Ало, ало... ало апаши от о. "Възнесение" ни източват

Сдобиват се със списъци с номера, настройват сървъри да прозвъняват
16 яну 2018 12:10, Анисия Иванова
13
Ало, ало... ало апаши от о. "Възнесение" ни източват
Архив: Reuters

Пропуснато повикване от непознат номер с… непознат код на държава – или пък такъв, който почти не се различава от българския. Опитвате се да му отговорите, но от другата страна на линията се чува само свободен сигнал. Честито – току-що сте дали до 20 лв. на находчиви ало измамници, които оперират в държави, от които даже няма как да бъдат екстрадирани.

Схемата разчита на успех при хиляди опити на хиляди различни телефонни номера, обясни експертът по киберсигурност Спас Иванов.

"Всеки, получил такова обаждане, да не се чувства специален", призова той.

По думите му мошениците се сдобиват с огромни списъци с номера от най-различни източници, зареждат ги в софтуер, който започва кратки прозвънявания с надеждата някой да отговори. Случили се това, то сигналът свободно, който жертвата чува, не е това, което изглежда: "Вероятно машината автоматично вдига и дава сигнал свободно, човек не може да прецени, че това е запис".

Резултатът – в зависимост от държавата, от която са ви потърсили, минутата разговор (т.е. най-малкото, което ще платите) е 12 лв., но ако е номер с добавена стойност сумата може да набъбне до около 20 лв.

Често са използвани номера от остров Възнесение (с код +247), но вече има и такива от Албания (код +355, много близък до нашия +359) и Румъния, където пък много нашенци пътуват.

Колко пари заработва такава схема? В САЩ е разследвана престъпна група, която е печелела по няколко стотин хиляди долара… дневно.

Иванов предупреди, че подобни типове "фишинг" се използват и с много по-лоши цели – например с текстови съобщения за спечелени промоционални карти от известни магазини. Есемесът съдържа линк към сайт с вирус, който може да изтегли всички пароли напр. за онлайн банкиране.

"И трите мобилни оператора имат системи за анализиране на потребителското поведение. Според мен е тяхно морално задължение, когато ние никога не сме се обаждали в Сиера Леоне, ако ние тръгнем да го правим няколко поредни пъти, да бъдем спрени", коментира Иванов пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен +247 и изброените , също така и от +381...
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо въобще операторите таксуват за приемане на разговор? Сметката по принцип трябва да е за обаждащия се.
11
0
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Тия номера не се получават без дейното участие на операторите. В крайна сметка кой те таксува? Оператора или някой от о. Възнесение?Как въпросните измамници получават парите, при условие, че даден абонат заплаща своите сметки към оператора..Понеже се правят бая пари от такива схеми - всички оператори се правят на разсеяни.. В крайна сметка всичко зависи именно от тях.
10
0
 
7
 
! Отговори
Гурбетчия преди 6 години
Хора, не отговаряйте на непознати номера, особено ако са от чужбина.Аз самата живея в Испания, също имах няколко телефонни обаждания от чужбина,но не се обадих.Проверих ги,от някакви острови,от държави които даже не съм чувала.Така че, внимавайте.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ и ДПС стоят зад тези нещица
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мобилните оператори да си оправят системите, като ти звъни такъв телефон трябва да има 30 секундно съобщение обясняващо колко ще ни таксуват. После да не се чудят като хората не искат да си плащат сметките, техен си е проблема че са приели такова обаждане в края на краищата!
7
3
 
17
 
! Отговори
Племе от Памир преди 6 години
Зад всяка далавера стоят българи.Имаше едни апаши от гр.София и преди 10 години решиха да отскочат до Турция да точат банкомати.Само че Турция не е Бе-гето.Набараха ги и познайте сега къде са:)Eдин от *** получи 108 години затвор.Ако е послушен ще излезе след 50 години.Хахахахахахаа
6
5
 
7
 
! Отговори
искам да попитам преди 6 години
До АнонименВ кой век живееш с този скайп?
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 10 години не ползвам нито стационарен нито смарт нито айфон. Всичките ми връзки с приятелите минават през скайпа. Така че нека да звънят и "УМНИЦИТЕ" ДА ИМ го ВДИГАТ!
4
0
 
14
 
! Отговори
Свидетел преди 6 години
...или пък от Румъния, закъдето всеки ден телфонните измамници пътуват от Ветово и вечер се връщат.
3
0
 
18
 
! Отговори
получих преди 6 години
вчера, може би един час след като прочетох пост във ФБ за измамата. Номерът започва с +2471...
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с моя номер се случи, имаше позвънявания всеки ден, и то от различни номера от чужбина, включително през нощта. Разбрах от интернет какво е това и мислех да сменям картата. Но, слава богу, като нямаха успех, след 2-3 седмици тормозът спря.
1
2
 
30
 
! Отговори
bau преди 6 години
Според мен е тяхно морално задължение...???Мобилен оператор и морал!?Много наивно.Фармацевтичните компании и мобилните оператори биха продали и децата си за пари. Това е ужасен бизнес.