Пропаст между българите: 20 града изхранват останалата страна!

Различията между Северна и Южна България се засилват
22 яну 2018 11:30, Петя Славова
210

Огромна пропаст между Северна и Южна България в икономически аспект, показва последното проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Това изследване води до много тежки размисли. То показва на цялото политическо съсловие, че не си е свършило работата и мотивира гражданите да си зададат въпроса докога ще търпят подобен сценарий", каза в студиото на "България сутрин" финансистът Мика Зайкова.

Тя подчерта, че от влизането на страната ни в Европейския съюз, инвестициите идват предимно от еврофондовете, които пък са били похарчени предимно за инфраструктура. А това се оказало нерационално и неефективно за България.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Илия Лингорски обаче беше категоричен, че на практика няма как цялата страна да бъде икономически продуктивна.

"Проучването на ИПИ всъщност е много полезно, защото то ни сочи в каква посока да поемем за в бъдеще и какво може да се направи, за да се включат повече хора в икономическия растеж и развитието", смята той.

Илия Лингорски обясни, че винаги ще има икономически центрове, които ще бъдат по-продуктивни от други, а изследванто показва периферните зони и нуждите от инфраструктурно развитие в държавата.

"България определено има нужда от следващ етап на подобно развитие, за да може да се подкрепи свързаността между икономическите центрове по начин, който да регенерира повече възможности както за инвеститорите, независимо от това дали те са чужди или от местен произход, така и за родния пазар на труда", подчерта икономистът.

Проучването на ИПИ показва, че общият брой на икономическите центрове в страната е 20, като тяхната големина, териториален обхват и секторен профил са изключително разнообразни. Не е изненада обаче, че най-големият икономически център е този, формиран около Столичната община.

Освен този около столицата другите относително големи по мащаб центрове в страната са оформени около ядрата на общините Пловдив, Бургас и Варна. Но дори и вторият по големина на продукцията център – "Пловдив", е близо пет пъти по-малък по производство спрямо "София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Moje da sme bedni mi pone si imame DIKTaTOR
181
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Boje,Kato si pomislq kolko sam revala Predi 28god. Kogato se maxnax ot Bg
180
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Pojelavam na BB ot sarce da mu se varne Vsichko Koeto e prichinil i prichinqva na toq narod Gospod gleda Amin
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Abe,Nqma li koi da doide da svali toq diktator tikvunq
178
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Zakrivai Tova mizerno petno Bg
177
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kolko trqbva da si proZZa da jiveesh v Bg.Pitam
176
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Prosta statiqEdi koi si izdarjal edi koi si Abe vie darjava li ste ili .... Terminal 2e <<<<
175
1
 
4
 
! Отговори
Mimi преди 6 години
Vie ste si vinovni Investiraite i v malkite gradove Sharani
174
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Редът за мен е следния.1. Вдигаш огромен завод2. Намираш пазар3. Строиш магистрала инрелси до заводаТи си толкова глупав.... затова умря комунизма по целия свят, точно с твоята логика :)))Но ти никога няма да разбереш защо...
173
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каварна - бившия кмет Цонко Цонков покани най-известните рок банди в света и те идваха, имаше постоянни рок фестивали!Сега си избраха кметица от БСП. И тя всичко затри и окраде!Цонков обеща да премести фестивалите в друг град.И кой ще знае вече какво е село Каварна ?!Кой ще докарва милиони приходи от рок туризъм ?!Това е лицето на комунизма - разруха и кражби!А при Цонков туризмане беше само през лятото! Но народа е глупав - избра комунистка за кмет. И сега са гладни селянчета ;)
172
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София, Пловдив, Бургас, Варна... защо са по-богати тези градове?Защо бизнеса отива да инвестира там?Защото кметовете им работят за просперитета на градовете си!Защото канят бизнеса, създават добри условия за развитие!Защото кметовете са от ГЕРБ, а не комунистически мързеливци!
171
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още живеете в комунизма...Кой и за какво да строи завод в Силистра или Разград като там няма кадри ?!Бизнеса сам решава къде да инвестира, не може насила да го караш!Във всяка държава има богати и бедни зони!Кметовете да поканят бизнеса да инвестира, а не само да чакат на държавната субсидия за общините!Но бай *** не е свикнал да работи!
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
финансистът Мика ЗайковаОт четвърти пол ли Мика-та? Да знам дали още да се точа или вече да се облекча?
169
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав си беше бай Тошо като каза, че каквото е построил сегашните немогат да го боядисат.
168
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 178Ти остави КРЗ и КЗ във Варна затвориха ТЕЦ миналата година, тихомълком и без да се разчува.Кой луд ще затвори ТЕЦ с 10 пъти по-евтин ток от Марица.
167
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е че София се издържа от парите на подкупните държавни служители и от мафията.Като тая Ружа която подскача и вика 'честна съм, честна съм'Официално заяви госпожа Ружа, че било показна акция на бг. прокуратурата, и леко забрави да спомене, че всъщност я разследва Германия.
166
3
 
12
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Само в мизерната софия има пари да може да се тъпчат още софианци останалите кучета ги яли . и уважаемите господа народни представители явно като излизат извън сф си затварят очите и говорят с г*за си ама народа изпростява и се озлобява .
165
2
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Наскоро окончателно затвори врати корабостроителницата в Русе. През 2011г. там са работили над 3000 човека, а баха останали само сто. А тази във Варна я докараха до фалит още по времето на Иван Костов. Това е перспективата - безработица и глад. Кой и кога ще създаде пак корабостроителници в Русе и Варна? Няма такава държава, която да остави промишлеността си да загине. Дори и САЩ, с уж най-либерална икономика е имало случай да дават държавни гаранции за да спаси големи фирми.
164
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плиска е законната столица.Да възстановим величието на България..
163
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ще е ако столица стане Търново и мутрите се преместят. Да видим Софиянци какво ще правят. Трябва да свикват с вкусът на камъните (да не кажа л-на)