Лекари от общинските болници на протест... за пари

Искат още по 30 млн., за да се ликвидира некоректното отношение
10
Лекари от общинските болници на протест... за пари
Снимка: Булфото, архив

Работещи в общински болници ще излязат на символичен протест следващата седмица - на 15 януари, каза за БТА председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

Основните искания не са свързани с политически искания, подчерта д-р Тотев и уточни, че "това е нашият последен зов за помощ към управляващите".

Протестиращите настояват лечебните заведения да получат целева субсидия от 30 млн.лв., с която да се ликвидира некоректното отношение на държавата към общинското здравеопазване през последните 10 год., каза още д-р Тотев.

По думите му тези средства трябва да се осигурят от републиканския бюджет.

От сдружението настояват още за спешно изплащане на надлимитната дейност, която за 38 общински болници, членуващи в сдружението, към октомври 2017 г. е над 5 млн.лв. и за спешно коригиране на цените на клиничните пътеки.

Тези общински болници имат 12 млн.лв. просрочени задължения, а пък цените на клиничните пътеки не са коригирани от 2010 год., допълни лекарят.

Той добави още, че е необходимо да се организира дискусия за бъдещето на здарвеопазването, на която да се представи визията на заинтересованите страни.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
7
 
! Отговори
13 преди 6 години
ДО ВЪПРОС - КОМЕНТАР 2: ТИ КОГА СИ ВИЖДАЛ 5000 лв. заплата на лекар, ***!!!Аз преди 7 години напуснах здравната система, с 470 лв.- основна заплата( операционна медицинска сестра с 30 г. стаж), с разположение и пътеки, взимах около 700 лв.В момента - основните заплати на колежките ми са 650 лв, но им премахнаха - % за прослужено време.Основните лекарски заплати са около 800 лв!!!ДОРИ ЕДИН СТРОИТЕЛ - ВЗИМА ПОВЕЧЕ НА СЕДМИЦА, БЕЗ ДА Е УЧИЛ 8 ГОДИНИ!!!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОткраднаха ги ГРОП(СИК)(ДС)!БКП-2
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А КОЙ открадна 2,5 милиарда от здравните осигуровки ?Сега има ,,Видими резултати - Гарантирано от ГЕРБ,,
6
7
 
9
 
! Отговори
Смешници преди 6 години
Символични протести,не политически...дрън,дрън.....За това ще получават символични заплати. Пък и повечето от тях вече не са лекари,а търговци.Да не дава Бог,човек да се разболее в България....
5
0
 
11
 
! Отговори
Несправедливо е! преди 6 години
Защо се мери с различен аршин?!За болниците е ясно - там оказват здравна помощ на хора.Но защо тогава, за надлимитна дейност на 38 болници са дават само 5 милиона (и ги бавят), а за търтеите в БАН - 15 милиона, които при това са отнети от сумата, отпусната на Фонд "Научни изследвания"! Нали за финансиране на научна дейност от този фонд може да кандидатства всеки, включително и работещите в БАН?Откъде накъде откъснаха тези 15 милиона, та БАН да си ги изпапа, без да се явява на конкурс за тях?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой не иска в болниците да е що годе добре
3
14
 
5
 
! Отговори
varg преди 6 години
Алчността ви няма край.
2
16
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 години
Малко ли са им парите на Лекарите ?Взимат по 50 000 лева годишно Бонуси , отделно са Корупциите . Здравната Каса им плаща по 5000 лева заплата на Месец, не плащат Данъци и Осигуровки за Пенсия .Какво още искат - Душите на Онкоболните ?
1
4
 
15
 
! Отговори
Обръгнал отдавна преди 6 години
От символични протести полза няма никаква....