От кметския стол в църковния двор! Защо един кмет отиде в манастир?

Магдалин Сълков търсел спокойствие и ред, а и парите били повече
15 яну 2018 13:00,
15
От кметския стол в църковния двор! Защо един кмет отиде в манастир?
Магдалин Сълков. Снимка: Facebook

"Имахме си кмет – оправен човек, вършеше си работата, помагаше ни! Ама ни напусна – отиде в манастир", казват със съжаление жителите на врачанското село Градешница.

От началото на декември дългогодишният им управник Магдалин Сълков вече не е в кметския кабинет, а в манастира "Свети Йоан Предтеча" край Градешница.

"Не съм облякъл расо, но наистина вече съм в манастира – домакин съм на светата обител!" – казва пред "Труд" 60-годишният едър и светлоок мъж, доскоро управлявал селото.

Сградите на Градешкия манастир са скътани в дълбок дол на 2 километра от първите къщи на Градешница. Тесен път залита по скалисто бърдо преди да се гмурне надолу, където сред треви, храсти и дървета се червенеят покривите на манастирските сгради.

Здрав зид и дъбова порта със звънец пазят Божия дом от неканени посетители. В селото коментират различно оттеглянето на кмета в манастира – едни съжаляват че вече няма да е в кабинета си, други го упрекват че е изоставил ангажиментите си, но мнозина твърдят, че го разбират.

"Бедни сме тук! Магдалин правеше каквото може, ама всекиму трябват пари. И моят син – връстник е на кмета – напусна и селото и България за по-добра заплата", реди 85 годишната баба Димитра.

Емигриралият в манастира бивш управник признава, че заплатата му в Божия дом е по-добра от кметската, но отрича това да е основната причина за житейския му избор.

"Проблемът не е само в парите. След над 30 години труд, от които 10 кметуване, търся тишина, ред и спокойствие", споделя бившият селски първенец.

За първи път Магдалин Сълков седнал на кметския стол през 2007 г. Дотогава работел в сервиз за изчислителна техника във Враца, но супермодерните за миналия век машини остарели и техниците им останали без работа. Магдалин се прибрал със семейството в родното село. Радостта от връщането му обаче ден след ден помръквала от беднотия и многото неуредици.

"Бях ходил из Европа, виждах как и в най-малките села, даже с по 3-4 къщи, кипи живот и има всички удобства – бензиностанции, магазини. Мислех, че и при нас може да стане това – с повече инициативност и труд. И затова се кандидатирах. Оказа се обаче, че съм тръгнал с голяма кошница", прави си равносметка прошареният мъж.

Повечето от идеите за съживяването на Градешница така не успял да осъществи за десетте години, през които съселяните му три пъти го избирали да ги управлява.

"За 30 години преход така и не оправихме държавата! Пари и внимание има само за градове, правата са дадени на общините – там получават и разпределят всичко. За малките селища остават само трохи, а често и нищо", недоволства бившият управник. И се чуди защо читалищата например могат да кандидатстват за средства по проекти, а кметствата – не. И защо дори дребните суми, които събират в селата от таксите за административни услуги на хората, трябва да внасят в общата каса, а после да се молят да им дадат някой лев, за да си оправят тротоарите или осветлението.

Ядосва се и че в малките села няма инвестиции и работа, а социалните програми само харчат пари от държавата за общо взето безмислено метене на улиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма да се ошправимеее нямааа - никой от коментиращите не вярва че кметът е човек който наистина иска спокойствие и да служи на бога ...коментирате че е отишъл за по-висока заплата в манастира и незнам си какви разкопки имало и незнам си какви хранителни отпадъци да гледа животни ...абе лошава нация сме дребносметкаджийска безверна завистлива и няма да се оправиме и това си е
13
5
 
1
 
! Отговори
Fuck system преди 6 години
Бившия кмет знае къде ще пада аванта.В тази "Европейска държава'' добре е ако си поп,кмет,депутат,митничар,служител в КАТ и ДАИ.Народа ако ще да гладува и емигрира у чужбина:))
12
0
 
6
 
! Отговори
Котьо преди 6 години
"За 30 години преход така и не оправихме държавата!----------------------------------------------------------------200 години да минат българия ще си остане бедна и слаба страна.Както са казали:*** народ,бедна държава!
11
0
 
9
 
! Отговори
Cat преди 6 години
Историята продължава ... На съседните ридове са намерени остатъци от прастара цивилизация ( т.нар.Градешка цивилизация), която е имала писменост!!! Това място трябва да се съхрани и то е едно от духовните средища на Древна България до ден днешен.... Радвам се, че вече не е в ръцете на мафията манастира,както беше през 90-те.....
10
1
 
12
 
! Отговори
Cat преди 6 години
Градешкият манастир е уникално място.... При разкопки на археолога Б. Николов е открит масов гроб на територията на манастира, гроб, в който са намерении костите на пеленачета и жени....Това е резултат от наказателна черкезка експедиция, поръчана от султана, в резултат на селските вълнения из Северозапада..Според легенда манастирът е бил на друго място, но след поредното опожаряване орел показав на последния оцелял монах къде да положи сред усоите камък на новия манастира....
9
2
 
19
 
! Отговори
истината преди 6 години
Не си правете свободни съчинения. Истината е, че манастира не е действащ, а е ПОЧИВНА БАЗА НА АЕЦ"КОЗЛОДУЙ". Като домакин, той се води на щат в АЕЦ и съответно заплатата му ще е доста висока, което пък ще му е предимство при пенсиониране. Да не говорим, че след всички почиващи там остават много хранителни отпадъци, които могат да се ползват за храна на животни. Един от предишните домакини (бай Цветан) с такива отпадъци гледаше по 4-5 прасета. Та там му е кяра на бившия кмет.
8
1
 
12
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Приятелю, на кого са нужни осветление , маркировки и пр., като и ти сам казваш - хора няма.И как ще има . като геноцида е особено подчертан в селата.
7
0
 
1
 
! Отговори
3 преди 6 години
До: 5Това не го казвам за да похваля ГЕРБ колко прекрасно се живее под тяхното управление.Всъщност, просто цитирам куриозни факти.До съседното село шосето е като лунен пейзаж, дyпкa до дyпкa, и с БТР да минаваш рискуваш да му счупиш ходовата част, може би само с танк може да се минава без да се понесат щети. Но на централната улица на нашето село е по-гладко отколкото е на магистрала Тракия! Да добавя, че оттам минава и трафика на нелегални имигранти към Сърбия.
6
0
 
4
 
! Отговори
3 преди 6 години
Ами не, от Северозападна България е.Може нищо да няма, обаче има улични лампи!Навремето като ученик, ходех на село при баба и дядо, селото кипеше от живот, ходехме по местните кръчми, на кино, и винаги ме беше страх като се прибирам защото точно до нашата къща беше тъмно. В долния край на селото е. Е, сега свети като пред Народното Събрание. А в центъра на селото даже има хоризонтална и вертикална маркировка и разграфени паркоместа! Истина е, не е приказка, ама няма ни кино вече ни дяволи!
5
4
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Тази приказка от Братя Грим ли е или отШарл Перо ?
4
2
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: "домакин съм" (номер 2)Знаеш ли го оня виц, дето благочестивия православен отец решил да се помоли на Господа в църквата на поверената му обител. И речено, сторено: Взел кутията с подаянията от вярващи миряни, хвърлил всичките пари нагоре към тавана и рекъл: "Господи, вземи си колкото от парите поискаш за тебе, а останалото нека падне долу при мене!"
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В селото на баба ми и дядо ми (починали отдавна преди много години) има-няма пет баби на кръст. През една, че и през повече къщи може да има някоя обитаема, повечето са пусти. Нашата къща също тъне в мрак и разруха, но наскоро ходих там миналата година - улицата няма ни една дупка (то и коли не минават та затова сигурно), уличната лампа свети като ден та се къса! Можеш да плетеш терилик на една кука на улицата или да шиеш гоблен! И кофа за битови отпадъци има току до нас! Абе, лукс!
2
17
 
5
 
! Отговори
домакин съм преди 6 години
до там прочетох и ми стана ясна работата,от кметството не може да се краде кой знае колко,но виж,манастира е друга работа,те винаги са били богати,нали всички по тия църкви,единствения им бог са парите и тоя не иска да остава назад,що да не се облажи,да не е будала
1
6
 
21
 
! Отговори
селянин преди 6 години
Прав е човека. На село е труден живота , а управниците го правят още по - труден с безхаберието си и резразличие.С основание цели територии искат да се отделят оъ страната , а горе се правят , че няма нищо.