Едно към едно в снимки: Когато в Мелник слагаха паветата...

Работници полагат чисто нов паваж по улица с разбити калдъръми
Обновена: 18 яну 2018 15:00 | 18 яну 2018 14:40,
25

Кметът на Мелник Наско Петев. Снимка: Булфото

Виж други галерии »

Работници слагат чисто нови павета по дясната страна на улицата край реката в Мелник, показват снимки с днешна дата от градчето с уникална архитектура.

Новите павета се превърнаха в скандал вчера, когато туристи сигнализираха, че традиционните калдъръми се махат и на тяхно място центърът се павира. Още вчера кметовете на Сандански и Мелник, Кирил Котев и Наско Петев, отрекоха, а министерството на културата започна проверка.

Още по темата

През 1984 година работници от Лом пристигат специално в Мелник и правят първите павета на централната улица, но само от лявата стана на реката в посока Кордопуловата къща. След повече от 30 години дойде време и дясната страна де се павира, пише днес "Булфото".

Работата с поставянето на паважната настилка е започнала преди 5 месеца. Успоредно се укрепвал и брега на реката.

Кметът Петев днес обясни, че се поставят напълно нови павета. Според него улицата винаги е била в кално състояние. Имало останки от калдъръм, но той е поставян на места от общината, а на други от местите хора.

От Министерството на културата обаче са категорични - паветата се слагат на мястото на калдъръма. Това се прави  незаконно, защото за тази дейност трябва разрешение на ведомството, а такова не е давано.

Мелник е най-малкият град в България, но едно от най-притегателните места за туристи. Една от причините е именно автентичната му възрожденска архитектура.

Заради уникалния му облик градът е обявен за град-музей и е част от културно-исторически резерват с международно значение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
ех преди 6 години
Мелник - соларни панели панели върху покривите на възрожденски къщи. Толкова ли са т***пи?
21
10
 
13
 
! Отговори
Мая преди 6 години
Какъв град, каква култура? Измислена работа, едно забутано село, с ниска култура, лошо с готвена храна, съвсем обикновено вино, ама патос, ама фукня, ама митове и легенди... пункт и пластика.
20
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия "туристи'са пак някви изтрещели екоталибани,едната страна само беше павирана а другата си беше на пясък,какви калдърми ги гонят тия ненор..ници "зелени" с червени ..ъзове
19
0
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До ??? 20 Разликата е има , нема 300 години.
18
4
 
4
 
! Отговори
??? преди 6 години
каква е разликата между паве и калдъръм?
17
8
 
16
 
! Отговори
Фен преди 6 години
Аман от хейтъри , каквото и да направиш все им е кофти !?! Браво на кмета , знае си работата !!!!
16
18
 
15
 
! Отговори
Няма как... преди 6 години
Правиш му ти хубаво, подобряваш му средата а то продължава да ***.Какво да се прави.... Прасетата си искат *** и калта.
15
10
 
11
 
! Отговори
РВ преди 6 години
До чиновникАми да! Дай напрао да сложим асфалт,да бутнем старите къщи и да построим високи згради в различни цветове стил мутро- барок, които съм сигурен че те впечатлява.
14
1
 
11
 
! Отговори
Петко преди 6 години
От снимка 2 се вижда, 4е не се спазва технологията на полагане. Според DIN18318 луфта между паветата трябва да е от 3 до 5мм, ина4е ще се разхлопат и изровят.
13
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имали нещо което гърбавите през тези 9 години да не са ос.али? И в това градче пуснаха обръчите да изкарат някое милионче! Неможеше ли калдаръма да се беше пренаредил вместо да поставят павета които не отговарят на облика на градчето? Местните хора защо спът и тях ли са ги зомбирали?
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудна работа, докарали от Лом (!) "специалисти" да редят павета в Мелник. Като гледам в София колко некадърно са наредени всички павета, се чудя, какви са тия спецове, при положение, че във почти всеки град и градче в Западна Европа има паваж с какви ли не размери в центъра и той не мърда с десетилетия. Май ще е по-тънко да докарваме майстори от Холандия да ги редят. Иначе - ако искат туристи, да оправят подстъпите, никой не иска да гази кал, пък била тя и автентична
11
1
 
7
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Дано не ги отмие първия дъжд в канала.
10
2
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Има река, но е по надолу от мястото на снимките.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Мелник няма река. Това е канал за дъждовните води от планината!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи "едно към едно в снимки"?
7
8
 
40
 
! Отговори
мелниклия преди 6 години
никакви калдаръми няма в Мелник само кални улици, браво на кметовете да продължават
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Погледнах с гугъл мапс как е било там перз 2012 година, когато гугъл е снимал там. Точно в този участък дето работят на снимка 1, няма калдаръм а само тук там има някой и друг камък на черен път, като преди черния път надолу по пътя има и павета. Нагоре калдаръмът започва от къщата в бяло (Чинарите), където на снимка 1 е спрял 1 бял бус.
5
5
 
16
 
! Отговори
>>>>> преди 6 години
Трябват им парички на хората как да не сменят настилката.
4
7
 
17
 
! Отговори
Дондуков преди 6 години
"Работници слагат !!!чисто нови павета!!! по дясната страна на улицата край реката в Мелник"А на мен ми приличат на паветата от бул. Дондуков в София - отсечката ул. Раковски - бул. Левски.
3
4
 
32
 
! Отговори
Калдъръмски преди 6 години
Тия, дето се прозяват, явно не са ходили лятото, да дишат пепеляка по т.нар. улица, или не са газили в мокро време по нея.