Лекар: Да се премахне монопола на Здравната каса!

Пазарът ще урегулира системата, смята д-р Стойчо Кацаров
25 яну 2018 09:40, Петя Славова
41

2843 гледания   |  Още видео
Всеки пациент, получил извънболнична медицинска помощ от лекар, да заплаща пълния размер на потребителската такса – 2,9 лв. А при нужда да иска пълното или частичното възстановяване на сумата от службите на Министерството на труда и социалната политика. Това предлагат от Българския лекарски съюз в писмо към министъра на здравеопазването и към управителя на НЗОК.
Още по темата

"Беше въведена разпоредба, която затруднява изключително много медиците. Според нея в отчетните си финансови доклади в накрая на месеца те трябва да посочват номера на касовия бон, издаден за извършената услуга. До преди няколко дни нямаше указания как точно това трябва да се случва. Това е чиста административна работа. Ние сме лекари! Няма да вършим работата на държавата!", категоричен бе главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов.

В студиото на "България сутрин" Борисов настоя потребителската такса за извънболничната помощ да бъде 1% от минималната работна заплата, а за болничната помощ 2%. Така първата става 5,1 лв., а втората 10,2 лв.

"Потребителската такса има 2 функции – да ограничи ненужните посещения при лекаря и да допълни приходите му. В момента тя не изпълнява тези си роли, тъй като по-голямата част от пациентите са освободени от тази такса. Лекарите не заслужават такова отношение от страна на държавата. НАП има цялата информация от касовите апарати. Не би трябвало втори път държавата да иска същата информация", обясни председателят на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Пред Bulgaria ON AIR той недвусмислено заяви, че трябва да се премахне монополът на Здравната каса и така пазарът щял да урегулира сам системата. Защо да не е допустимо един лекар да обяви по-висока потребителска такса, а друг – никаква, запита медикът.

 


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
МИМИ преди 11 месеца
До ГОГО

И АЗ ИСКАМ ТАКСА ВХОД НЯКОЙ ДА МЕ ПОДПОМАГА
МОЛЯ
37
0
 
3
 
! Отговори
ГОГО преди 11 месеца
ТОВА СИ Е ЛЕГАЛНА КОРУПЦИЯ ДА ПОДПОМОГНЕМ ЛЕКАРИТЕ
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до 32 Над 20 години не се осигурявам здравно. Но когато ми се е налагало си плащам. Цените не са високи. Пример, схвана ми се рамото и не можах да продължа работата си. Таксата бе 20лв. Доктора пред кабинета ме прие с предимство пред другите 4 баби с такса 1лв. Прегледа трая 15мин. стръгнах си здрав.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В подредените държави от ЕС монополи няма. Принципа е пазарен на светло и действа конкуренцията. Подкрепям доктора. Както и да се премахнат монополистите в енергетиката, топлофикация, в земеделието, арендаторите, в търговията и централната власт на общините.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
моят личен лекар никога до сега не е издал касов бон, то добре че е рядко, но за миналата година ми се наложи само през декември да го посетя и се почна: : дай 4,50 за такса, дай 3,50 за болничен, дай 2,50 за рецепта, сега иди и си куми лекарства за 50-60 лв .... в същото време плащам по 65 лв всеки месец за здравни осигуровки. Защо не си ги взимат тия такси от осигуровките ни ами освен тия вноски ни карат да плащаме допълнително?
33
0
 
7
 
! Отговори
Стойчо преди 11 месеца
Спрете я тази такса. Няма такса няма проблем
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Здравната каса трябва да е една, защото е солидарна система. Лекарят не се сеща, че при много и частни здравни каси, всяка каса ще пресява осигурените, всички ще искат да осигуряват здравите и младите, а болните и старите ще им бъде отказана осигуровка. Конкуренцията между касите ще бъде кой да има най-малко разходи и лекарите също ще пострадат. Такива "лекарски съвети" са безумни и некомпетентни.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до номер 19.обадил се по телефона да му отвори вратата на входа на блока където си крие практиката. която,дори е без асансьор и хора с двигателни проблеми не могат да отидат на преглед.а аз си заведох бащата на преглед и си платих и за снимка и 30 лв за пулмолог.просто ти пиша .че има лекари търговци .а през месец юни ще си отпища родителите от тази лекарка търговка на лекарства по интернет
30
2
 
8
 
! Отговори
bolen преди 11 месеца
Тези предложения за цената на лекарската помощ тоя Борисов, що не си ги за//вре дето слънце не огрява? ""Потребителската такса има 2 функции – да ограничи ненужните посещения при лекаря и да допълни приходите му"
Долен П-Е*Д#Е...а/с/т

Аз всеки месец внасям здравни осигуровки, а не ползвам услугите всеки месец
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Да му спрат заплатата! Каквото изкара от пациентите. На двойна хранилка!"

Така ще ни лекува, че да му идваме и плащаме пак всяка седмица.
28
4
 
10
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 11 месеца
Нали тия фелшере вече карат само нови коли и джипове, са кво и самолете ли ще си купуват
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Амааааа,какво разправяш??Пазарът ще регулира системата!!Тридесет близо вече години пазарът регулира системата и регулиране няма!!Пълен батак!!!
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да ограничи ненужните посещения при лекаря и да допълни приходите му!!!

НЯМАМ ДУМИ! Това ли е целта на здравеопазването в България?! Да страдаш и умреш у дома, защото нямаш 5лв за такса? И търсиш помощ от лекар, който си допълва приходите от теб?!
Умираш или допълваш печалбата на "лекаря". Допълваш печалбата и на аптеката... изобщо допълваш нечия печалба...
25
4
 
19
 
! Отговори
не се наядоха! преди 11 месеца
Според тоя лекар, отивайки при джипито ще платя 5.10лв, после при специалист ще платя 5.10лв, той ще ме изпрати в отделението и там ще платя 10.20лв. Изобщо където отида ще вадя петачки и десетачки, за да ми измерят кръвното или да ми преслушат белите дробове.
Щом ще плащам, спирам да внасям осигуровки. Това е двойно плащане- удръжки от заплатата и пари на ръка в кабинета.
Щом тоя "лекар" иска пари кеш, да чака само от кеш. Да му спрат заплатата! Каквото изкара от пациентите. На двойна хранилка!
24
7
 
1
 
! Отговори
до Ох Боли преди 11 месеца
Абе да ти кажа, вече в сервиз в който не взимам касов бон И гаранция с печат на фирмата не ходя. Ама дам оставям 400-500 лева.

При лекаря за 2.90 ако седя и му искам касова бележка ще е смешно и за двама ни, понякога му осатвям 3, ако му дам 5 ме изпраща да си ходя без такса и той е човек.
и 10 кинта ще му дам, ако ме излекува и не го виждам поне година :)
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И да се махнат Тея рецепти.... Аз като съм болен , ще знам какво да си взема... Като не съм билен, ок :)
22
2
 
17
 
! Отговори
баба ви преди 11 месеца
Защо частникът трябва да има договор със здравната каса? Аз съм частник в друга област и никой не ми гарантира нищо,единствено конкурентния пазар.
21
1
 
9
 
! Отговори
the Ghost преди 11 месеца
Тези предложения за цената на лекарската помощ тоя Борисов, що не си ги за//вре дето слънце не огрява? ""Потребителската такса има 2 функции – да ограничи ненужните посещения при лекаря и да допълни приходите му"
Долен п/е/д/е/р/а/с/т

Аз всеки месец внасям здравни осигуровки, а не ползвам услугите всеки месец
20
11
 
5
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 11 месеца
Неблагодарни българи, една патка по-долу смята колко пари излизали от потребителските такси на ден и се възмущава! А бе голяма бяла птицо, като идеш на автомонтьор, искаш ли касова бележка. Или като идеш на козметичка, да ти ощави кълките, подмишниците и шундуферата. Или може би фаянсаджията идва с касов апарат! Ай сектир, пасмина неблагодарна!
19
2
 
5
 
! Отговори
Do 12 преди 11 месеца
Преглед по телефона? На човек с рак, астма и на сериозна възраст.... Теб колко точно не те слуша главата?! Нали, ако лекарят каже нещо по телефона, сбърка, после ще го разсипеш. Ама не. Теб те мързи да си мръднеш дебелото дупе и да заведеш баща ти на преглед. А после и се жалиш... Изумително!