ще кажа само няколко неща. Първо, колите в София замърсяват до около 15 мкг на кубичен метър при норма 50 мкг. Протестирашите тези дни бяха измерили и над 1600 мкг. Второ катализаторите са хубаво нещо, но изборът на хората с коли е *** - дали да им го откраднат и да хукнат след това по сервизи или сами да го свалят, защото до месец-два ще го откраднат, т.е. неработещото МВР е
186
9
 
4
 
! Отговори
до 193 преди 6 години
Въздухът на Орлов мост е замърсен 6 пъти над нормата от трошките на селяните!Какви дърва и въглища, кой на Иван Асен, Евлоги Георгиев или в жк. Яворов се отоплява на въглища?!Всичко е топлофицирано!
185
8
 
2
 
! Отговори
до 191 преди 6 години
Какъв градска транспорт, селяче?Над 80% от автобусите на градски транспорт в София покрива Евро 5 и Евро 6!Новите Манове и Ютонги ги покриват, малко по-старите Тедоми също!Тук-там да е останал по някой стар Мерцедес на по-ненатоварените линии, но и тях ще сменят!
184
0
 
13
 
! Отговори
Евала Гоше преди 6 години
Всичко е ала-бала... На 31.12.2018 искам да видя статистиката какъв е бил ефекта от тая мярка. Отсега да ви кажа - нула. Ама пък някой лев ще падне за правилните хора.
183
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Транспортът очевидно не е проблемът при замърсяването в София. Проблемът е само и единствено в горенето на какво ли не - въглища, дърва, гуми, пластмаси, отработено масло и т.н. Само това дава наднормено замърсяване на въздуха в София, а колите не могат да замърсят и до половината от нормите.
182
10
 
2
 
! Отговори
до 174 преди 6 години
Ами ще си купите катализатори бе!Моята как има катализатор!
181
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест ... 75% от автомобилите, 50-60% от градския транспорт, почти целият междуградски, патрулките, ЦЯЛОТО БДЖ, както и половината частен сектор ...Е, поне ще има чист въздух ...
180
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подкрепят тази акция!Да спират от движение всякакви трошки!Като нямате пари, няма да си купувате БМВ-та и Мерцедеси с големи двигатели, набор 1993 година, а ще си купите Пежо или Опел от 2003 година, които ще замърсяват много по-малко!
179
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, което иска да направи Фандъкова за чистотата на въздуха ще даде "голям" ефект. Замърсяването с фини прахови частици може да се намали с 1-2 мкг/м3. При максимално допустима норма от 50 мкг/м3 , то от примерно 302 мкг/м3 ще спадне на 30-0 мкг/м3, а в тези квартали дето измериха над 1600 мкг/м3 също ще спадне - от 1602 мкг/м2 на 1600 мкг/м2. Браво фандъкова, пребори замърсяването ....
178
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Azbeaz 183Никой няма да ти "вдига" парите, селянино а ще се возиш с общественият транспорт както са го правили и твоите родители.Хайде всяка жаба да си знае гьола!!!
177
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отваряш прозореца и мирише на горящи дърва и така е вече доста време. Хубав мирис, ама не особено полезен и това е в Центъра на София, до кръстовището на Раковски и Дондуков. Какво ли е до гетата, не ми се мисли.
176
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ekp 181Ами като искаш да караш хубава кола първо се образовай и работи повече за да получаваш голяма заплата . Такива като тебе бяха се научили при бай Тошо да крадат от държавните заводи и се правиха на велики . Край другарю сега ще пишеш глупости по сайтовете , но ще си беден и злобен .
175
2
 
15
 
! Отговори
Azbeaz преди 6 години
Да ми вдигнат парите и ще карам и нова с класа. Но с тези мизерни 850лв. естествено че ще карам стар голф който замърсява. Едва и него успявам да поддържам. А относно градски транспорт.....Как? В Бенковски съм! Имаме 1 рейс пълен с *** братя, никой не го ползва. Нямам алтернатива!
174
2
 
5
 
! Отговори
ekp преди 6 години
проблемът с въздуха не идва само оз транспорта,фандулкова и аз искам да карам тесла,ама общината ще мидаъе ли безлихвен заем, друго ако има нормален Г Т всеки ли ще е с кола,а за вашите избиратели като горят гуми санкции КОГА...
173
1
 
3
 
! Отговори
ekp преди 6 години
проблемът с въздуха не идва само оз транспорта,фандулкова и аз искам да карам тесла,ама общината ще мидаъе ли безлихвен заем, друго ако има нормален Г Т всеки ли ще е с кола,а за вашите избиратели като горят гуми санкции КОГА...
172
1
 
8
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Пак непълна информация! След Нова Година, ама от колко часа. От сега виждам адвокатите как доволно потриват ръце. Със сигурност за да се прокара такова решение, ще са необходими промени в някои закони. И някой да се опита да ми обясни, как за София ще е едно, а за останалите градове и села в България ще е друго. Закон за София, закон за Полски Тръмбеш. Метода проба-грешка отново в действие.
171
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ниска средна класа 178В България няма бедни хора така каза правешкия овчар Тодор Живков . И понеже всички сме равни трябва да имаме кола и ако може две по 400 лв. едната .
170
12
 
7
 
! Отговори
ниска средна класа преди 6 години
за бедните хора има градски транспорт, и е много повече на сметка!