Нови 35 км по "Хемус": С 2 м по-тесни, скоростта до 120 км/ч

2,9 млн. души ще се възползват от подобрената инфраструктура
10 яну 2018 07:40, Елка Василева
120
Нови 35 км по "Хемус": С 2 м по-тесни, скоростта до 120 км/ч
Снимка: архив, Булфото

Новите участъци от “Хемус” с обща дължина близо 35 км ще са с 2 м по-тесни и със скорост до 120 км/час. Така ще се спестят 262 млн. лв. спрямо първия вариант, по който трябваше да се строят.

Това става ясно от инвестиционното предложение на агенция “Пътна инфраструктура”, пише "24 часа".

Първият участък е с дължина 15,26 км, стартира малко след Ябланица - от село Брестница и е до пътен възел “Дерманци”. Вторият, с дължина 19,29 км, започва от Дерманци и свършва при пътен възел “Каленик”. Общата дължина е 34,46 км.

Първоначално от закритата вече Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП) предложиха т.нар. червен вариант. Той предвиждаше път с широчина 29 метра и скорост 140 км/час. Това обаче изисквало значителни инвестиции, тъй като теренът е планински, силно пресечен, което предполагало много виадукти и тунели.

Цялостното завършване на магистрала "Хемус" е предвидено за 2024 г.

След анализ пътните експерти решили скоростта да е 120 км/час и да стеснят платната с 2 метра. Освен това ще се търси възможност за оптимизиране на трасето, като се запази в максимална степен одобреният от екоминистерството коридор на трасето с широчина 400 м.

Целта е намаляване на височината и дължината на големите съоръжения, включително и на тунелите, оптимизиране на местоположението и вида на пътните възли.

Точната индикативна стойност ще бъде определена допълнително, казаха от АПИ.

Трасето на магистрала “Хемус” е част от Европейската пътна мрежа и е предвидено да свързва източните и западните части на България с Трансевропейската мрежа, както и да сближи Севера и Юга на икономическо и социално ниво, посочват от пътната агенция. То ще окаже благоприятно влияние върху бизнеса и създаването на нови работни места, посочват от АПИ. 2,9 млн. души щели да се възползват от подобрената инфраструктура, която е върху почти 44% от територията на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КОНСТАНТИНОВВ Гърция са такива магистралите.
82
8
 
5
 
! Отговори
oпетков преди 6 години
До Реалист Реалисте, голям специалист си по магистралите, но не знаеш елементарния факт, че в момента трафика по "Хемус" е много по-малък от необходимия за магистрала и това е една от основните причини да се забави строежа и толкова. А и по много от магистралите в Европа разрешената скорост е 120км. Помним каква врява се вдигна, когато ББ вдигна макс скорост по нашите магистрали на 140 км.
81
5
 
14
 
! Отговори
Стар преди 6 години
Спрете с глупавите коментари.Който е пътувал из Европа знае и е минавал по какви ли не пътища.Във Англия например пътищата са по тесни от нашите.Но важен е,,чипът в главата" на всеки,толерантноста и разумното шофиране.Нашият проблем е че много рязко някои от каруцата,скочиха в автомобила.Пълно е с агресивни и нагли водачи за които всичко е ,,Формула 1".Виждаме ги всеки ден и навсякъде.А и като ви чета,виждам че и тук има бая ,,умници-състезатели"
80
3
 
7
 
! Отговори
До 85 преди 6 години
Пий си хаповете пубертетни ***.!Мини през,,магистралата " на старият път през Витиня,или през Момин проход за Пловдив и ще понаучиш нещо за запушването Аман от дечурлига.Не може на черното да се вика бяло.
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представям си как СатаНАТО ще изпреварва половин час някой още по-бавно движеш се и от него тир, като заради стеснението на пътя всеки път ще се отказва да го надмине и ще изчаква в лявата лента, защото няма място за двете МПС-та в стеснения път.
78
3
 
11
 
! Отговори
??? преди 6 години
И за чии ще правят скоростен път, който ГЕРБ гордо ще наричат магистрала и който ще се запуши в следващите няколко години от трафика?
77
4
 
5
 
! Отговори
До 65 преди 6 години
Този 65 гдето му е тясна магистралата ,дане ви среща.Явно има и такива индивиди.Как ти дадоха книжка бе момче,щом и на ,,текущите магистрали едвам взимаш завоите?Майко мила,до къде я докарахме.И от този ще искаш да е истински мъж.Ходи пеш и ползвай междуградските, че такива като теб и в обратната лента карат и псуван насрещните ,,ненормалници"
76
3
 
12
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
Не бе, не я стеснявайте, така ще можете да октраднете по-малко. Искаме магистрала, получаваме скоростен път, който ще се строи 6 години. Басирам се, че спестените пари от това пътче ще отидат в нечии джоб... ОСТАВКА!
75
1
 
7
 
! Отговори
Пещи... преди 6 години
От края на София първокласният път ( така наречената магистрала) е точно 70 километра!!!!!!!!!!!!!¡!!!!!!!!!!!! После следват 50 километра села посока Варна. Ограничението там е 35 километра в час и патрулка дебне да снима през две къщи.
74
3
 
3
 
! Отговори
До СатаНАТО преди 6 години
Ти включваш ли си аварийните светлини, когато шофираш, както изисква от теб член 22, алинея 3 от закона за движение по пътищата?
73
0
 
4
 
! Отговори
До СатаНАТО преди 6 години
ЧетиЧл. 22. (1) Водачът на пътно превозно средство не трябва да се движи без основателна причина с твърде ниска скорост, когато по този начин пречи на движението на другите пътни превозни средства.(2) Водач на пътно превозно средство, което се движи с ниска скорост и поради това причинява създаването на колона от пътни превозни средства, трябва да ги пропусне при първа възможност.(3) На водача на моторно превозно средство е забранено да се движи с ниска скорост без включени аварийни светлини.
72
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До 72 това, което пишеш за повредата го няма в закона. Има друго.-Чл. 84. При теглене разрешената максимална скорост на движение е 40 km/h, а при теглене с твърда връзка по автомагистрала и скоростен път - 70 km/h.-Защо не вземете да прочетете закона за движение по пътищата и да не се излагате повече?!
71
10
 
4
 
! Отговори
До др.Т.Живков преди 6 години
Магистралата 60км. до вашето село, панелките които след 10-15 години ще оставят без покрив 2 и половина милиона души,заводите Кремиковци,Радомир,Панега,Девня,полупроводниците,Правец и т.н. които работеха на загуба и дотации и съсипаха природата това ли оставихте? Да ремонтираме казваш?Не! Трябва да се ДЕМОНТИРА,защото е правено без разум.Какво свестно е направено?Прав си,,НЕДОНОСЧЕ" се оказа социализЪма
70
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Защо спорите с мен?! Спорете с написаното в Закона за движение по пътищата.Чл. 55. (1) На път, обозначен като автомагистрала или скоростен път със съответния пътен знак, е разрешено движението само на автомобили и мотоциклети, чиято конструктивна максимална скорост надвишава 50 km/h. Движението на други пътни превозни средства, както и движението на пешеходци, воденето на животни и навлизането на автомобили, теглещи пътни превозни средства с гъвкава връзка, е забранено.
69
5
 
7
 
! Отговори
До 73 преди 6 години
Явно заблудата, че на магистралата има разрешена минимална скорост е заразна. Всеки може да се движи по магистралата с каквато скорост си иска, стига да не превишава максимално разрешената. 10 км/час, 20 км/час, и т.н. всяка скорост до 140 км/час е разрешена. 50 км/час, с което поради незнание се заблуждавате, е за друго - да не се движат по магистралата МПС, които конструктивно не могат да вдигнат повече от 50 км/час. Във всяко задръстване се движите с под 50 км/час, а ако има минимална скорост
68
1
 
5
 
! Отговори
До 72 преди 6 години
И това доживях - 80-те процента да обиждат на 80% ....Няма такова тълкувание на закона, каквото даваш ти. Аман от умници!Поне да си беше признал, че не знаеш, че няма минимална скорост на магистралите.
67
4
 
3
 
! Отговори
До Факт преди 6 години
Скъпи Факте, ще си позволя да отбележа - твърдението Ви за това, че "всяка скорост под максималната е разрешена на магистрала" е чиста форма на самозаблуда от незнание. Никой / освен управляващите коли със специален режим/ не може да се движи по магистрала с по-малко от 50 км/ч.
66
4
 
3
 
! Отговори
До До 54 (до Факт) преди 6 години
Поредният, който не може да осъзнае, че наличната забрана по магистрала да се движат МПС, които не могат да развият повече от 50 км/ч / заради конструктивните им особености или поради повреда/ всъщност дефинира разрешената минимална скорост на движение по този вид пътища.80%, какво да правиш...
65
4
 
5
 
! Отговори
До Другаря Тодор Жив преди 6 години
Прав сте, др. Живков - голяма част от построеното за 45 години вече се разпадна /поради високото си качество/ и понеже то не ни е нужно, пълен *** е, едва ли ще го ремонтираме!
64
1
 
10
 
! Отговори
Хари преди 6 години
че защо направо не "спестят" цялата сума? за какво ни е магистрала, я колко хубаво си се пътува по стария разбит път - както се вика опознай страната за да я обикнеш