Професорът, спасил бебе: Не подценявайте българската медицина!

Имаме утвърдени специалисти, отбеляза д-р Никола Владов от ВМА
11 яну 2018 13:30, Петя Славова
35

Вчера в "Пирогов" се проведе животоспасяваща операция на 4-месечено момиченце, родило се с огромен тумор на черния дроб. Интервенцията е извършена от детския хирург д-р Цветко Георгиев от "Пирогов" и проф. д-р Никола Владов от ВМА.

По думите на проф. д-р Никола Владов, завеждащ на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, има операции, които оставят ярък спомен в съзнанието за цял живот, а тази на 4-месечното момиченце е точно такава.

Още по темата

"Това е най-малкият ми пациент. Въпреки големината на тумора и крехката възраст, момиченцето ще има пълноценен живот и ще е едно здраво дете без никакви ограничения. Малчуганите са една изключително благодатна почва, защото те се възстановяват още на следващия ден", каза докторът в студиото на "България сутрин".

Според проф. Владов тази операция е един от многото признаци, че българската медицина е способна на сложни интервенции и въобще не трябва да бъде подценявана, защото има наистина утвърдени специалисти.

"Българската медицина може! Чернодробната хирургия не е проста наука и се прилага само на определени места. България седи много добре на картата, а и не мисля, че българските медици са по-малко способни от тези в Западна Европа. Имаме сериозни контакти с колеги от Франция, Испания, Румъния и други страни", уточни проф. Владов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че здравните емигранти съществуват не само в нашата страна. Въпреки това, доста често се случвало български пациенти, отишли да се лекуват в чужбина, да бъдат препращани към специалисти в родината.

"Българската здравна система има голямо предимство, а именно възможността за достъп до определени специалисти, защото в Западна Европа това е много ограничено", допълни проф. д-р Никола Владов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Имаме специалисти на световно ниво, но здравната каса и властта таковат мамата на всичко."Имаме, но много малко!
11
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Toooчно пък от ВМА, хайде няма нужда да ни убеждават, че са добри доктори!
10
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, не принизявам важността на това, което са направили тези лекари, но преди два месеца гледах репортаж, как руски лекари спасяват ОЩЕ НЕРОДЕНО ДЕТЕ , операцията е на бременна жена. И плода и майката вече са добре. Никой нищо обаче не е чул или по-точно нашите сми-та такива неща не споменават. В Русия, за такива новородени, на които им правят операции, под път и над път. Неотдавна на двумесечно операция на сърце. Тука се разкрещяли като невидяли. Медицината е толкова вече напред......
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме специалисти на световно ниво, но здравната каса и властта таковат мамата на всичко.
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не я подценяваме, защото има медицина, но за едни, а за други по касата няма. Има подкупи и бизнес отношения.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като умре и последният специалист кви ще ги дъвчиме? Младите щом завършат бягат в чужбина. Старите се пенсионират и умират. Кои ще останат да лекуват народа? Мутрите или селските управници? Не няма кой да ви лекува ще *** като кучета.
6
11
 
6
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Как да не подценявам българската медицина? Че тя е първобитно ниво.Имам ЧЕТИРИ операции по различен повод през период от близо 30г. и четирите са неуспешни. И сега се мъча с грешките от последната - дискова херния.
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека тогава от старата школа си остават в България пък новите дето са с купени дипломи да ходят да се упражняват на немските пенсионери,ама главно мият само част от телата им и е крайно време да им се сложи изискване УЧИШ ТУКА ЗА БЕЗ ПАРИ,РАБОТИШ ТУКА ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ!Големи тарикати се извъдиха "медиците"!
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusТаварищ, би ли ми посочил поне една основателна причина млад лекар да НЕ ИЗБЯГА от АНГАРИЯТА, която е длъжен да работи на SICаджийските МУТРИ, *** им и червените "бизнесмени", лекувайки без пари техните ратаи?ПОНЕ ЕДНА!
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох Боже,да е живо и здраво и всички дечица да са живи и здрави.
2
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що народ умориха родните докторя, време беше за разнообразие да помогнат веднъж на някой болен.
1
4
 
15
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Професора е от старата школа, младите лекари масово бягат от България.