А сега, де! Търсят калугери, подстригвали незаконно монаси

Козма и Вениамин Зографски "замонашвали" момчета и момичета
12 яну 2018 12:20, Петя Славова
10
А сега, де! Търсят калугери, подстригвали незаконно монаси
Снимка: "Монитор"

Епархийският съвет на Софийската митрополия забрани на двама монаси от Зографския манастир да служат на територията на епархията, съобщиха от там. Забраната се отнася за Козма Зографски и Вениамин Зографски, защото са служили без разрешение от архиерей в частен параклис и дори са отслужвали света литургия. Забраната се основава на две правила на IV вселенски събор, съобщава "Монитор".

Освен това Козма заедно с разпопения свещеник Станой Цветков са подстригали момчета и момичета за монаси и монахини, без да имат право да извършват това.

"Монашеските пострижения са направени "при многобройни и тежки канонични нарушения, които не позволяват прилагането на принципа на икономията (изключение по снизхождение – б.р.)". Замонашванията са ставали в стая, обзаведена като църква, в дома на поп Станой.

"Приелите нерегламентирано монашество лица, ако са се покаяли за постъпката си и са подали покайни писма в Софийската митрополия, ще бъдат приети на послушание в канонични манастири в Софийска епархия, твърдят от митрополията. Напомняме на получилите неканонични пострижения, че не са монаси и монахини и са свободни от всякакви обети, като не дължат послушание никому, освен на Църквата, в лицето на епархийския ни митрополит Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит", заявяват в специален документ от там.

От митрополията призовават енорийските свещеници да следят дали в храмовете влизат монаси и монахини, които не познават. Освен това те не бива да ги причастяват, нито да ги пускат в олтара, ако не могат да докажат, че са подстригани от духовници, принадлежащи към Българската патриаршия.

На софийските духовници се забранява да взимат на работа певци и клисари, които не са получили благословия за тези дейности от легитимни свещеници.

Разпопени свещеници опяват на Софийските гробища контрол там от страна на Софийската митрополия няма. На гробищата в столицата заработват и свещеници от други епархии, за които не се ясно дали също нямат наложени забрани да служат завинаги или аргосът (санкцията) им е наложен за определен период.

Това пък припомни експертът по църковните въпроси при КТ "Подкрепа" богословът Христо Латинов и уточни, че синодът не разполага с електронен регистър на своите свещенослужители. Така никой не може да си направи справка при необходимост дали този, който опява покойника, е легитимен, разжалван и дори дали не е самозванец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религиите са си една мафия и нищо повече. Само човек който не е с ума си развива някакви вярвания.
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Църквата да се закрие и парите, земите и златото да се раздадат на бедните !
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PRIEMAT SE DONOSNIZI I KRIMINALNI-REZIDIVISTI,VAGNOTO E DA SE POKAYAT I SI ZAPLATYAT NA SVETIAT SINOD AD -SNODALNA BANKA.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези от ДС се взеха насереизно.И как ще забраните на гробищата да опява свещенник, който не е към БПЦ? Ей това искам да го видя. Мнозина в България не са към БПЦ, има матеити, хризостомовци, старостилци, отделно към РПЗЦ, отделно към други. Мирянинът е бил към определена юридическа организация, която има регистрация в държава от ЕС и като почине иска разбира се именно неговият духовник да го опее.Какво насила ще крадете починали ли?Вие заслужавате не бесило, ами не знам какво.Не сте хора.
3
6
 
24
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Кво са се разкрякали от Митрополията. Все пак живеем в България и никой не е длъжен на никого при тоя скотски живот. Нищо не им стигна на тия попове-златни ролекси,Ягуари,обзавеждане Тифани....Все са гладни и със шкембаци
2
2
 
16
 
! Отговори
Фризьор левак преди 6 години
Аз постригвам за по 3 лева. Ко *** поканят в манастира и без пари
1
16
 
4
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Руската църква непрекъснато се меси в работите на Българската и то напълно незаконно.