МОСВ одобри ОВОС на проекта за магистрала "Русе - Велико Търново"

Процедурата започна през февруари 2016 г.
11 яну 2018 18:33, Красимир Ангелов
5
МОСВ одобри ОВОС на проекта за магистрала "Русе - Велико Търново"
Снимка: Булфото, архив

Висшият експертен екологичен съвет при МОСВ предложи на министъра на околната среда и водите да издаде решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за одобряване на инвестиционното предложение за "Автомагистрала "Русе - Велико Търново".

На заседанието днес е разгледан предложеният комбиниран вариант с изпълнение на габарит А27, предложен от Агенцията "Пътна инфраструктура". При вземане на решението съветът се е съобразил с документацията по ОВОС, получените становища в хода на процедурата, резултатите от общественото обсъждане, постъпилите предложения и становищата на възложителя по тях, съобщават от МОСВ.

С решението по ОВОС са предложени условия и мерки за предотвратяване, намаляване или възможно най-пълно отстраняване на предполагаеми неблагоприятни въздействия върху околната среда за различните етапи на реализация на инвестиционното предложение.

В доклада за ОВОС е разгледано съществуващото състояние на компонентите и факторите на околната среда и са оценени евентуалните въздействия от изграждането на автомагистралата при различните варианти на трасето. Всички условия и мерки са за дължителни за изпълнение от страна на възложителя АПИ и подлежат на контрол.

Процедурата е започнала в МОСВ през февруари 2016 г. Уведомено е засегнатото население и са направени консултации за определяне на обхвата, съдържанието и формата на доклада за ОВОС.

Проведени са срещи за обществено обсъждане на документацията по ОВОС в общините Русе, Иваново, Две могили, Борово, Ценово, Бяла, Полски Тръмбеш, Павликени, Велико Търново, Горна Оряховица, отчитат от МОСВ.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дерзайте, че сега като ви надушат еколозите и до 2030г. няма да стигнем.
4
2
 
2
 
! Отговори
Бобчо преди 1 година
До 1
Ходи първо да видиш до къде е стигнал обхода на Габрово(и в гугле мапс може да се види) и се поинтересувай колко навътре в планината е забоя и чак тогава хейтвай, троле...
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До радев

Дебелян Пеевски.
Ако не си забелязал, точно когато "малък Тошко" от Банкя е на власт,
Дебелият получава най тлъстите парчета от баницата.
2
1
 
5
 
! Отговори
радев преди 1 година
утрепаха човека , сега кой ще я построи
1
3
 
17
 
! Отговори
:):) преди 1 година
колкото има тунел под Шипка толкова и това ще се изгради