В цялата страна бушува силен вятър, кодът е "жълт"

В Западна България валежите ще спрат, сочат прогнозите
18 яну 2018 07:30, Анисия Иванова
5
В цялата страна бушува силен вятър, кодът е "жълт"
Снимка: НИМХ

Жълт код за силен вятър е обявен в цялата страна. Времето е потенциално опасно. Прогнозите са за силен северозападен вятър със средна скорост от 14 -19 метра в секунда, като поривите ще достигат до 24 метра в секунда. Предупреждението е за летящи предмети. На много места има снегонавявания и преспите затрудняват движението по пътищата.

Във връзка с обявения жълт код два екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столична община реагират на място при сигнали. През нощта екипите са отреагирали на пет сигнала за паднали клони и дървета.

Oт Столична община напомнят още на гражданите да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилища, офиси и търговски обекти и да бъдат внимателни при придвижването си.

Изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на строителните оградите, крановете, скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си.

Според прогнозата на НИМХ днес ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър. Още сутринта валежите в Западна България ще спрат и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. По-късно след обяд и в източните райони ще спре да вали. Максималните температури ще са предимно между 0° и 5°.

Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи предимно от дъжд. Максималните температури ще са 4°-6°. Температурата на морската вода е около 8°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

В планините ще бъде облачно, ветровито, с отслабващи валежи от сняг. Ще духа бурен, по високите и открити части и ураганен северозападен вятър, който ще създава условия за снегонавявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 5°, на 2000 метра – около минус 9°.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този вятър не се ли измерваше в километри? Какви са тези метри в секунди? На интересни ли се правят наште синопички или правят копи пейст беза да се замислят че тези метри в секунди много народ немогат да си ги преведът камо ли да си ги представят. А колкото до вятъра такъв и по силен винаги е имало. Само че в 60-те 70-те и 80-те години беше придружен с обилен снеговалеж и се получаваха до 2 м. навявани - преспи. Така че нищо ново под слънцето само дето в днешните времена снега го хвана липсата.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аре на протест, ама пишете за кво ше протестираме, да не се чудимеѝ после
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бушува ви в главите! бушуват ви копейките, напрао имате смерч в главите!
1
6
 
21
 
! Отговори
pipo преди 6 години
Много, ама много сте зле с прогнозите. Имате само около 30% познавемост и така преувеличавате и плашите хората с адски студ при -3 С и код жълто при 3см сняг. Ако падне истински сняг и истински студ, какво правим бе, некадърни метеоролози?