Кметът на Разград сезира Темида за "износ" на лъвчетата

"Четири лапи" не уведомили общината, че животните отиват в Холандия
Обновена: 24 яну 2018 18:03 | 24 яну 2018 17:45, Веселина Йорданова
16
Кметът на Разград сезира Темида за "износ" на лъвчетата
Снимка: Четири лапи

Кметът на Разград ще сезира прокуратурата за намерения на фондация "Четири лапи" да изнесе в Холандия двете малки лъвчета Масуд и Терез, и лъва Асен. Д-р Валентин Василев заяви на пресконференция, че това е без знанието и съгласието на общината, която е собственик на животните.

По думите му фондацията подготвя документи да изнесе трите лъва от страната на 26 януари, деня, в който Общинският съвет трябва да прегласува върнатото от областния управител решение за бъдещето на лъвчетата.

Още по темата
Д-р Василев обясни, че информацията за намерението на "Четири лапи" получил вчера следобяд от д-р Емил Славев, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните в София.

Той потърсил кмета с искане за становище дали общината е уведомена, че "Четири лапи" имат намерение да транспортират лъвчетата в Холандия, предаде БТА.

Заявлението на фондацията до ОДБХ-София било с дата 23 януари, в него били описани паспортите на лъвовете, прикрепено било и писмо от МОСВ в отговор на запитване на фондацията относно необходимите документи за пътуване на лъвовете в страни от Европейския съюз.

Д-р Василев заяви, че общината не е била уведомена, че двете малки лъвчета се намират в столичния зоопарк и че фондацията възнамерява да ги изнесе от страната. Той бе категоричен, че докато няма влязло в сила решение на Общинския съвет, не може да даде съгласие за заминаването на лъвовете в Холандия.

"Община Разград е собственик на лъвовете, не е прехвърляла собствеността им на фондацията и те нямат фактически правни основания да се разпореждат с тях", каза кметът. Той добави, че относно тези намерения на фондацията, община Разград е подготвила жалба до Районната прокуратура с искане да се образува предварителна проверка и ако има данни за престъпление, да започне досъдебно производство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Охх преди 6 години
Не ги продават, а ги спасяват. Този алчен кмет по-добре да се скрие и да не се излага допълнително. Не компенсация, а глоба заслужава. Трите разградски лъва, които сега са в софийския зоопарк са едни от най-депресираните животни, които съм виждала.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъвовете отиват на екскурзия, подаряват ли ги, или ги продават? Ако е последното- имат право на компенсация.
12
0
 
11
 
! Отговори
читател преди 6 години
Жалка и мизерна е съдбата на лъвове, маймунки, мечета, вълци и др. из смърдящите клетки на т.н. "зоопаркове". Въпрос на престиж е, провинциалните фараони да имат редки екзотични животни, които бавно умират в клетките.Където и да отидат, ще бъдат по-добре, от колкото при тези екзекутори.
11
5
 
2
 
! Отговори
Atrial преди 6 години
Bg meso za holandski restorant?
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нали бог бойко КАЗА, че лъвчетата заминават и няма да се връщат в Разград. Тоя какво се пъне срещу бога си? Пари ли иска?
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кмета да отиде до мизерния зоопарк и да види как живея животните там. Като са на общината да им осигурят условия и тогава да имат претенции към тях. Отглеждането на животни в подобни условия е подсъдимо в нормалните държави.
8
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2"лъвчетата ще имат много по добри условия в Холандия" - сигурно ще е така. А холандски бездетни семейства могат да предложат по-добри условия на деца които живеят тук. Това обаче не значи че някоя организация има право ей така да дойде и да ти вземе детето, нали?
7
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя кмет да затваря пършивия мизерен зоопарк и да не мъчи животните.Намерил как да си прави активи на гърба на нещастните животни.
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше да ги кръстят Мюмюн и Аслан или Гюнтер и Асан.
5
3
 
17
 
! Отговори
Гошето преди 6 години
В Разград и лъвчетата са с турски имена. Дотам я докарахме.
4
6
 
11
 
! Отговори
Glagoabazubaduza преди 6 години
Е нали лично Бойко и Ненов се разпоредиха да заминават за Холандия, далеч от подготвените им кочини в Разград и Пазарджик? Този кмет се гаври с животните. И за какво престъпление става дума - доколкото става ясно, на база решението на министрите 4 лапи си подготвят пътуването и некриминално официално си подават документи за него, без да лъжат, че са собственик. Царят дава, пъдарят не дава. Разградският *** да се разбере с министрите кой е по по най. А лувчетата растат и губят ценни дни...
3
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха....чакам "Господари на ефира", дето все защитават тия "лапи" КАКВО ЩЕ се изходят по въпроса!
2
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо винаги в тая смотана страна, винаги някой някого дърпа назад и пречи? С абсолютна сигурност лъвчетата ще имат много по добри условия в Холандия! Тогава какво ги интересува от общината? Няма да се научим на ред никога! Били на общината! Завистта я има тук, чак и с животните! Вместо въпросната община, със сигурност много по бедна от която и да е холандска, да пречи и спъва, могат да направят услуга на животинките и просто да помогнат. Но това е България. Тук няма такива неща!
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И лъвовете искат да избягат и да се спасят от потъващия кораб !