Жилищният пазар през 2017: Успокоение след бума, София се откъсва

В столицата има устойчив ръст на ипотечното кредитиране
24 яну 2018 08:45, Миглена Иванова
92
Жилищният пазар през 2017: Успокоение след бума, София се откъсва
Снимка: Pixabay

Пазарът на жилища в България запазва относителна стабилност през 2017 г. с няколко ясни тенденции. София все повече се откъсва напред с устойчиви ръстове на продажбите и ипотечното кредитиране. По-смелото теглене на ипотечни кредити и рефинансиранията продължават да тласкат ипотечния пазар нагоре и то не само в най-големите градове, а пазарът като цяло явно се успокоява след по-резкия бум, което се отразява и в умерения спад на сделките на годишна база, пише Investor.bg. Последното обаче донякъде може да се обясни и с увеличаващия се брой на сделки за жилища в строеж в големите градове, които не се вписват в никакви регистри.

Това показват данните на Агенцията по вписванията за последните три месеца на 2017 г., на базата на които се правят и изчисленията за цялата година. Трябва да се има предвид обаче, че Агенцията не разграничава сделките по видове имоти, т.е. изводите се правят на базата на статистиката основно за големите градове, където сделките с жилища преобладават.

През четвъртото тримесечие на миналата година са сключени общо 66 418 сделки в страната спрямо 56 293 през третото тримесечие и 70 282 през последните три месеца на предходната 2016 г. Това представлява съответно почти 18% ръст за тримесечието, но спад от 5,5% на годишна база.

В цялата страна през 2017 г. са сключени общо 214 385 сделки спрямо 228 586 за 2016 г., което представлява спад от 6,2%.

При ипотеките обаче ръстовете дори леко се ускоряват през 2017 г. През последните три месеца на 2017 г. са отпуснати общо 18 841 кредита спрямо 16 009 през предходното тримесечие, т.е. увеличението достига 17,7%. На годишна база ръстът е 22,1%, а за цялата година отпуснатите заеми са общо 63 696 спрямо 50 484 за 2016 г., т.е. с 26,17% повече. За сравнение, през 2016 г. спрямо 2015 г. ръстът беше малко под 24%.

София остава водещ пазар за цялата страна с устойчив ръст и на сделките, и на ипотеките.

За периода октомври – декември 2017 г. броят на сделките с имоти в столицата е 9 411 спрямо 6 300 през юли – септември. Това е с над 49% повече. За октомври – декември 2016 г. сделките са 8 428, т.е. на годишна база се отчита ръст от 11,6%.

За цялата 2017 г. в София са сключени 28 175 сделки с имоти в сравнение с 26 480 през 2016 г. Увеличението достига 6,4%.

При ипотечното кредитиране купувачите на имоти в София са доста по-смели, като двуцифрените ръстове в процентно изражение се дължат и на продължаващите рефинансирания заради задържането на лихвите на рекордно ниски нива.

През последното тримесечие на 2017 г. отпуснатите ипотеки са 5 658 спрямо 4 420 през предходното тримесечие. Увеличението е от 28%. През последните три месеца на 2016 г. отпуснатите ипотечни кредити са 4 577, т.е. повишението на годишна база е от 23,6%.

За цялата година в столицата са изтеглени общо 18 134 ипотеки спрямо 14 209 през предходната 2016 г., което представлява ръст от 27,6%.

Консултантските агенции в сектора на имотите са категорични, че 2017 г. е била най-добрата за пазара след кризата. Цените се стабилизират, а купувачите не прибързват и не сключват сделки на всяка цена. Очакванията са в близко бъдеще да се активизира вторичния пазар заради излизащите все повече нови проекти, в които вероятно ще има и препродажби, и желанието на някои собственици да се преместят в друг район или по-нов имот на фона на ипотечните лихви.

Приближаващото увеличение на лихвите обаче със сигурност ще започне да забавя някои процеси и е възможно и известно отстъпление. Какво ще е то и кога точно ще се случи - предстои да разберем. Прогнозите все пак са по-умерени в сравнение със срива след 2008 г. именно заради по-сдържаното поведение на купувачите в сравнение с преди 10 години.

С какво ще се сблъска пазарът на имоти през 2018 г. - четете тук

Обяви за имоти от цялата страна вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
6
 
! Отговори
Таню преди 6 години
До Брокер имотиАбс. съгласен... И при толкова непродадени жилища... Разходете се из нощна София, да речем. На 2/3 джамовете са тъмни независимо старо, ново, централно или периферно строителство. Интересно е, коя банка ще да изгърми първа поради обвързаностите си със разни строителни "магнати"...
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кривондели повече от 10 пъти трябва да е, а на теб как ти се иска - да ги изравним? Купувай, като си струва, на мен не ми трябва за тези пари.
62
3
 
2
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
До 65:Правя разлика между Хайд Парк и Западен парк.Неслучайно разликата в цената е пъти. Поне 4-5 пъти, впрочем. А на теб ти се струва, че е нормално да е десет пъти май?Цената я определя пазарът. Хората ще спрат да купуват и цената ще падне. После пак ще се качи....цикличност.Докато стойността на парите като цяло има само една посока.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кривондел Ще дойдат африканци , турци , авганци и араби.. ще направят дюнери..
60
6
 
10
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
На фона на безпрецедентна демографска криза - населението в София се увеличава. Ако стандартът ни продължи да се вдига - ще дойдат и хора от други държави. По света има и много по-лоши места за живеене, колкото и да мрънкаме.Балон - не балон, това е положението. Да си държим спестяванията в хартийки, издадени от държави, изхарчили и парите на внуците си по-добре ли е?
59
1
 
12
 
! Отговори
Програмист преди 6 години
В София лошия материал си остава лош материал , колко мислите че взима магазинерка в София..толкова колко и в провинцията.. Няма и никакъв смисъл да си купуваш жилище в София , неизбежно но стари години ще изпаднеш в лошия материал , не може да си на 50-60г. програмист и тогава ще ида въртя отверка в някой завод за 1000лв. Имам роднина завърши в САЩ беше 15години на коня и сега в с.Ягодово , почива и имитира работа колко да не без хич,
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кривонделколко е средния доход - някъде си и колко е в столицата ти? Колко е пенсията някъде си и колко в столицата ти? Когато ню Йоркчани се включат на жилищния пазар в софия, тогава ми сравнявай софия и ню йорк. правиш ли разлика между западен парк и хайд парк?
57
4
 
3
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
До 42самият факт, че сравняваш цена на къща НЯКЪДЕ с цена на квадратен метър в столица показва, че сметката ти не е съвсем коректна. Колко струва квадратен метър жилищна площ в Ню Йорк?
56
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моят съвет е: НЕ КУПУВАЙТЕ!!!Все пак трябва да са ми заети имотите с наематели де.
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Селянин Ти направил голяма грешка , да се махнеш от село , мислиш , че ще осигуриш по-добро бъдеще на децата .. Всичко зависи от теб а не дали живееш на село или в София .. Моята колежка Компютърни науки е от село Дорково в Родопите , и в момента взима повече пари от Софиянци .. И заминава да учи магистърска програма в Аахен
54
3
 
22
 
! Отговори
До брокера 2 преди 6 години
И каква точно е промяната на някоя панелка, или 100 годишна сграда та цените им са се утроили отсега, та ще поскъпват още? Евентуално линия на метро, някоя тревичка тук там. Според мен се е увеличила селенията и мизерията. Разбирам новопостроена сграда със всичките съвременни материали, издръжлива шумоизолирана ВиК, инсталация, топлоизолация, шумоизолация ... а то грохнала разпадаща умирисана панелка или пропита с урина 100 годишна централна тухла.
53
0
 
14
 
! Отговори
До брокера преди 6 години
Добре де, какво ще се промени толкова при влизането ни в Еврозоната. Цената на имотите се определя от това, колко е склонен да дадат купувачите, ако има търсене. Ако се вдигнат имотите два пъти, цените на стоки и услуги два пъти, а заплатите намалеят два пъти (в ?), тогава дали няма да осигуриш първо насъщния и да стоиш кротко на квартирка или на село, отколкото да се юрнеш да пазариш имот. А инвеститорите в имоти - ако намерят да им плащат двойно повече наем - да купуват и сега и после!
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Курти Селяните няма дойдат в София , по евтино им е да заминат да работят или учат в чужбина.. Но на тяхно място ще дойдат черни африканци и араби.
51
2
 
21
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Този филм сме го гледали.Купих си тристайна панелка за 35 000евро,но имах търпение и чаках.Собствениците я бяха пуснали за 70000...е спука се балона и изведнъж цената стана друга.Не купувайте и чакайте,това е гавра с хората.Не се лъжете по ниските лихви.
50
1
 
12
 
! Отговори
Курти преди 6 години
Селяни, не идвайте в Град София..................ще страдате доброволно........
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по добре едноетажна къща на село , отколкото апартаменти кооперации , не можеш да се разбереш с комшии Покрив тече , Асансьор , стълби общи.. мазето пълно със *** канализацията се запушва.
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тенденцията в Европа е в Големите живеят черни африканци и араби , а газарите чистата арийска раса живее на село.. Вижте какво е в центъра на Съседна Атина , и вижте какво ще стане в София.
47
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ една къща поддържаш - ограда, двор алеи, улуци, покрив, стени ... То да не ти е апартамент да ремонтираш бравата на 10 години и готово
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая дето сте я замислили с Фандъкова и ГЕРБ , работещите в ИТ сектора да ви плаща високи наеми.. София няма да стане Сан Франциско и силициева долина..
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има достатъчно селски имоти на 50-60км от София , Пловдив - Евтини за 5000лв. ще си купиш 1,5 декара. И няма нищо по-хубаво от едноетажна къща .. С една кола на газ ходиш и работиш дека ти е кеф..