Кметът: Обстановката в Смолян се успокоява, щетите са големи

Възстановен е токът, пътят Смолян – Турян все още е затворен
19 яну 2018 10:53, Анисия Иванова
3
Кметът: Обстановката в Смолян се успокоява, щетите са големи
Архив: Булфото

Обстановката на територията на община Смолян се успокоява, но щетите в гората са огромни и още дълго време ще трябва да се отстраняват, каза в интервю пред "Фокус" кметът Николай Мелемов. Бедственото положение в общините Смолян и Баните обаче остава в сила.

Вчера ураганният вятър нанесе поражения в цялата община - паднали дървета затвориха част от пътищата, без ток останаха Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале. Затворени за движение бяха пътищата за Турян, Габрица и Левочево. Община Смолян обяви бедствено положение.

Още по темата

"Поради ураганните ветрове през вчерашния ден, беше трудно да отстраним щетите, които бяха нанесени, тъй като не можем и да излагаме на риск живота на хората, но в края на деня вятърът утихна. Следва усилена работа на пътя Смолян – Турян и има доста работа, за да се отвори пътят“, коментира Мелемов.

Пътят до с. Турян остава затворен заради множество паднали дървета, но общината е изпратила по обходно трасе доставка от хляб и медикаменти за местните жители.

Той допълни, че Общината ще помогне за възстановяването на отнесен покрив на къща в един от смоленските квартали, както и на изолацията на жилищен блок.

 Кметствата в община Смолян обобщават данните за размера на щетите от ураганния вятър. Десетки частни къщи в различни села са със засегнати покриви от вятъра, има и случаи на счупени прозорци.

Екипи на електроразпределителното дружество продължават работа по отстраняване на авариите, причинени от урагана. Това налага изключване на електричеството на част от селата, за които вчера е било осигурено аварийно захранване. Повалени стълбове и прекъснати от падащи дървета жици са основните последици от стихията. Села в община Баните са без електричество повече от 24 часа според информация от Областната администрация в Смолян. Комуникацията с администрацията в Баните е затруднена, тъй като клетките на мобилните оператори са изключени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
Валерка Далаверката преди 6 години
Ако имаха лифт нямаше да им се случи. Веднага да се построи втори лифт!
1
2
 
4
 
! Отговори
Баш Суджука преди 6 години
Ох котьо, от парите за бедствия и аварии, най ми се услажда.