Огньове и кукерски маски! Перник празнува "Сурва"

Почти всяко село в региона има своя маскарадна група
Обновена: 14 яну 2018 11:12 | 14 яну 2018 09:43, Красимир Ангелов
37

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

В пернишко запалиха огньовете и извадиха кукерските маски за обичая "Сурва".

"Сурвакарите" излизат в нощта на 13 срещу 14 януари и на 14 януари през деня – Сурва (Василовден), разказват организаторите на предстоящия едноименен фестивал в Перник.

Почти всяко село в региона има своя маскарадна група, често участниците в нея са повече от 50 души. Фотографът на Investor Media Group Олег Попов бе в село Кошарево.

Автентичният маскарад включва различни персонажи. Основно обредно лице е многобройната група мъже с маски и звънци, придвижваща се със специфична ритмична стъпка. Особено характерно за сурвакарите е разиграването на ритуала сватба.

Костюмите са главно 2 типа – само от кожи или от нарязяни парцали. Маските са оформени като глави на причудливи същества и животни с плашещи лица и стърчащи зъби, с рога, опашки, тракащи клюнове или като сложно изработени конструкции от пера на домашни птици върху дървен скелет.

А ето и празникът от другите части на Пернишко.

Снимка: Булфото


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хелоуин ме кефи повече.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сурва имало и при траките и при други народи.
Еьически древен ритуал.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Платени НПО организации и национални медии от години насаждат мнението,че това било няква си ромска нова година!!Не!Това е нова година по Юлианският календар!!В пернишките села няма нито един ром!Ходете и вижте,как се празнува нова година!!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е защо вчера не писахте за Симитли - древната земя на кукерите, симитлийският кмет ке ви линчува, с него работа да си немате.
30
2
 
0
 
! Отговори
Лука 8 : 27-33 преди 10 месеца
27. И като излезе на сушата, срещна Го от града някой си човек, който имаше бесове, и дълго време не беше обличал дреха, и в къщи не живееше, но в гробищата.
28. Той, като видя Исуса, извика, падна пред Него, и рече със силен глас: Какво имаш Ти с мене, Исусе, Сине на Всевишния Бог? Моля Ти се недей ме мъчи.
29
2
 
0
 
! Отговори
Лука 8 : 27-33 преди 10 месеца
29. Защото Исус беше заповядал на нечистия дух да излезе от човека. Понеже много пъти бе го прихващал; и връзваха го с вериги и окови и го пазеха; но той разкъсваше връзките, и бесът го гонеше по пустините.
30. Исус го попита: Как ти е името? А той каза: Легион; защото много бесове бяха влезли в него.
28
2
 
0
 
! Отговори
Лука 8 : 27-33 преди 10 месеца
31. И молеха Го да не им заповяда да отидат в бездната.
32. А там имаше голямо стадо свини, което пасеше по хълма; и бесовете Го помолиха да им позволи да влязат в тях. И позволи им.
33. И като излязоха бесовете из човека и влязоха в свините, стадото се спусна по стръмнината в езерото и се издави.
27
2
 
0
 
! Отговори
Библия, Рим 1:17-20 преди 10 месеца
19. и колко превъзходно велика е силата Му към нас вярващите - сила, която е според действуването на могъщата Негова мощ,
20. с която подействува в Христа, когато Го възкреси от мъртвите и Го тури да седне от дясната Си страна на небесата,
21. далече по-горе от всяко началство и власт, сила и господство, и всяко име, с което се именуват, не само в тоя свят, но и в бъдещия.
26
2
 
0
 
! Отговори
Библия, Рим 1:17-20 преди 10 месеца
17. дано Бог на нашия Господ Исус Христос, славният Отец, ви даде дух на мъдрост и на откровение, за да Го познаете,
18. и да просвети очите на сърцето ви, за да познаете, каква е надеждата, към която ви призовава, какво е богатството между светиите на славното от Него наследство,
25
5
 
1
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Злите духове се страхуват само от Исус. Тия палячовци не могат да ги изгонят понеже духовните сили могат да имат само духовен отпор. По-добре е хората да се помолят Бог да ги пази , а не да се занимават с тези простотии
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е езичество. Не може да се считаме за хриситияни и да се занимаваме с това. Дори и да ни е традиция
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всъщост, ако сте добри и отговорни христяни, няма да признавате такива празници, а на коледа, дори и елха не трябва да имате.
22
7
 
3
 
! Отговори
PERNIK преди 10 месеца
Кукерите гонят Злите Глупаци като *Руснака* и *Питам* .
21
3
 
1
 
! Отговори
Питам преди 10 месеца
До руснака 15 По 20 000 копейки на каментар.Плаща ми ги Кирил Добрев на 27 число на месеца. Нали знаеш кой е Добрев? Шефа на отдел за пропаганда , агитация и манипулация на БСП.Доволен ли си от отговора? Ех ти руснако ....!
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом е в Перник значе не е в България
19
2
 
15
 
! Отговори
PERNIK преди 10 месеца
Това нещо трябва да се види и да се почувства .Ненапразно този ритуал беше признат от ЮНЕСКО за Световна Ценност .
Кукерите имат Ритуал който протича с Хореография и Сценарии .
Трябва да го видите по тъмно - Ще настръхнете и ще гледате хипнотизирани , уникално е като Звук и Визия . Все едно си в Друг Свят .
18
4
 
0
 
! Отговори
руснака преди 10 месеца
До Анонимен17
По логично е, когато са отбелязвали нова година тогава, същите да са си праснали банго василия, но след промените, заради невъзможността да се информират или да рабзерат, че има промени относно смяната на календара, да са си останали неразбрани и продължили да си отбелязват тогава Василия
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Гошо...Тъпото

Дали е от траките не се знае,може и от прабългарите да е,но определено е стар езически обичай.А банго Васил се празнува на старата българска нова година,така че може и да има нещо общо или те да продължават да си празнуват на старата дата нова година.
16
2
 
8
 
! Отговори
руснака преди 10 месеца
До fesa
Такъв и ще си останеш с червена кадифена шапка с висящ пискюл. А тези с кожите са точ1но такива, работещи хора, които продължават семейната/народната традиция и излизат в тази вечер преоблечени в тези кожи, звонци и хлопотари и маски.
15
2
 
3
 
! Отговори
руснака преди 10 месеца
До Питам14
Питай си, ама ако се биеш в гърдите с думите "аз европеец" поне се образовай като такъв, че европейците са образовани или поне за такива се имат. Образованието не е сложна материя, поне за интелигентните хора и ще си отговориш на въпросите, които набират скорост в съзнанието ти продиктувани от битието. Въпроса е друг в случая. По колко получаваш на коментар?