Огньове и кукерски маски! Перник празнува "Сурва"

Почти всяко село в региона има своя маскарадна група
Обновена: 14 яну 2018 11:12 | 14 яну 2018 09:43, Красимир Ангелов
37

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

В пернишко запалиха огньовете и извадиха кукерските маски за обичая "Сурва".

"Сурвакарите" излизат в нощта на 13 срещу 14 януари и на 14 януари през деня – Сурва (Василовден), разказват организаторите на предстоящия едноименен фестивал в Перник.

Почти всяко село в региона има своя маскарадна група, често участниците в нея са повече от 50 души. Фотографът на Investor Media Group Олег Попов бе в село Кошарево.

Автентичният маскарад включва различни персонажи. Основно обредно лице е многобройната група мъже с маски и звънци, придвижваща се със специфична ритмична стъпка. Особено характерно за сурвакарите е разиграването на ритуала сватба.

Костюмите са главно 2 типа – само от кожи или от нарязяни парцали. Маските са оформени като глави на причудливи същества и животни с плашещи лица и стърчащи зъби, с рога, опашки, тракащи клюнове или като сложно изработени конструкции от пера на домашни птици върху дървен скелет.

А ето и празникът от другите части на Пернишко.

Снимка: Булфото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
11
 
! Отговори
руснака преди 6 години
O SANCTA SIMPLICITAS! (О СВЕЩЕНА ПРОСТОТА)Как може да срванявате СУРВА с Банго Васил или с Хелоуин? Това е традиция запазена повече време от колкото, който и да е друг измислен християнски празник или мюсулмански такъв, че те и "малко" се припокриват, а повечето езически празници са заменени с такива християнски.Б.А. В Област Перник, Перник не е единствения град и не само селата в тази област я отбелязват тази традиция
9
2
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Кукерството е традиция по нашите земи,още от времето на траките.Това са ритуални танци,променени през вековете,но запазили основната си идея;да прогонят злите сили сред хората и да предразположим добрите към нас,за повече плодородие и късмет.Да са живи и здрави всички участници във фестивала,да дойдат повече хора да ги видят,ще се заредят със светла,добра енергия.
8
9
 
3
 
! Отговори
Куция Васил преди 6 години
Тоа празник има ли нещо общо с Банго Васили ромската нова година или просто случайност
7
0
 
6
 
! Отговори
аник преди 6 години
до Овчар от БХК -Абе като си толкова умен не знаеш ли че Хелуин не е наш празник.
6
15
 
3
 
! Отговори
fesa преди 6 години
какви са тези смешни първобитни дрехи бе ***,изостанали люде,ама на арабите се смеят.Почвайте да работите като хората,а не да се павите на маймуни по улиците.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНищо общо с Хелуин,поне по начина който се празнува.Обличат се в кожи и страшни маски,за да гонят лошите духове,а в различните краища се празнува различно.Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба и други.Докато на Хелуин се плашат самите хора едни други.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До овчар от БХКВиждам, че се опитваш да се направиш на интересен ама недей когато нямаш идея за какво говориш... смешно е просто.
3
19
 
3
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 6 години
Странно съвпада с банго Васил на *** ! Но ние Българите нямаме такъв празник -сигурен съм ! Празникът е може би хубав в нечии очи но е езически !
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По стария календар,българската Нова година се е празнувала на 14 Януари.
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеата е същата като Хелоуин с тази разлика, че не е комерсиализиран. За това и на никой реално не му пука за нея. И между другото Хелоуин не е американски а ирландски.