Разглобиха 90 трошки във Варна. Софийските кога?

Мярката е само за коли, които не са в движение и са без преглед
Обновена: 8 яну 2018 08:44 | 8 яну 2018 08:40,
43
Разглобиха 90 трошки във Варна. Софийските кога?
Снимка: "Монитор"

90 стари коли, които с години гният по улиците и междублоковите протранства във Варна и пречат на останалите автомобили, като заемат паркомясто, са били предадени за разкомплектованe. Това съобщи шефът на общинското предприятие "Паркинги и синя зона" Младен Иванов във връзка с кампанията по разчистване от стари коли, която започна на 15 ноември м.г.

Досега тази мярка е била приложена само за автомобили, чиито собственици са уведомени, но не са ги потърсили, след като развалините са били откарани на Наказателния паркинг с "паяк".

Общинските инспектори са маркирали още 109 излезли от употреба моторно-превозни средства по улиците и паркингите във Варна. Мярката се прилага към автомобили, които не са в движение, със стари регистрационни номера или не са преминали технически преглед през последните 2 години.

Съставени са общо 190 констативни протокола за излезли от употреба моторно-превозни средства. 104 от тях са прибрани от собствениците им, а 38 коли са преместени на паркинга в Южната промишлена зона под Аспаруховия мост.

Там те могат да останат за срок от 3 месеца и ако не бъдат потърсени през това време, ще бъдат предадени за разкомплектоване на лицензиран оператор, с който общината има договор, пише "Монитор".

След добрия почин на общината в морската ни столицата, логично следва въпросът: Кога и столицата ни ще бъде разчистена от трошките?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Няма законово основание общината да предава такива коли за разкомплектоване. Това, че една кола няма ГО, ГТП, платен данък, регистрационни табели и т.н., не води до лишаване от правото за паркиране на тази кола на общинска земя. Първо трябва да се промени законът, а не да се действа противозаконно.
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата работа мирише на противозаконност. Собственикът на колата я е паркирал на разрешено за паркиране място и заминава в чужбина. С какво право общината ще му краде колата? Такива собственици не могат да бъдат уведомени, а те са доста много.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София такива кола почти не останаха. Аз лично от години не съм виждал подобни коли в София. Може би има и такива коли, но са пренебрежимо малко. Тук пише за Варна - 180 коли, а колко са колите регистрирани във Варна? Да предположим, че са 120 хиляди, т.е. 1 на 600-700 коли е за скраб, което не е много.
19
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че някой не си е платил данъкът, не означава, че но го дължи и че в един момент няма да го плати. Всяка кола може да се паркира на общинска земя, независимо дали са си платили данъкът или не. Може даже колата да е спряна от движение по някаква причина и да не дължи данък, но няма законно основание да се иска колата да не е паркирана на общинска земя.
18
3
 
20
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Браво ! Един нормален ! Само в България хората си мислят,че имат само права без задължения! И,че всеки трябва да се съобразява с тях а те с никой ! Дано да доживея да видя и за капка масло да се спира от движение МПС като в Германия и много други държави!
17
2
 
18
 
! Отговори
Милчо преди 6 години
Разбира се че може да се конфискуват в полза на държавата. Колата е преместена законно на наказателен паркинг, никой не я е потърсил в законовия срок. Нали трябва разходите за този паркинг да се покрият, собственикът на колата е решил в 90% от случаите поне, че така му е по-изгодно. Тези коли не са само грозни, те наистина пречат, всички ревем, че няма къде да паркираме, а тези коли заемат няколко доста удобни места във всеки град.
16
1
 
11
 
! Отговори
агнешко преди 6 години
Евала! Тук в София и в частност в големите жилищни квартали е пълно с такива бракми! Защо не минават да ги събират тия трошки не знам, но е начин до някъде да се реши паркирането на автомобилите в движение.
15
1
 
23
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До Анонимен 5Основанията са 2 - първо масово на такива трошки не са им плащани местни данъци и такси. Освен това нямат технически преглед и гражданска или с други думи може да ги държиш в двора си, но не и на общинска земя което са паркингите пред блоковете и улиците. Научете се вече, че правата и задълженията вървят ръка за ръка, а не само да ревете за права! Има стотици хиляди трошки в България който ако не ги разкара държавата ще стоят и ще гният докато природата не ги разгради.
14
5
 
8
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
А другите градове?Или в тая държава са само Варна, Шопия и Пловдив?И в други градове има отчайваща нужда да се обиколи и да се разкарат всички такива трошки!
13
3
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Интересно ми е когато Общината предприема такива мерки какъв е реда, дали предава рег. номера в КАТ за отписване на регистрацията и дали отписва колите от регистъра за местните данъци и такси? Защото ако не го прави това си мисля, че не е много законно.Може много от собствениците да са в чужбина и да нямат физическата възможност да дойдат, както и да нямат роднини или упълномощени лица. Трябва да има подобни мерки, но всичко трябва да е с цел улесняване на гражданите - да уредят всичко.
12
5
 
6
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
до 10,нафта за извозване на паяка до паркинга 10-15 лв, докато стоят там нито ги мият нито нищо, те просто си стоят там т.е. разходи по стоене 0 лв, като ги дадът на вторични за 400 лв бройката ето ти 385 лв на кола при положение, че ги мързи да свалят работещи части и да ги продават като втора употреба по моргите!
11
5
 
13
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
До г-н Софиянец,Г-не много се радвам, че за вас 200 - 300 лв са нищо пари, но за съжаление стандарта на живот между двата града е огромен и във Варна наистина има хора, за които 100 лв са си немалко пари!
10
4
 
13
 
! Отговори
? преди 6 години
До Моряк и половинаКолега, голяма логика извади. Каква е далаверата от тези бракми? Извозването и съхранението 3 месеца струва колкото колата /или това, което е останало от нея/. Кмета може да сключи 2-3 договора за милиони, едва ли ще чака на по 20 лева на кола.
9
1
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До Сп???нс до 1Дали си заслужава да дадеш поне 100 лева за пътна помощ, за да съхраняваш ***. Само ще заемат място, а това не са вече коли, няма как да се пуснат в движение /или на цената на работещи коли/. Трябва да отърсим от старото мислене "ще си я пазя, може да ми потрябва" и да не събираме ***.
8
18
 
5
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
За мен това си е чиста далавера! Говори се,че кмета втори мандат няма да има... новият пак ще е от същата партия, но няма да е той! И от яд гледа да гепи законосъобразно количките на бедните хора, защото прекрасно знае, че са беззащитни, а за никого не е тайна, че точно тази социална група е потърпевша!
7
3
 
32
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
Браво на Варна, дано скоро махнат всички трошки и в София, сигурно са 20000. Тези коли нямат стойност, те струват по 200-300 лева, тоест колкото извозването и обработката им. Не пишете глупости за посегателство върху имущество, това е смешно, а колите са екологично бедствие, направо са скрап.
6
14
 
6
 
! Отговори
Сп???нс до 1 преди 6 години
90% от варненци имат къща на село или вила в околността и никой не им пречи да си наемат една пътна помощ , да им ги закара до там.
5
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предусещам дела за кражба на лично имущество. Можеш да преместиш колата на общински паркинг но не можеш да я конфискуваш в полза на държавата или общината без законово основание. Парчето метал е частна собственост и по конституция е неприкосновенно. И на мен ми пречат трошките но има достатъчно пустеещи терени в индустриалните зони на които общината като грижовна майка може да ги премести за своя сметка и всичко да е законно.
4
13
 
21
 
! Отговори
tc tc tc преди 6 години
Аз съм от София и в моята част на квартала не е останала една такава трошка. Причината е, че подадох сигнал за всяка една от тях в приложението на Гражданите. Съответно и нашата община си върши работата както трябва и реагира на сигналите.
3
6
 
24
 
! Отговори
икономист преди 6 години
В София в момента са заети да бъркат в джобовете на шофьорите с газанализаторите, има време за всичко.