МРРБ към кметовете: По-строг контрол на санирането

Нанков: Лошо изпълнение може да доведе до прекратяване на договори
14 яну 2018 10:34, Красимир Ангелов
36
МРРБ към кметовете: По-строг контрол на санирането
Снимка: Булфото, архив

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков даде допълнителни указания до всички кметове на общини и областни управители, както и до председателя на НСОРБ Даниел Панов, за по-строг контрол при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Още по темата
Осъществяваният от министерството мониторинг на програмата установи, че общините като възложител в процеса по обновяване на сградите, не извършват достатъчно ефективен контрол на външните изпълнители, което може да доведе до вреди със съответното финансово изражение за гражданите, отчитат от МРРБ.

За да не се допусне това, с писмото си министър Нанков изисква да се извършват проверки на място от представители на общината и строителния надзор минимум един път месечно по време на изпълнението на обновителни дейности на сградата и преди подписването на Констативен акт (Образец 15) и да се съставят протоколи от тях.

Освен това на общодостъпно място във всеки вход на участваща в програмата сграда вече трябва да бъде поставяна информация за контакт – име, телефон и имейл, с отговорните общински служители, упражняващите строителен надзор и инвеститорски контрол, и на съответното подразделение на Дирекцията за национален строителен контрол. Общините трябва да следят и за нерегламентираното използване на подизпълнители.

Некачественото изпълнение на дейности по дадена сграда може да доведе до прекратяване на договора за нея с „Българска банка за развитие“ АД и бъдещо подписване на анекси, се казва още в писмото на регионалния министър.

Общините, които са основен участник в изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност, са задължени да изпълняват функциите си на възложител със съответните механизми за контрол и гарантиране изпълнението на допустимите дейности, да следят за законосъобразното разходване на публичните средства и да защитават интересите на сдруженията на собствениците като техни представители, отчитат от МРРБ.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
вълка да пази стадото добра хрумка.
35
0
 
3
 
! Отговори
Joko преди 9 месеца
Кметовете отдавна си взеха рушветите от изпълнителите и по-вече нищо не ги интересува..... А нас и Господ вече не може да ни помогне !
34
0
 
4
 
! Отговори
реалист преди 9 месеца
Ние, които си купихме санирани нови жилища, сме прекарани. Така ли? Кога ще ми възстановите парите за саниразн и дограми? Не знам защо, но основно се санира в южана България.
33
0
 
9
 
! Отговори
В.И.Ленин преди 9 месеца
Усвояване плюс саниране равно на.гарантирано уго яване и
Власт
32
0
 
2
 
! Отговори
в.и.ленин преди 9 месеца
Ако има пари за всички и санират.
Е справедливо.но е в раз рез със системата на неолиберализма.
Там идолът е соц.разделение по техен си признак.и финансово надмощие на шепата самовлюбени пъпоцентристи като очакван резултат.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 27
Не може да бъде! Как така в Пловдив не е започнала първата вълна от санирането?! На вас там всичко ПЪРВИ ви се дава и в повечето случаи само на вас се дава- инвестициите в Пловдив, новите работни места в Пловдив, всички печеливши билети от нац. лотария, изсипани на куп в Пловдив...
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен - 24

Ако всички, които живеят в къщи са богати, какво да кажем за изоставените къщи в които незаконно се нанасят роми ??
29
0
 
16
 
! Отговори
ВЪПРОС ! преди 9 месеца
Кмет прави търг на обществена поръчка за строеж на мост
**
Първа е ромска строителна фирма Хасан
-Искам 1 милион за строежа на моста- казал Хасан
- 1/3 материали, 1/3 труд, 1/3 печалба.
**
Втора е фирма Петров. Той иска 2 милиона
1/3 материал, 1/3 труд и 1/3 печалба.
**
Трета е фирма Иванов, втори братовчед на кмета по майчина линия.
Иванов иска 3 милиона.
-Как стигна тази сума?попитал кмета
-1 милион за теб, 1 милион за мен и 1 милион за Хасан да построи моста- отговорил Иванов
Кой ще строи ?
28
0
 
7
 
! Отговори
Край преди 9 месеца
Какъв контрол бе - в момента в който изсипеш 1млд. лева в който и да е бранш в България - конкуренцията в него изчезва - всички фирми имат работа. Просто им я разпределяш и им казваш къде да носят 20-30% след плащане.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А в Пловдив още избират фирми за 1-вата вълна на санирането, но така е щом работят по този приоритет всеки вторник от 9 до 11 :D
26
2
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 9 месеца
25,
Щом толкова много настояваш, вместо да си губиш времето тук, пиши до министерството - ще те Уважат! Аз нямам време за губене!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Hafen die Wahrheit

Да ти имам критерия за богатство излиза, че всички които живеят в къщи са богаташи не знам дали изобщо трябва да ти го казвам явно представите ти са ти изкривени.
24
5
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 9 месеца
До 21,
Предполага се, че щом имаш къща си богат. Програмата е САМО за блокове. Аз живея в блок и сме си санирали апартамента САМИ. Да ама не съм седнал като теб да се плюнча като три месечно бебе.
23
3
 
7
 
! Отговори
hm преди 9 месеца
До Анонимен

"никой не може да ме убеди, че властта има право по такъв начин да харчи едни пари които са събрани от всички."

Държавата има преразпределяща роля - взима пари от едни и дава на други с цел общото благо. Това са нови работни места за строителни работници, вместо социални помощи за безработни. Забавяне на имотния балон, защото фирмите санират вместо да строят. Градския облик се променя и всички се радват на хубавите гледки. Или предпочиташ тия пари да идат за социални помощи?
22
2
 
11
 
! Отговори
Трол преди 9 месеца
До Hafen die Wahrheit

Откъде накъде правителството ще решава дали да се санират блокове! А ние в къщите не плащаме ли данъци! Сега трябва да отпуснат едни 200 милиарда да има пари за всички да си санират домовете, защото не може да едни държавата да плаща, а други сами да си плащат!!!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Hafen die Wahrheit

Не ми разтягай локуми сам съм си санирал къщата и никой не може да ме убеди, че властта има право по такъв начин да харчи едни пари които са събрани от всички.
20
3
 
11
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
няма значение кой определя кой блок да се санира. Въпроса е принципен - как публични средства се влагат в частни имоти???
По какъв начин е регламентирано това?
19
9
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 9 месеца
До 16,
Правителството НЕ определя кой блок да се саниране! Правите събрание на дом - съвета, изготвяте молба, има си НАПИСАНИ критерии, ако отговаряте на критериите сте в играта. Всичко друго е ала бала за наивници!
18
2
 
9
 
! Отговори
Алфа Вълка преди 9 месеца
Много удобно, държавата и общината и областната дирекция да си прехвърлят топката за да не може да разбереш къде отиват едни пари?
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че слагат рисунки по фасадите портрети демек красота ха ха пък вътре хората с легени и кофи яко ви е-ха ма ви е срам да си го признаете