Решено: Без референдум за морската градина във Варна

За провеждане на допитването бяха нужни 15 185 подписа
22 яну 2018 16:07,
17
Решено: Без референдум за морската градина във Варна
Снимка: Пламен Гутинов

Общинският съвет на Варна своя извънредна сесия категорично отхвърли като незаконосъобразно предложението за провеждане на местен референдум за Морската градина. Това стана при консенсус в зала "Пленарна" на общината, съобщи Информационна агенция "Черно море".

Още миналата седмица съветниците от всички постоянни комисии към ОбС – Варна на свое съвместно заседание с почти пълно единодушие подкрепиха становището на ВрК "Правна" с председател Христо Атанасов, според което референдумът е незаконен. Като водеща комисия председателят на местния парламент Тодор Балабанов беше посочил ПК "Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места” с ръководител Димитър Карбов.

Именно той прочете на извънредната сесия становището на общинските съветници.

В него е посочено, че във внесената от инициативен комитет подписка липсва изискуемият по закон брой подписи, необходими за насрочване на допитването. Другият аргумент срещу предложението е незаконосъобразността на зададените въпроси.

За провеждане на допитването са необходими 15 185 подписа, представляващи подписите на 1/20 от имащите право на глас в общината. При задължителната проверка на компетентния държавен орган – Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО), е установено, че валидните подписи са 14 854, т.е. под установения от закона минимален брой. А общо 17 513 са фалшивите подписи във внесеното в началото на 2013 г. искане за референдум за Морската градина, сочи същият протокол.

Според експертното заключение на адв. Петър Стамов – адвокат-довереник на Общинския съвет, формулираните в подписката въпроси за референдума не са от компетентността на Общинския съвет. Те се уреждат със Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и съответно местният парламент не може да се произнесе по тях.

Председателят на ОбС – Варна, Тодор Балабанов посочи, че до него е входирано и становище на кмета Иван Портних, което подкрепя решенията на ВрК "Правна" и всички постоянни комисии.

И на сесията туристическият бранш се обяви твърдо против референдума.

Жельо Душев, председател на Варненската туристическа камара, каза: "Туристическата камара счита референдума за неуместен и закъснял. Варна се отваря към света, вече говорим за туристическа дестинация в 4 сезона. Градът ни става все по-известен и можем да го направим популярен като Ница и Барселона."

На свой ред Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, добави: "Няма смисъл от референдум. Морската градина е в страхотно състояние."

Изказванията им бяха бурно апллодирани в залата.

Тодор Балабанов обяви процедура на гласуване и Общинският съвет на Варна потвърди становището (с 38 гласа "за", 1 "против" и 2-ма "въздържали се") на комисиите, отхвърляйки необходимостта от провеждане на референдум за Морската градина. С това дневният ред беше изчерпан и заседанието закрито.

Андрей Василев, от името на концесионерите от "Холдинг Варна" АД заяви, че всички проекти са съобразени с изискванията.

Спекулация е това, което се говори, че плажната ивица може да стане частна. Невъзможно е. Предвидено е зеленината в Морската градина да бъде достатъчно, категоричен е той.

И какво щеше да стане ако Морската градина и особено Крайбрежната алея, нямаха концесионер – попита риторично Андрей Василев. – Би ли било възможно държавата или общината да я поддържат по този начин – укрепване на ската и инвестиции за милиони?

За 2 г. реставрирахме и реновирахме Централни и Северни морски бани, които отдавна бяха загубили своето предназначение като съблекални. Приключваме с ремонта на Рибарския плаж. Всички варненци се убедиха, че запазихме архитектурния стил на тези сгради. Откриха се и зони за рекреация, каза още Андрей Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Андрей преди 6 години
Варненци казаха ясно на общинския съвет, че не искат парите им да бъдат харчени за референдум, който изобщо не касае Морската градина. Общинските съветници нямаха друг избор, затова го отказаха, иначе за тях щеше да е супер да направят референдум и да заковат статуквото.
12
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Няма референдуми, глупости, подписи и т.н., щом вождовете на племето така са казали - кои сме ние да се обаждаме.
11
0
 
23
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Референдумът, враг номер едно на варненската селищна система!"На пленума на БКП, другарят Тодор Живков, бе избран ЕДИНОДУШНО....."Всяко дърво блок, всяка градинка МОЛ! Да не оставим незастроена площ в морската градина!Всяка тухла-бомба, всеки кубик бетон-пирон в кочега на природозащитниците! Да живее Варненско-Мафиотската дружба!
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано някой свинекомплекс построят във морската градина.
9
0
 
21
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
Защо ли във все повече и повече от големите градове / тъй наречените " стожери" на демокрацията /, хората се надигат и роптаят против ДЕМОКРАТИЧНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ? Или най-после им просветна, че " демократичните" управляващи са нищо повече от едни мошеници!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това заслужава стадото - бой и стригане. Сега ако е имало 30хил подписа да излезнат в морската градина и да си отстоят искането, ама ще излезнат колкото милионите на славито.
7
1
 
18
 
! Отговори
TEAM VARNA преди 6 години
Във Варна има и един друг "отбор" освен гробаджиите... ТЕ стоят зад единомислието!
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България референдум е обидна дума!Но и с него и без него - все тая !Каквато демокрацията ,такъв и референдума!
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е за лапане всички са единодушни :) А иначе не се разбира от статията за какво става дума. Искат да застроят Морската градина ли?
4
0
 
28
 
! Отговори
факт преди 6 години
Общинските съвети и в градовете и в селата( с нищожни изключеия) не работят в интерес на обществото а на този който им дава подкупи.Явно като бял ден е(без смог)от безумията които сътворяват.
3
0
 
26
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Боже,какво единомислие! Като на събрание на първична организация на БКП. Хвала вам марионетки!
2
2
 
27
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
ей то бива страхливци, ама тез варненскитв гербаджийй са пижълтели от страх. Пак схема с цифри тип ЦЦ. Страх ги е и в София, загубят ли гербаджийй тоз референдум,бил той дори и за храсталаци както един се изцепи, ще има ефект на доминото и ББ заминава. Справка февруари 2013.
1
0
 
18
 
! Отговори
Rediv преди 6 години
Marzelivi darjavni bg obstinski slugi.