Вятър и снегонавявания блокираха страната, Банско затвори!

В Община Смолян обявиха бедствено положение
18 яну 2018 10:30, Красимир Ангелов
4
Вятър и снегонавявания блокираха страната, Банско затвори!
Снимка: БТА

Ураганен вятър и снегонавявания създадоха затруднения на много места в страната. Силният вятър засегна дори ски курорта Банско, който на практика затвори.

"Ураганен вятър! Курортът остава затворен до промяна на условията", написаха в официалната страница на курорта във Facebook.

Още по темата
Не по-леко е положението в Смолян, където тази сутрин кметът Николай Мелемов обяви бедствено положение на територията на цялата община.

Вследствие на бурния вятър и затворени пътища, в резултат на изкорени и паднали дървета, и прекъснато електрозахранване, е необходимо провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в община Смолян.

Лифтовете в Пампорово- Мечи чал днес не работят заради бурния вятър и ски зоната засега е затворена, информират от Планинската спасителна служба. Минус 10 градуса е измерената температура в Пампорово тази сутрин.

Екипи на пътноподдържащите фирми отстраняват повалените дървета и разчистват засегнатите пътни участъци. Заснежените и заледени пътища във високите части на областта са обработени и опесъчени, уточняват от ОПУ.

В момента заседава Кризисния щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, който се оглавява от зам.-кмета инж.Мариана Цекова. В момента без ток са Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале. Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево.

Община Смолян умолява гражданите само при спешни и неотложни нужди да излизат от домовете си.

Изключително тежка е обстановката и в община Карлово, съобщи за "Фокус" кметът на града Емил Кабаиванов. По думите му, заради силните ветрове, може да бъде обявено частично бедствено положение. Без електрозахранване е Клисура, където е обявен неучебен ден.

Скоростта на вятъра в Сливен е стигнала до 144 км/ч., съобщи за БТА Снежана Кънева - началник на отдела "Обществен ред, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка" в община Сливен. Получени са доста сигнали за паднали дървета и скъсани жици. Няколко дървета са паднали върху автомобили. Балканското село Раково е без ток.

В зимната обстановка в Добричката община 44 населени места са без електрически ток, съобщи секретарят на общината Соня Георгиева. Заради опасността от навявания по пътищата при продължаващите валежи от сняг детските градини в общината днес ще работят до обяд, казаха от кметската управа.

Повече от 30 машини обработват пътищата от републиканската мрежа в Добричка област. Техниката обезопасява настилките във всички направления включително и към ГКПП-Кардам и ГКПП-Дуранкулак. Въпреки това поради тежките метеорологични условия пътят Добрич – Варна е затворен. Движението е пренасочено по обходен маршрут през град Балчик и КК Албена. 

В Добрич натрупаната снежна покривка достига 5 сантиметра, а поривите на вятъра - до 12 метра в секунда, информираха от метеорологичната обсерватория.

Пет населени места в Област Разград са без електричество заради аварии вследствие на зимната обстановка, съобщиха от Областната администрация. По данни на Областния съвет по сигурност обстановката е променлива, далекопроводи изключват заради силния вятър, в момента без ток са пет села в община Лозница: Синя вода, Чудомир, Ловско, Бели Лом и Манастирско.

Пътищата в региона са проходими при зимни условия, няма затворени участъци. 25 машини почистват шосетата.
Снежната покривка е 5 см., вятърът е със скорост 12 м./сек. или 43 км./ч.

Няколко села в Област Габрово са без електрозахранване заради авария на далекопровод. Екипите на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите.

Снежната покривка в градската част на Габрово е от 5 до 10 см, по високите части на общината достига до 20 см и има навявания. Средна скорост на вятъра е между 14 - 19 м/с и пориви до 24 м/с.

Проходът Шипка се преминава при зимни условия, пътното платно се почиства и се опесъчава. Проходими при зимни условия са и пътищата към Севлиево, Трявна и Дряново. Част от междуградските автобуси се движат със закъснения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е тази мярка за скорост "метра в секунда" . Няма измерител за сравнение, с който сме свикнали." Километри за час " е лесна за възприятие, защото почти всеки следи километража на автомобила си и добива представа до голяма степен за скороста на вятъра. Подобен неудобен измерител на вълнение е "бал". Виж ако е височина на вълните, може да се добие някаква представа.
2
3
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 години
Доста неграмотно написана статия и какъв е тоя "електрически ток" нямам никаква представа. А Банско ще строят 2-ри лифт, те първия не могат да подсигурят както трябва. Жалка картинка.
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Удрииии вино и скара в Банско :)) После басейнче и пак вино : d Утре на нов сняг с нови сили.