Заради нарушения: Ангелкова заличи 118 туроператора

Повечето дружества били без задължителни застраховки
5
Заради нарушения: Ангелкова заличи 118 туроператора
Снимка: архив "Булфото"

Министерството на туризма започва процедура по прекратяване на регистрацията и заличаване от Националния туристически регистър на общо 118 дружества, регистрирани като туроператори.

Това съобщиха от пресцентъра на ведомството, цитирани от БТА.

Причините за заличаването са най-вече това, че компаниите не са представили задължителна застраховка

"Отговорност на туроператора", което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност. Сред другите нарушения са  и това, че дружествата не са получили удостоверението си за регистрация в регламентирания срок в Закона за туризма.

Ако такова удостоверение не е налично, компанията няма право да изпълнява туроператорска и турагентска дейност, уточниха от министерството.

Действията по заличаване се предприемат съгласно решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството. В нея участват експерти от Министерството на туризма, както и сдружения на туроператори и турагенти. Основна част от дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, са със седалища и адрес на регистрация в София, Пловдив и Бургас.

През миналата година общо издадените заповеди за прекратяване на дейността по искане на туроператора са седем, от тях шест са постъпили само през декември.

През 2016 г. двама туроператори са прекратили дейността си, като по тяхно искане са издадени заповеди за прекратяване на регистрацията им като туроператори.

Общо регистрираните туроператори и туристически агенции в Националния туристически регистър са 3 311.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Експертно становище преди 9 месеца
Истината е ,че едни и същи лица всяка година започват с нови фирми и на края на сезона им заличават кухите фирми! Сещам се за една фирма която работи с името си но фирмите с които сключва договори или продава пакети винаги е фирма еднодневка и всяка година гори като бушон ще се стигне до нещо за плащане!
4
1
 
1
 
! Отговори
планинар преди 9 месеца
А заличаване за неизпълнение на приватизаторски договори кога? Да започнат от "Витоша ски"!
3
2
 
5
 
! Отговори
Делян преди 9 месеца
Да ги бие - това са на червените боклуци туроператорските фирми, дето са на всеки километър.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дайте имена!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фризери атакуват :)