Леден дъжд над Дунавската равнина - улиците пързалки

Явлението не е характерно за страната ни, но се случва и това
8
Леден дъжд над Дунавската равнина - улиците пързалки
Снимка: Булфото, архив

Леден дъжд може да се изсипе над Дунавската равнина през следващите 72 часа, предупредиха от Meteo Balkans, пише "24 часа".

Причината - в следващите часове във височина ще продължава преносът на по-топла въздушна маса. Температурите ще се повишат, но над Дунавската равнина в ниските слоеве ще останат под нулата. Започналите валежи от северозапад ще обхванат постепенно Дунавската равнина.

Леденият дъжд не е харектерно явление за България. Това е твърд валеж, падащ при отрицателни температури на въздуха - от 0 до -10. Обикновено е под формата на малки сфери с диаметър 1-3 мм от плътен прозрачен лед.

Вътре в сферата има размразена вода, когато попада върху предмети, тя се разбива, водата изтича, замръзва веднага и формира ледена покривка, обясняват от научния уебсайт. Сред най-тежките последствия от обледяването е пречупване на електрически стълбове и оставане на цели населени места без ток, паднали дървета, улици пързалки, невъзможност да се отключат колите и пр. В България това обаче е изключително рядко, не в такъв мащаб и на ограничени места.

Повод за притеснението са ниските температури в ранните часове през последните дни. Предпоставка за образуване на леден дъжд е температурна инверсия в долната тропосфера - до земната повърхност има студен въздух, а над него по-топъл слой, в който снегът се топи. А после, минавайки през студения слой, замръзва и пада на земята като ледена глазура.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
ghj преди 6 години
Преди 6-7 години валя в Русе дъжд на -13 градуса,колкото и фантастично да звучи.Цялата ми кола беше с дебел слой лед едва влезнах през багажника.Който не го е виждал това няма да повярва.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 60-те години си спомням в София такъв леден дъжд. Бях ученик в първи клас и доста добре ни дойде на нас децата да се пързаляме по улиците. Но за възрастните хич не беше добре. Хубавото беше в онези години че нямаше много автомобили. Общината ведна пусна опесъчаващите машини и улиците в кварталите станаха проходими. Сега ако стане такава ледена епоха ще стане много интересно. Ще има изпотрошени ламаринжаци на автомобили а болниците ще се препълнят от натрошени ръце и крака.
5
2
 
3
 
! Отговори
оле-ле преди 6 години
колко се уплашихме, ще трябва да ни леят коршум.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днеса уникални ******* сте. По-*** заглавия можете ли да измислите, само плашите хората.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е това заглавие бре, тикви... Чакайте да се случи, пък тогава пишете... Или поне напишете както си трябва, "Улиците- пързалки, десетки счупени крайници, няколко смъртни случая..." Като ще пишете застрашителни прогнози в жълт стил...
2
4
 
16
 
! Отговори
Варна преди 6 години
В Дунавската равнина незнам , но в кварталите във Варна е ледена епоха. Никой не се е заинтересовал , че трябва да се опесъчи.
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Близард :)