Не само с гуми, не само с дрехи... роми се греят и с памперси!?

Въглищата били скъпи, отпадъци – колкото си искаш
22 яну 2018 09:30, Петя Славова
82
Не само с гуми, не само с дрехи... роми се греят и с памперси!?
Снимка: архив, Булфото

Нов хитър начин за отопление са намерили в пловдивския квартал "Столипиново". На самобитното им пазарче край блоковете на ул. "Сокол" жители на махалата продават огромни чували с неупотребявани памперси. Пълен догоре найлонов чувал струвал само 2 лева и се харчел като топъл хляб, разказват местните.

"Не знаем откъде намират толкова евтино памперсите, но много евтино ги продават. Хора от квартала си купуват редовно по пълен с памперси чувал и карат с него по цяла седмица, което си е супер евтино. И изобщо не ги интересува, че замърсяват въздуха", обясни жител на махалата, цитиран от "Монитор".

В "Столипиново" масово през студените месеци се топлят с дърва или каквото намерят и става за горене покрай кофите за отпадъци, тъй като въглищата са скъпи за оскъдните доходи на хората.

Именно отоплението с твърдо гориво през зимата е основният замърсител на въздуха над Пловдив, са установили експерти.

Една от другите причини за замърсяването на въздуха е горенето на автомобилни гуми край река Марица от ромите в квартала. Само преди дни служители на пловдивския общински инспекторат са пипнали, докато гори гуми, мургав подпалвач. В продължение на няколко часа инспекторите са дебнели нарушителя край дигата на реката в "Столипиново".

Когато той е драснал клечката и от гумите се е извил гъст черен пушек, общинарите са отишли и са му съставили акт за 300 лева, съобщи директорът на инспектората Ангел Славов.

Неговите подчинени съвместно с РИОСВ в Пловдив редовно извършват проверки за горене на гуми в коритото на реката, но не винаги успяват да заловят на място нарушителите.

Проблемът бил, че когато запалели гумите, ромите се отдръпвали настрана и твърдели, че това не било тяхно дело. След като подпалените гуми спирали да пушат, ромите отивали, хвърляли ги в реката да се охладят и взимали метала, който предавали на вторични суровини. Славов предупреди, че глобите по общинската наредба за опазване на околната среда са от 300 до 800 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
31
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Ами, решенията са две:1. Позволяваме им да ни прогонят с действията си. Точно, както е в момента.2. Правим като румънците и отказваме да ни прогонват мафиотизирани, корумпирани политици.Както сме тръгнали, ние нямаме желание да протестираме.Явно сме си доволни от положението. Така че...какво изобщо коментираме?!!!Ние сме си доволни на чалгичката, ракийката...кебапченцата да са на масата. Останалото "ее...те всички са маскари. такъв е живота. Ай, наздраве".
23
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-интересно ще е да се проучи откъде намират толкова евтини памперси... Според мен или са крадени или някаква фондация ги спонсорира.
22
1
 
30
 
! Отговори
Елена преди 6 години
Пръцнахте му на този *** с вашата глоба!Дали ще я плати!?!?/реторичен въпрос/
21
1
 
35
 
! Отговори
Бръчков преди 6 години
България не е за българи , защото храним ромите заради герберастките интереси -всеки ром е глас !
20
3
 
26
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Рано или късно ще дойде денят в който българите ще бъдем прогонени от родината си. Ще има едни 10-на години, в които римляните, ще "усвояват" имуществото ни. А после? Като няма кой да плаща данъци, осигуровки и глоби? От къде ще има за пенсии, майчински, помощи, ТЕЛК? Ще тръгнат към Германия, а ние ще си се върнем на чисто тук.
19
1
 
26
 
! Отговори
Беден ром преди 6 години
Снощи изкъртих иднъ пейка зад народнию театър за да съ топлим.Довечера пак.
18
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе, великата кметица обяви гръмко, че е открила причината за мръсния въздух и че ще я пребори. А, именно- около 200 стари коли, които ще спре от движение.Това е вече истинска борба с мръсния въздух.
17
6
 
22
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Не всеки е милионер като Борисов и Фандъкова за да си позволи климатик.
16
2
 
56
 
! Отговори
до Пустиняк преди 6 години
каква беднотия бе? НЯМА ром, който да не е с ТЕЛК, или придружител на лице с трайни увреждания! Детските плюс ток, вода и лечение за НАША сметка, плюс неплащане на данък сгради и смет, плюс незаконно застрояване без необходимите разрешителни на общински терен без да е дадена и една стотинка за земята...Май доходът набъбна, а? В шекер махала в Пловдив има по 2 коли пред къща, и почти всички са под 10 годишни!
15
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката покрай пушека се мяркат няколко постройки, за които съм сигурен че нямат нужните документи и са незаконни. А те са само едни от стотиците хиляди нацикани по цяла България. Защо ДНСК-а контролира само българите. Гадно е да си българин в България.
14
3
 
42
 
! Отговори
?!?! преди 6 години
"...тъй като въглищата са скъпи за оскъдните доходи на хората"Ми *** да ходи да учи и да работи както правят останалите хора, а не само да краде и да цоца помощи.
13
2
 
43
 
! Отговори
Чист ариец преди 6 години
Памперсите ги крадат от болниците, а докторите карат болните да си носят от вкъщи.
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Употребяваните памперси също горят но по слабо и миризмата на дима е по натурален.
11
1
 
60
 
! Отговори
Алов 2 преди 6 години
Ромите са ни като воденичен камък на шията, те не допринасят за пълненето на хазната, а за нас данъците, таксите, вноските, глобите и т. н. постоянно растат за компенсация и на техния дял. Те само потребяват и унищожават без да дават. Лощото е, че ставаме все по-малко, а те все повече.
10
2
 
44
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Само една забележка имам. Актът защо е написан на *** лист хартия, а не на нещо, което ще гори по-дълго в печката. Това не е ли дискриминация? БХК, спите ли?!
9
5
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
45 години стигат! Стигат! Вреееметооо е наше! НА! ШЕ!
8
1
 
37
 
! Отговори
То преди 6 години
не е пазарче ами се е цял пазар. Продава се всичко плюс хранителни стоки, но никой не смее и да помисли за някакъв контрол. Проверяващи и полиция ги е страх да доближат!
7
1
 
35
 
! Отговори
БРБР преди 6 години
Боко каза в Брюксел, първи сме по залесяване в Европа, ама че сме и първи по ромско олесяване не се похвали. Спираме памперсите минаваме на горски продукти!!!!
6
1
 
35
 
! Отговори
ник преди 6 години
Като няма пари *** да го приберат и да си ги отработи,какво толкоз ,иначе се обезмисля акта.
5
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съставили на рома акт, само това ли и нима някой вярва, че той ще го плати.