Търновският шизофреник: Срамувам се от убийството на мама!

МВР и прокуратура на крак заради Роналд, проверяват гонил ли е деца
84
Търновският шизофреник: Срамувам се от убийството на мама!
Снимка: МВР

Майки и бащи във Велико Търново са в паника - шизофреникът, който закла майка си преди 6 г., мислейки я за демон, броди край училищата и плаши децата.

Роланд Стоянов уби майка си kd 25 юли 2012 г. Тогава трупът на 43-годишната Нели Стоянова бил открит от съпруга й Стоян в семейното жилище на улица "Александър Бурмов". По тялото на жената бяха установени над 25 порезни рани. Часове по-късно полицията задържа синът на убитата, който бродеше полугол из Търново.

Още по темата

Младежът бе пратен в психиатрията на затвора в Ловеч, където установиха, че е невменяем и не може да бъде съден. След кървавото престъпление 26-годишният Роналд Стоянов бе обявен за невменяем.

Затова вместо в килия прекара около 4 г. в психиатрия. В края на август 2016 г. бе пуснат под грижите на баща си с лекарска експертиза, че вече не е опасен.

Негови съграждани обаче са в паника, че ако не си пие хапчетата, болният мъж може пак да стане зловеща заплаха.

"Не съм заплаха, срамувам се от себе си и искам да продължа напред", казва обаче той пред  "24 часа".

Сега заради коментарите на изплашени родителите в социалните мрежи полицаи са разпитвали Стоян и Роналд Стоянови в петък.

"Разговаряно е с лицето веднага след сигналите във Facebook групата "Дивотия до шия". Прокуратурата се е самосезирала и се прави съвместна проверка. Досега обаче няма свидетели да потвърдят това, което се тиражира. Апелирам, ако някой го е видял да гони деца, да се обади. Наблюдение върху лицето ще има по един или друг начин", увери шефът на ОД МВР комисар Димитър Машов.

Бащата на Роланд казва, че синът му станал особен и получил психично разстройство през 2010 г. след побой. Отказвал да пие лекарствата. Малко преди фаталния юли 2012 г. започнал да нарича и двамата си родители демони. Смятал се за прероден Александър Велики. Заради пристрастяване към марихуана и амфетамини е лекуван три пъти.

Месец преди да посегне на майка си, Роналд излязъл от психиатрията. Попаднал в старата среда, върнали се и параноидните му демони.

"Пие си лекарствата и се чувства отлично. Не е вярно, че гони деца. Ние живеем близо до това игрище в кв. "Картала" и там са кофите за смет. Ходил е да изхвърля боклука. До училище "Бачо Киро" пък не е минавал дори", твърди Стоян Стоянов.

Той е убеден, че Роналд не създава проблеми и не е имал кризи в последната година и половина.

"В пълна кондиция е, за 40 дни взе 16 изпита и завърши 11-и клас в училище "Владимир Комаров". Тази година ще държи и изпитите за 12-и клас. Оценките му са отлични и мисли да учи висше", разказа Стоян.

Роналд е завършил 10-и клас, но след това започнал да не се явява в клас.

"Задочно уча, вече съм на 26 г., няма как редовно, пък и ходех на работа по строежите. Ако знаете каква мъка ми беше! Отидох на 16 септември м.г. и сесията беше започнала. До 3-4 ч през нощта съм стоял да чета. По 4-5 изпита на седмица вземах", оживява се Роналд.

"През 10 дни сме при лекуващия лекар д-р Крум Йорданов, дори в петък бяхме след писанията в медиите. Той е много изненадан, защото лечението върви отлично", обясни Стоян.

Според бащата Роналд се чувства много зле, след като е осъзнал какво е направил с майка си. Затова почти не излиза.

"Ходи до магазина, да си плаща интернета и телефона и до кофите за боклук, повечето време прекарва вкъщи", каза той.

Роналд пък твърди, че е изряден  към всичко, към което е задължен - да посещава психиатър, баща му да го наблюдава, да си взема правилно лекарствата.

"Искам да вървя напред в живота, да си завърша учението, срамота - на 26 г. съм! Искам да си намеря работа, да се устроя. Не искам да се връщам назад и да си спомням. Не съм направил само една грешка, правил съм и други "дреболии", да кажем. Не знам как да убедя обществото, че не съм опасен. Много се срамувам. Дори не исках да излизам оттам, където бях. Имал съм случаи - един дядо в аптеката, като ходих да си вземам лекарствата например, помоли ме да му държа чантата, защото му трепереха ръцете. Помогнах му. Случвало ми се е да отварям вратата на някоя госпожа, тя да ми благодари. В началото хората ме гледаха с озадачение, но с времето дори като им дам път, ми благодарят. Виждам, че непознатите не се притесняват вече от мен, приемат ме по-добре от някои приятели. Но и аз не излизам толкова често", обяснява той.

Според него дори бил станал като джедай - сдържан, спокоен, без лоши мисли.

"Има промяна в мен, по-умерен съм и се усъвършенствам. Характерът ми се е изградил с времето и престоя ми на неприятни места. Искам да продължа да уча това, което ми се удава - история, химия", споделя Роналд.

Въпреки това той не крие, че реакцията на хората към него е негативна: "В началото майките, като минавам през парка до дома ми, стискаха детските колички. С никого не говоря, с никого не се закачам, освен ако някой познат не ме срещне и не ме заговори. Знам какво може да си мислят хората и гледам, като минавам, по никакъв начин да не ги притеснявам. В началото, като ме погледнеха, просто се свивах, беше ми неудобно, но с времето свикнах".

А иначе и Роланд има мечти за бъдещето си - за някаква лека работа, която да му е приятна, или за собствен бизнес.

"Да нямам проблеми. Много се сприятелих с хората, с които бях в болницата в Церова кория. Те много ме уважават, дори ме викаха, след като излязох, да участвам в тържество, но аз не отидох, понеже бях ангажиран. Наистина влязох в сърцата на всички - санитарки, лекари, за всичко съм помагал. Направиха ме мияч и помагах за разсипване на храната на останалите болни, подстригвах ги. Намерих много нови приятели. За старите - някои ме игнорират и нищо не ми казват. Поглеждат ме и си заминават. Аз също нищо не им казвам, дори не ми е удобно. Всички приятели и познати, които съм срещал, съм изчаквал първо те да ме поздравят, понеже очаквам, че ще има пренебрежение естествено. Не им се сърдя, те се притесняват", признава още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на нас ,че тате е виновен ,ама ти стана килър и луд ,а той се прикри !
28
1
 
13
 
! Отговори
Майора преди 6 години
Тази която е писала материала да не страда и тя от раздвояване ,щото пише ту за "Роналд", ту за "Роланд" . "Чукча не е читател ,а писател."
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още не що, не защитавам ненормалниците, Но съм убеден че 80-90%от убийствата стават от уж нормални хора, водени от интереси или отдадени на животинския порив-***. (особено много в едно малцинство)
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честно да ви кажа това момче не е единственият шизофрения сред хората. Пълно е сред населението ни и не само у нас. Но у нас. Случаите са доста повече, най малкото заради годините под "владичество". Тогава нормалните хора, не бирниците е трябвало да приемат невероятни жестокости, посегателства, които нормалната психика не издържа и се формират различни личности, за да приемат фактите.
25
3
 
7
 
! Отговори
Kasapian преди 6 години
Парламентът трябва да гласува много строг закон за отделянето на всеки мъж или жена от мама на 20 годишна възраст! Тогава всеки ще се научи от неволята как трябва да се успява в живота и как трябва да се разчита само на две ръце и сиво вещество, не на мама.
24
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да го причакат двама - трима некоя вечер с бухалки, да го наложат едно хубаво и ще му минат всички бесотии.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен------------------р.у.со,,филистиците
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !-------------------------Да го прекръсти Владимир Путин.Че да откачи съвсем.Пък може и да се оправи,кой знае.А бе лудият има шанс да оздравее,но ***-НЕ !
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от многото откачалници на тая територия.
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съчувствам на хората с подобни психични разстройства. Съчувствам и на близките им.Но много по-силно от съчувствието е желанието ми здравите хора да бъдат предпазени от въпросните 2%, за които пише "Партизанката"!
19
3
 
17
 
! Отговори
. преди 6 години
Не знам дали всички шизофреници са опасни, но този е престъпник и трябва да бъде затворен или който го е пуснал, трябва да се подпише, че ако пациентът му извърши престъпление той ще излежи присъдата му, не може така да пускаш откачалки по улиците и то убили човек и да не носиш никаква отговорност !
18
3
 
7
 
! Отговори
?!?!?!?!?!?!?! преди 6 години
До Партизанката" ... едва 2 %" ?!Ти почти ме разплака!Какво предлагаш? Да ги оставим да се вихрят на воля и само от тях самите и от близките им да зависи дали ще си пият лекарствата или няма да ги пият и ще буйстват? Защото "само" 2% от тях ще извършат убийства? Ти съгласна ли си точно твоите деца или внуци да са наблизо, когато някой от тези 2% реши, че околните са демони и трябва да прочисти света от тях?
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трогна ме историята му. Трябва да го запознаете с Туск и Юнкер.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Варг верно ли и ти си ***?Така пише в блог.бг.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опасни са шизофрениците, все пак всеки е башка луд, но моя роднина пред мен като тотлно куку, а като говори с други хора е тотално кротък човек. Все едно двама различни души.Законът ни сега не е адекватен.
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този преди хиляда години щеше да го обесят на площада.Сега дебиллите му прощават, докато заколи баща си или следващия случаен.Което доказва, че сегашното общество е в пъти по-изостанало от преди хиляда годинии всички еврорасти толеерасти са ***
13
2
 
6
 
! Отговори
до ДАНС преди 6 години
Да оставим шизофрениците , те са проблем нерешен от държавата като издирваните престъпници. Не от МВР , от Държавата , държа да уточня . И да поговорим за *** и наркотици . Всички *** се рекламират в порно - сайтовете и всички наркодилъри играят с тях при разноса на дрога в Европа :) Данс - контролира прането на пари и няма задържани а има избити семейства :) ТА . Колко Росеновци ще трябват докато изчистите проблема :)
12
3
 
7
 
! Отговори
varg преди 6 години
Партията на шизофрениците ще спечели парламентарно мнозинство на следващите избори,вервайте ми.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нее лудия дучо де дига скандали из дикисана в ловеч както муе кев може и 6 сутринта ама кои го интересува иде полежи малко и аиде пак кои ли гледа никои
10
6
 
17
 
! Отговори
. преди 6 години
Според мен този не е луд и никога не е бил луд, явно е бил наркоман, изперкал е и е убил майка си, а баща му го е спасил от панделата (не че държавата не помага на убийците де), така че съм склонен да му вярвам, че има желание да се поправи, до следващия път приятели ... защото, ако не забелязвате, този упреква приятелите си и хората, че се дърпат от него, все едно е настъпал някой в тролея, а не убил собствената си майка !