За уикенда в парк "Пирин" влезли 4500 автомобила

Община Банско монтира камери, за да се знае колко са колите в парка
25
За уикенда в парк "Пирин" влезли 4500 автомобила
Снимка: архив, БулФото

Само за един уикенд 4500 автомобила са навлезли в пределите на НП "Пирин". Това бе установено след направена проверка от служители на парка, съобщават от пресцентъра на община Банско.

"Едно от задълженията на публичните власти е спазването на екологичното законодателство и подпомагане поддържането на околната среда. В тази връзка и в контекста на многократно заявяваната твърда позиция на български "екологични" организации против изграждането на най-щадящия природата транспорт - лифтовия, оповестяваме горните данни за броя на МПС, навлезли на територията на Пирин", коментира кметът на Банско Георги Икономов.

Той припомня позицията на местната администрация за създаване на данъчни облекчения за потребителите на екологични горива за битово отопление на територията на общината.

Община Банско ще търси варианти и добри европейски практики за ограничаване на достъпа на автомобили до Национален парк "Пирин", които да бъдат предложени на държавните органи за реализация.

Ще продължи и работата по създаването на официална статистика за броя на МПС, движещи се по общинския път Банско - х. Вихрен чрез монтирането на интелигентно видеонаблюдение, допълни Георги Икономов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
24
 
! Отговори
тнт преди 6 години
С търсене на провокации онзи кмет нищо не решава. Ако купят 5 автобуса на метан ще спрат потока от коли нагоре.
4
0
 
29
 
! Отговори
Тангра преди 6 години
Община Банско по добре да осигури достъп до хижа Бъндерица и хижа Вихрен, че Юлен са заградили пътя все едно им е бащиния то и пътя е частен сигурно. Много алчни бе, като маймуни
3
0
 
34
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
А този "кмет" защо не пусне обществен транспорт до горе? Има ли достъпен обществен транспорт, със сигурност ще се намали броя на влизащите в парка коли. Под достъпен обществен транспорт нямам предвид качването с лифта на Юлен, за който цената за еднократно качване е 28 лв - абсурдно висока цена, основана на гарантирания им от държавата и общината местен монопол.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анти екологС канализацията в с. Банско друго ще блика.
1
40
 
3
 
! Отговори
Анти еколог преди 6 години
Постройте лифтове и няма да има коли в Парка! Лифтове, ски писти, съоръжения, за да има икономика, туризъм, за да бликат парите като из ведро! Всеки, който е против гореописаното от мен, е противник на прогреса!